Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oppimista ja lisää oppimista

Kirjoitettu 20.12.14
Esseen kirjoittaja: Neea Takala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Oppimisen vallankumous - uusien oppimistapojen maailma
Kirjan kirjoittaja: Gordon Dryden & Jeannette Vos
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 1.5. Oppimisen klassikot, 1.6. Oppimisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oppimisen vallankumous

Tätä kirjaa suositeltiin heti Tiimiakatemian alussa. Teos on kuitenkin niin suuri, että puran sen esseessäni sisällysluettelon kautta itseäni kiinnostaviin kohtiin. Kirja on yllättävän helppolukuista, ja sen lukisi alle puolessa tunnissa, jos vain haluaa. Itselleni paras tapa on tämä:

 

TULEVAISUUS
-Yksilön riemuvoitto

Ensimmäinen luku, tulevaisuus, käsittelee tulevaa muuttuvaa aikaa, ja sitä, kuinka uusi sukupolvi tulee muuttamaan maailmaa. Näinhän se on, sillä nykyään ihmiset kouluttautuvat enemmän ja vaihtavat ammattiaan jossain vaiheessa elämää. Naisten nousu johtoasemaan on jo nykyaikaa, onneksi, ja elämä on täynnä elektroniikan ihmeitä. On mukavaa, että tämä kirja käsittelee juuri sitä, mihin itsekin tahtoisin muutoksen: koulutusjärjestelmät uusiksi. Tehdään opiskelusta ja oppimisesta mielekkäämpää, ei lueta vanhoja oppeja, vaan kehitetään ne itse. Yksilön riemuvoitto tarkoittaa sitä, että nykymaailmassa yksilö merkitsee enemmän. Yksilö voi olla suuri tekijä ja menestyä.

 

MIKSI EI PARAS?
-Opiskelulla on oltava kolme päämäärää
-Pidä mielesi avoimena ja esitä asiat selkeästi

1. Oppia erityisiin aihepiireihin liittyviä tietoja ja taitoja – nopeammin, paremmin, ja helpommin.
2. Kehittää käsitteellistä hahmotuskykykä – oppia soveltamaan samoja tai läheisiä käsitteitä eri alueilla.
3. Kehittää henkilökohtaisia taitoja ja asenteita, joita myös on helppo soveltaa kaikkialla.

Tärkeintä on esittää asiansa rauhallisesti, rehellisesti, selkeästi ja olla avoin kaikelle. Luvussa 2 käytiin läpi, kuinka pitäisi opettaa eri paikoissa ja eri tavalla. Tiimiakatemia on hyvä esimerkki tästä. Miksei koulut sitten tee asian eteen jotain. Ihmetellään ja mietitään, kuinka pitäisi tehdä jotain. Tehkää, älkääkä miettikö sitä tai sanoko voi kuinka pitäisi ja pitäisi. Tunnustan, sama pätee minuun, mutta olen pääsemässä siitä yli. Käytäntöön: ei enää –isi muotoja.

 

TUTUSTU HÄMMÄSTYTTÄVIIN AIVOIHISI
-Millaista ravintoa aivot tarvitsevat?

Banaani, appelsiini, aprikoosi, avokado, meloni, nektariini, persikka. Kaikissa näissä on runsaasti kaliumia. Myös peruna, tomaatti, kurpitsa sekä artisokka pitävät sisällään hyviä määriä kaliumia. Näitä aivot tarvitsevat. Kirjassa on viisi kohtaa, joita pitäisi noudattaa joka työpäivä. Nämä ovat hyvin yksinkertaisia ohjeita, jotka useamman pitäisi jo tietää. Siltikin mässäillään kaikenlaista ja myöhemmin valitetaan. Hyvään, parempaan elämään tarvitsee oikean asenteen, kurin, liikunnan sekä terveellisen ruokavalion. Mieli ja keho ovat yhtä. Pysy siis aktiivisena ja älä jää murehtimaan, elämää on vielä edessä. Tai: koskaan ei tiedä, mikä on viimeinen päivä.

 

ITSEOPISKELIJAN OPAS
-Uskalla unelmoida – ja kuvitella tulevaisuutesi
-Hanki innostunut opastaja – heti

Mitä ikinä haluat – voit sen saada. Intohimo + visio + toiminta = menestys. Mikäli ihminen uskoo johonkin asiaan lakkaamatta, sen voi saavuttaa. Aivan kuin Arnold Schwarzenegger näki itsensä kirkuvien fanien tähtenä, alusta loppuun. Omat unelmani ovat vielä hieman sumennossa, mutta sen tiedän, että haluan tehdä jotain musiikkiin liittyvää, sillä musiikki herättää minussa ihan toisenlaisen ihmisen. Tämä ihminen tahtoo ottaa vallan ja lentää kuin Feenix. Olen tanssinut monta vuotta ja nyt aion ottaa laulutunteja ja harjoittaa omaa lauluääntäni aina vain vahvemmaksi. Pelkkä ajatus saa sydämen kiihdyttämään. Music brings me to life.

Innostunut opastaja voi saada paljon aikaan toisessa ihmisessä. Se on todettu, se kannattaa. Toivon siis, että tuleva laulunopettajani pystyisi tukemaan minua ja antamaan sitä lisävoimaa. Sitten kun itse huomaan osaavani kontrolloida omaa ääntäni, lupaan laulaa isomman yleisön edessä.

 

MITEN KEHITETÄÄN HYVIÄ IDEOITA
-Heureka! Idea pulpahtaa esiin

Yhdistele, käytä aisteja, riko kaavoja, muotoile uudestaan. Tämä kappale sai mieleni suorastaan huutamaan. Ratkaisu ongelmaan voi tulla milloin vain, jossain epämääräisessä paikassa. On hyvä asettaa aikaraja jollekin asialle, mieli ja alitajunta ovat ihmeellisiä.

 

RATKAISEVAT VUODET
-Opiskelun on oltava hauskaa myös koulussa

Ihminen oppii parhaiten, kun oppimisesta tehdään hauskaa ja mieleenpainuvaa. Lyhyesti ja ytimekkäästi.
Oppimisen vallankumous on todella nimensä arvoinen. Mikäli haluat tietää perusteellisesti, miten ihminen oppii lapsesta aikuiseksi, lue tämä kirja. Helppolukuinen, kuvia ja ohjeita täynnä oleva kirja antaa vinkkejä kaikkeen mahdolliseen.

Vaikka teos onkin suuri, se toistaa itseään niin paljon, että minua ainakin hieman turhauttaa. Myös jotkut kohdat ovat kirjoitettu niinkuin lapsille, mistä tulee hieman tyhmä olo, tai sitten erittäin viisas. Kirja on täynnä yksinkertaisia jokapäivän ohjeita.
Koppeja kirjasta voisi olla nuo ravinnot, mitä aivot tarvitsevat jaksaakseen. Itseopiskelijan oppaan voi yhdistää tulevaan elämänprojektiini: laulamiseen/musiikkiin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!