Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Osakas olet ahne paska

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

The Infinite Game

By Simon Sinek

 

Ei ole olemassa elämän peliä vaikka, joka temppari tähti niin lausuikin. Miten edes ajattelin voittaa tässä elämässä? Opiskelemalla hyvän uran (sen voin jo unohtaa) jossa teen paljon rahaa, Hankin juuri oikeaan aikaan muutaman lapsen ja pyöritän aviomiehen kanssa ruuhkavuodet mallikaasti, hankimme lainaa ja ostamme omakotitalon, muista myös säästää eläkkeeseen ja juoda shamppanjaa, lapsemme kouluttautuvat huippu ammatteihin ja tienaamme enemmän kuin ystävämme, jes voitin pelin.

 

Välillä kun pysähdyn miettimään ajatuksiani, kun ihailen jotakin ja kadehdin heidän saavutuksiaan koen, että olen hävinnyt ”elämän pelin”. Olen ”jo” 24-vuotias ja en nyt ole oikeastaan saavuttanut yhtään mitään. En kyllä tiedä, mitä edes pitäisi saavuttaa, mutta koen siitä suuresti paineita. Olisi pitänyt keksiä jo joku mullistava bisnes idea 7-vuotta sitten.

 

En tee, mitään näillä ajatuksilla. Jos vaikka saavuttaisinkin jotain elämässäni sanooko joku kuollessani, että hyvä Elisa voitit elämän pelin!

 

Oon ymmärtänyt, että mun syvempi halu tehdä asioita on palo luoda yhteisöllisyyttä ja samalla kaipuuta siihen. Haluan saada tehdä käsilläni jotain kaunista ja olla ylpeä oman käden jäjestä.

 

Eli voin unohtaa sen kateuden tunteen, että mä voitan ton haluun perustaa Suomen parhaan hostellin. Haluan luoda paikan, missä ihmisillä on tunne, että ne on tervetulleita ja kuuluu sinne jos niin haluavat. Haluan luoda arvoa ihmisille.

 

Ihmisillä on yksinäinen olo ja kaipaavat yhteisöllisyyttä elämäänsä. Haluan antaa siihen mahdollisuuden majatalo/hippikommunissani. Se on asia, minkä eteen olen valmis tosissani tekemään töitä ja uhraamaan asioita sen vuoksi. Haluan, että lämpö on käsin kosketeltavaa kaikille unohtaa kuka on asiakas ja kuka työntekijä, haluan että kaikki on saman arvoisia ja osa yhteisöä, mikä sen ympärille luodaan. Se on mun visio ja unelma. Pitää vaan vielä löytää messiin porukka, ketkä unelmoi samasta.

 

Välillä tuntuu, että me ollaan luoto maailma, missä on vaikea elää. Tavoitellaan epäolennaisia asioita.

 

Kirjan parhaita anteja oli ajatus siitä, että osakkeenomistajilla ei pitäisi olla valtaa määrätä asioista. Osakkeenomistajia kiinnostaa vain lyhyt näköiset tulot, jotka hyödyttävät heitä eniten. Se vääristää kapitalismin idean. Yritykset eivät välttämättä tee asioita niin, miten kuluttajat tykkäisivät vaan tekevät päätökset niin, että ne miellyttävät osakkeenomistajia ja tähtäävät lyhytnäköisiin ratkaisuihin. Osakkeenomistajat eivät ajattele asiakkaan parasta eivätkä yrityksen parasta. Ei heillä ole yritykseen mitään intohimoa, he haluavat vaan parhaat tuotot juuri nyt. Johtajan pitää siis olla rohkea ja uskaltaa olla erimieltä sijoittajien kanssa ja ottaa riski, että osakkeet laskevat hetkellisesti. Kun miellyttää sijoittajia pelkästään unohtaa helposti yrityksen alkuperäisen vision ja mission. Se menee nopeasti pelkän voiton maksimoimisen ajatteluun. Silloin työntekijät ovat pelkkä kulu, numero muiden joukossa. Eikä kukaan ole onnellinen yrityksessä jossa sinulla ei ole mitään merkitystä.

 

Mulla tulee tästä vaan mieleen Leijonankuninkaan kuuluisa lause Simba remember who you are. Eli muista se oikea syy miksi teet jotain. En tee kirjapisteitä sen takia, että saan kirjapisteitä tai, että valmistun ajallaan vaan, jotta saan oppia tarvitsemani taidot tulevaisuutta varten.

Ainut asia, miten oon mennyt lähemmäs mun hostellia on ollut Myllis ja taloustiimi. Seuraava askel on hankkia työharjoittelu majoitus alalta, vierailla kaikissa suomen parhaimmissa mestoissa ja lukea majoitus alaa ja opiskella kulttuuria. Mä rakastan kulttuuria ja tätä alaa tuntuu, että se on vaan niin kaukana vielä. Oon jotenkin jumissa tällä hetkellä ja väsynyt.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!