Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oranssi Vallankumous

Kirjoitettu 05.11.13
Esseen kirjoittaja: Mika Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.03. Yrittäjyys, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otsikon nimelläkin tätä kirjaa on tituleerattu. Ehkä siksi, että kirjalla on ollut tarkoitus saavuttaa jotain suurempaa. Asennemuutosta yrittäjyyttä kohtaan. 18 yrittäjää jotka saivat melkein kaiken +3 jotka menettivät paljon, mutta selvisivät siitäkin. Kun ostat kirjan jokaista ostoa vastaan lahjoitetaan toinen valmistuville opiskelijoille. Yritys voi ottaa itselleen kirjan myyntipisteen. Kirjan nettisivuilla tarjotaan mahdollisuutta lahjoittaa 10 kirjaa valmistuville opiskelijoille. Mika Mäkeläinen ja Terho Puustinen tekevät kovasti töitä sen eteen, että kyseinen kirja löytää tiensä jokaisen Suomalaisen (vähintään nuoren) kirjahyllyyn. Tavoiteena on saada nuorelle yrittäjyydestä aito vaihtoehto. Eikö se sitä ole? Miksi ajatusmaailmaa pitää muuttaa? Mitä tästä kirjasta ylipäätänsä pitää oppia?

Oma tarinani

Kirjan innoittamana ajattelin itsekkin olla vähän avoin. Siis sen takia, etttä saisin esille sen miten itse koin yrittäjyyden vaihtoehtona varhaisnuoruudessani. Omat vahempani ovat maanviljeliöitä eli tietyllä tavalla kasvoin yrittäjäperheessä. Ei sellaisessa yrittäjyydessä missä jumpataan asiakkuuksien, niiden kehittämisen sekä tuotteistamisen parissa niinkään. Sillä tavalla kuitenkin, että vanhempani pystyivät vaikuttamaan omalla työnteollaan leipänsä suuruuteen. Ja sitä työtähän sitten tehtiin. Jos lukioaikaiselta minältäni kysytäisiin millä sanalla luokittelisit isääsi olisi sana ollut työnarkomaani. Hänen päivänsä alkaa aamulla klo 7.00 ja loppuu yleensä siinä 21.00. Ainut päivä joka poikkeaa tästä kaavasta oli yleensä Sunnuntai. Silloin päivä loppuu noin klo 19.00. Perheen ainoana poikalapsena päädyin itsekkin näihin töihin mukaan halusimpa sitä tai en. Yleensä en, koska omat kiinnostukseni kohteet näinä aikoina olivat pelaaminen, bänditoiminta ja myöhemmin teinivuosien tuomat paheet. Työhön osallistuminen oli prioriteettilistalla hyvin alhaalla. Näin jälkeenpäin ajateltuna se, että minut laitettiin osallistumaan maatilan askareisiin joka päivä on ollut pelkästään hyvä asia. Opin sen, että vapaa-ajan, rahan ja itsensä toteuttamisen eteen pitää nähdä vaivaa.

Kuitenkaan en koskaan mieltänyt maanviljelyä yrittämiseksi. Minun silmissäni se oli palkkatyötä. Oikeastaan ainut vaihtoehto mitä itseltäni tulevaisuudessa aina Lukioon asti näin oli palkkatyö. Yrittäjyydestä en tiennyt juuri mitään. Ainut kosketuspintani yrittäjyyteen oli isäni sanonta: ”Yrittäjyys on ainut tapa rikastua”. Rahan tahkominen näihin aikoihin ei itseäni kiinnostanut joten kyseinen sanonta, vaikka usein sen kuulinkin, meni yleensä kuuroille korville.

