Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

”Originaali ku Addu”

Kirjoitettu 28.01.18
Esseen kirjoittaja: Timi Maunula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Originals - Miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa
Kirjan kirjoittaja: Adam Grant
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jouduin ensimmäistä kertaa pohtimaan pitkään, mitä kirjoittaisin Grantin Originals kirjasta. Originals – Miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa, oli ärsyttävästi kirjoitettu, alku tempasi mukaansa mielenkiintoisilla tutkimuksillaan ja tosielämän esimerkeillä, keskivaiheilla mielenkiinto tahtoi loppua useampaankin kertaan, kunnes jälleen eteen tuli mielenkiintoinen kappale. Grant pyrki kappaleissaan tuomaan esille erilaisia tapoja olla omaperäinen. Tutkimusten ja tosielämän esimerkkien kautta hän näytti ne keinot, joita jokainen meistä voi elämässään hyödyntää. Kirjoitin lukiessani vihkoon ylös näitä keinoja ja reflektiossani pohdin omalta kohdaltani näiden toteutumista tai toteutumattomuutta.

 

Mitä on omaperäisyys? Miten olla omaperäinen? Olenko minä omaperäinen? Grantin mukaan vuosia sitten psykologit tulivat siihen tulokseen, että asioita voi saada aikaan kahdella eri tavalla: mukautumalla tai olemalla omaperäinen. Mukautuminen tarkoittaa tavanomaisen reitin valitsemista, vallitsevan ajatusmaailman hyväksymistä ja elämistä sen mukaisesti. Omaperäisyys oman tien valitsemista, valtavirrasta poikkeavien ajatusten ja ideoiden kokeilemista sekä asioiden tekemistä paremmin. ”Omaperäisyys on jonkin suhteellisen epätavallisen ja kehityskelpoisen idean keksimistä ja kehittämistä”. Omaperäisyyttä on loppujen lopuksi melko vaikeaa mitata, Grant mittasi sitä lähinnä ihmisten uusien innovaatioiden ja ideoiden määrässä. Ideoiden perusteella en voi pitää itseäni erityisen omaperäisenä, vaikka haluaisinkin uskoa kulkevani eri polkua valtavirran kanssa. Uskon, että kaikki Tiimiakatemialle eksyneet ovat omaperäisiä halutessaan lähteä tutusta ja turvallisesta kouluympäristöstä haastamaan itseään sekä tavallisia käsityksiä koulunkäynnistä.

 

Miten yksilö voi lisätä omaperäisyyttään?

 

  1. Kyseenalaista oletusarvot

 

Ihmiset opetetaan pääsääntöisesti ajattelemaan asioista tietyillä tavoilla. On tärkeää huomata, että ihmiset ovat luoneet säännöt ja systeemit. Opettele kyseenalaistamaan säännöt ja mahdollistat itsellesi lukemattomia uusia ideoita, jotka todella ovat mukautuvalle ihmiselle ”outside the box”.

 

  1. Laatu ei korvaa määrää

 

Olen kuullut sanonnan laatu korvaa määrän niin usein, että olen alkanut pitää sitä totena. Grant esittelee useita tutkimuksia jotka todistavat, että tosiasiassa ideoiden määrä on tärkeämpää. Suuressa määrässä ideoita on todennäköisemmin hiomaton timantti, kuin yhdessä pitkään muovatussa kasassa pas***. Meidän tulisi vähintään triplata tuottamamme ideoiden määrä.

 

  1. Laajenna omaa osaamistasi

 

Grant esitteli tutkimuksen, jossa mitattiin luovuuden eroa ihmisillä, jotka olivat perehtyneet toiseen kulttuuriin, esimerkiksi asunut vieraassa maassa, verrattuna ihmisiin, jotka olivat asuneet koko elämänsä samassa paikassa. Vieraasta kulttuurista oppineet olivat huomattavasti omaperäisempiä. On tärkeää laajentaa omaa osaamistaan oppimalla uusia taitoja. Aloita uusi harrastus, opettele soittamaan pianoa, lue vieraista kulttuureista, matkustele, mitä tahansa, kunhan se laajentaa omaa ajatusmaailmaasi. Itse laajennan omaa osaamistani lukemalla, tekemällä muistiinpanoja ja reflektoimalla lukemaani. Innostun myös helposti ottamaan selvää kiinnostavista asioista.

