Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

oppimisen vallankumous

Kirjoitettu 03.11.14
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Oppimisen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Gordon Dryden & Janette Vos
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut

oppimisen vallankumous, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Oppimisen vallankumous vaikutti aluksi vähän turhalta kirjalta, olen itse niin tottunut opiskelemaan tietyn mallin mukaisesti, enkä uskonut että tarvitsisin mitään uutta oppimistyyliä. Olen tottunut oppimaan luokassa pulpetissa istuen, hiljaa kuunnellen, muistiinpanoja kirjoitellen ja pänttäämällä koetta edeltävänä iltana. Tämä oppimistyyli toi hyviä tuloksia, mutta pitkällä tähtäimellä ei ollut hyvä, koska opit eivät juurtuneet vaan katosivat nopeasti pois päästä. Tiimiakatemialla tämä kaikki kuitenkin muuttui ja tämä kirja todellakin herätti minussa ajatuksia, se sai minut pohtimaan oppimista täysin eri lailla.

 

Minusta oli hauska huomata, kun luki kirjaa ja siinä puhuttiin tulevaisuuden kouluista ja millaisia niiden pitäisi olla, niin suuri osa määritelmistä pätee tiimiakatemiaan. Hyvin eroava oppimistyyli todellakin jakaa mielipiteitä ja pakko myöntää, että itsellenikin tämä oppimistyyli on vielä melko outo. Onneksi nyt kun akatemialla olen viettänyt 10 viikkoa, alkaa vähitellen tuntua siltä, että olen oikeassa paikassa ja olen ehkä jopa oppinut jotain.

 

On yleisesti tiedossa, että lapset oppivat leikkimällä. Silti kouluista on tehty erittäin tylsiä paikkoja, joissa tuntuu että lähes kaikki luovuus ja into pyritään kytkemään pois. Kaikki koulut joissa minä olen aiemmin ollut, ovat olleet harmaita laitoksia ja niissä on yritetty säilyttää tiukka kuri, ei vapaata keskustelua mistään aiheista. Ilmapiiri on ollut kylmä ja harvat nauttivat koulusta. Kyllähän siellä pärjäsi jos teki töitä, mutta tuntui että asioiden oppiminen ei ollut niin tärkeää kuin hyvät tulokset kokeista.  Jos osasi hyviä tuloksia tuottavan  taktiikan, ei tarvinnut edes oikeasti opetella asioita. Riitti, että muisti asiat parin tunnin ajan.

 

Ihminen oppii parhaiten tekemällä. Puhumaan opitaan puhumalla ja kävelemään kävelemällä. Minusta kaikista kouluista pitäisi tehdä käytännönläheisempiä. Esimerkiksi kieliä pitäisi muuttaa enemmän soveltaviksi, kuinka paljon hyötyä tosi elämässä on oikeista sanamuodoista. Jos et osaa ollenkaan ääntää kieltä, eivät muut ymmärrä sinua ja kielten opiskelu on ollut lähes turhaa. Akatemialla tämä asia on hoidossa, kaikki asiat opetellaan käytännössä. Se on hyvä juttu, mutta tietenkään epäonnistumisilta ei vältytä ja jos itse ei teorioita opiskele, ei niitä kukaan sinulle opeta. Vastuu omasta oppimisesta on normaalia suurempaa.

 

Toinen toistaan opettakoon. Vapaa keskustelu opetettavista aiheista olisi varmasti monelle hyödyllinen tapa oppia, mutta usein ”normaaleissa kouluissa ” keskustelu pyritään kitkemään pois, koska se helposti johtaa turhaan hälinään. Olen huomannut, että keskustelut uusista asioista ovat oikeasti erittäin hyödyllisiä, jos uskallat sanoa oman mielipiteesi ja kysyä kun et ymmärrä. Oppii lähes varmasti jotain uutta. Meidän tiimissä pitäisi vielä enemmän ottaa käytäntöön se, että jos kirjaa lukiessa saa jonkin oivalluksen, jakaisi sen tiimin kanssa ja niin saisimme opit leviämään helpommin. Pitäisi enemmän jakaa omia oppejaan muiden kanssa.

 

Ihmiset ylittävät tavoitteet, jotka he ovat itselleen asettaneet. Tavoitteiden asettaminen on erittäin tärkeää, usein kuitenkin tulee asetettua liian alhaisia tavoitteita. Sisimmässään tietää oikeasti pystyvänsä parempaan, mutta ei kuitenkaan uskalla haaveilla suuria, koska pelkää epäonnistumista. Kuitenkin jotta oppisi jotain, täytyy epäonnistua ja jotta epäonnistuu, täytyy uskaltaa yrittää. Itselleni tavoitteiden asettaminen on myös melko hankalaa, koska inhoan pettymyksiä, mutta tarvitsen kuitenkin kunnon motivaattorin, joka ajaa minua eteenpäin. Jotta voi saavuttaa suuria, täytyy uskaltaa asettaa tavoitteet suuriksi.

 

Jos ajattelet, että osaat tai ajattelet että et osaa, olet oikeassa. Kaikki lähtee omasta asenteesta. Kunhan uskoo tarpeeksi itseensä voi oikeasti saavuttaa asioita. Tekemällä töitä asioiden eteen voi päästä todella pitkälle. Yleensä me itse estämme itseämme.

 

 

Ehkä pysäyttävin lausahdus koko kirjassa oli Mitä sellaista olet tehnyt tänään, mitä kukaan muu maailmassa ei ole tehnyt? Vaikka konkreettisesti en usko tuohon, niin asenne on oikea. Joka päivä pitäisi keksiä jotain uutta joka veisi sinua eteenpäin töissäsi, etkä turhaan jäisi junnaamaan paikallesi. Täytyy olla kokoajan liikkeessä ja havitella jotain uutta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!