Nyt kaikki on kääntynyt päinvastoin. Näen yrittäjyyden melkeimpä ainoana vaihtoehtona tulevaisuudelleni. Muutoksen sai aikaan Tiimiakatemia. En hakenut tänne sen takia, että haluaisin yrittäjäksi. Päädyin tänne opinto-ohjaajan suosituksesta. Lukion kolmantena vuonna, kun en vieläkään tiennyt mihin lähtisin jatko-opiskelemaan OPO kertoi minulle akatemiasta. Maailmanympärysmatka sekä käytännönläheinen opiskelu saivat minut kiinnostuneeksi siinä määrin, että päätin lähteä kokeilemaan. Noin puoli vuotta akatemiaa sai minut vakuutettua siitä, että yrittäjyys on minun juttu.

Yhteenvetona siis seuraavaa. Elämäni ensimmäisinä 18 vuotena en kertaakaan nähnyt yrittäjyyttä todellisena vaihtoehtona itselleni. Nyt kun miettii Lukio- sekä yläasteaikaisia kavereitani enpä usko, että kovin moni heistäkään näki. Asennemuutos on siis paikallaan.

Miksi ajatusmaailman pitäisi muuttua?

Viime vuonna Nordic Business Foorumissa teemana oli kasvu. Siellä esitettiin seuraavanlainen väite: Jotta Nokian jättämä aukko verotuloissa ja työllisyydessä saataisiin paikattua se vaatisi monia tuhansia uusia yrityksiä. Hyvinvointivaltiomme on liian raskas laitos meille pyöritettäväksi. Julkisen puolen määrärahoja supistetaan joka puolelta, kuntia liitetään, valtion velka kasvaa ja samalla puhutan siitä miten nuoret syrjäytyvät, kun työtä ei löydy. Entä jos nämä syrjäytymisen vaarassa olevat nuoret alkaisivatkin luomaan työpaikkoja itselleen sekä muille? Mitäs jos he kokisivat yrittäjyyden todelliseksi vaihtoehdoksi?

itse uskon, että tässä olisi yksi ratkaisu joka auttaisi Suomea eteenpäin tässä koko valtiota ravisuttelevassa haasteessa.

Mitä kirjasta voi oppia?

Ainakin sen, että rikastumisen eteen joudutaan painamaan kovasti töitä yrittäjänä. Joskus jopa pinnalla pysyminen on epävarmaa. Vähän niinkuin Ola Kukkasniemen yrityksessä, jossa työntekijöiden kohtalo roikkui yhden kaupan varassa. Yrittäjänä on helppo polttaa itsensä loppuun. Useampikin kirjan tarinoista kertoo siitä miten työ valloitti kaiken ajan ja mieli ei enään kestänyt. Kuitenkin kirja kertoo myös jääräpäisyydestä ja kunnianhimosta. Kaikissa kirjan tarinoissa oli notkahduksensa. Näistä ei lannnistuttu vaan puskettiin eteenpäin. Lopulta kaikki kääntyi jokaisessa tarinassa hyvin. Välissä on myös tarinoita ihmisistä kuten Satu Kontinen, joille yrittäjyys on mahdollistanut juuri sellaisen elämän kuin hän haluaa (illasta töitä, päivästä aktiviteetteja mutta pääasiassa maailmanmatkaamista). Yksi hyvä lainaus mitä yrittäjäksi tähtäävän nuoren kannattaa pitää mielessä on seuraava: ”Maailma on täynä mahdollisuuksia mihin kukaan ei ole tarttunut”. Lainaus tulee Aulis Kärkkäiseltä. Aulis oli yksi Lunawood nimisen yrityksen perustajista (Liikevaihto yrityksellä 9.6 miljoonaa, kun se myytiin pois).

Noh. Hankalahan näistä on mitään yhteenvetoa tehdä. Näyttää siltä, että jokainen tarina on erillainen. Kova työskentely, vaikeat ajat, niistä selviäminen ja lopussa odottava kiitos tuntuvat olevan suurimmassa osassa. Monessa on mukana myös se rikastuminen. Yrittäjyys on ainut tapa rikastua, jos sellainen kiinnostaa. Yrittäjyys on myös ainut tapa ottaa täydellinen vastuu omasta elämästään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!