 

  1. Viivyttele strategisesti

 

Aikainen lintu madon nappaa. Kuulostaako tutulta? Oletko koskaan ajatellut, että myös aikainen mato tulee napatuksi. Useat historian suurhenkilöt ovat strategisesti viivytelleet työskentelyään, jotta ovat kerenneet saada kaikki mahdolliset ideat päähänsä. Leonardo Da Vinci maalasi kymmeniä tauluja ennen kuin viimeisteli Mona Lisan, Martin Luther King jätti kuuluisan ”I have a dream” puheensa suunnittelun viimeiselle illalle, eikä koskaan edes puhunut kirjoittamansa suunnitelman pohjalta. Kupletin juoni on jättää työ kesken taikka viivytellä sen tekemistä ja tehdä jotain aivan muuta. Tämä mahdollistaa uusien ideoiden syntymisen ja mahdollisimman luovan sekä laadukkaan lopputuloksen. En tietenkään tarkoita kaikkien deadlinejen rikkomista, vaan sitä, että antaessasi ideoille aikaa kehittyä ja kirjoittamalla viimeisenä päivänä esimerkiksi puheen, olet tullut ajatelleeksi lukuisia eri vaihtoehtoja ja osaat valita mielestäsi parhaimman.

 

  1. Pyydä palautetta vertaisilta

 

Saadessasi maailmanluokan idean, olet siitä yhtä innoissasi kuin lapsi jäätelökioskilla. Valitettavasti oma arviointikyky sumenee oman idean suhteen. Kun esittelet ideoita johtajille, saattavat he olla hyvin kriittisiä ajatuksiasi kohtaan. Parhaan palautteen saat vertaisiltasi. He osaavat kertoa kaikkein parhaiten ideasi potentiaalin ja toteuttamiskelpoisuuden.

 

  1. Kerro sijoittajille ideasi huonot puolet

 

Grant esitteli kirjassaan erään Rufus Griscomin, joka uhmasi kaikkia rahoituksen hakijalle/pitchaajalle annettuja ohjeita. Esitellessään Babblea sijoittajille hänen dioissaan oli kolme syytä olla sijoittamatta yritykseen ja hän pyysi sijoittajia vielä keksimään syitä lisää. Tästä huolimatta hän sai kyseisenä vuonna 3,3 miljoonaa dollaria rahoitusta. Ideana on esitellä sijoittajille idean huonot puolet ja tätä kautta saada heidät huomaamaan kaikkia hyvät puolet.

 

  1. Motivaatio

 

Elämässä on vaikeaa saada mitään aikaiseksi ilman motivaatiota. Motivoi itseäsi sen mukaan oletko sitoutunut vai epävarma! Jos olet sitoutunut ideaan ajattele jäljellä olevia tehtäviä, aina kun saat tehtävän suoritettua, saat motivaatiota onnistumisistasi. Jos alat epäillä ideasi toimivuutta kesken kaiken, ajattele kulkemaasi matkaa ja työmäärää, jonka olet käyttänyt. Et kai ole ihminen joka jättää asiat kesken?

 

  1. Tee aloite

 

Jos et tee mitään vallitseva tilanne pysyy yllä. Ihmisellä on neljä tapaa käsitellä tyytymättömyyttä: lähteä, käyttää ääntä, sinnitellä tai laiminlyödä tilanne. Näistä ainoastaan kaksi parantaa olosuhteita: lähteminen ja äänen käyttäminen. Pääasiassa äänen käyttäminen on paras vaihtoehto, jos sinulla ei ole mitään vaikutusvaltaa tilanteeseen, voit yrittää löytää vaikutusmahdollisuuksia, jos niitä ei ole, tilaa taksi, tai tulevaisuudessa uber.

 

  1. Kun tarvitset työntekijöitä!

 

Rekrytoinnissa puhuttaessa olen usein törmännyt ajatusmaailmaan: ”osaamisella ei niin väliä, kunhan on hyvä tyyppi, joka sopii kulttuuriin”. Jos palkataan pelkästään saman ajatusmaailman omaavia ihmisiä, syntyy laumasieluista ajattelua, jossa lopputulos on sama kuin Kodakilla aikanaan. Rekrytoi ihmisiä, jotka rikastuttavat yrityksesi kulttuuria ja tuovat uusia näkökulmia. Saatat oppia jotain.

 

 

Useimmiten tällaisia kirjoituksia joissa asioita listataan, mainostetaan tyylillä ”kymmenen vinkkiä omaperäisempään ajatteluun”. Tämä on oletusarvo ja murskasin sen kirjoittamalla vain yhdeksän kohtaa. Omaperäistä, eikö?

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!