Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Osta, vuokraa, vaurastu

Kirjoitettu 28.06.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Osta, vuokraa, vaurastu
Kirjan kirjoittaja: Joonas Orava sekä Olli Turunen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osta, vuokraa, vaurastu

Joonas Orava sekä Olli Turunen

Osta, vuokra, vaurastu -kirja oli minun kohdallani erittäin ajankohtainen kirja. Alkuviikosta postiluukusta tipahti vuokravälittäjän paperit ja laitoin anomuksen menemään kiinteistövälittäjäkoulutukseen. Uskon joku päivä touhuavani kiinteistöjen kanssa, joten LKV-, Vut-, KED- sekä LVV-papereista ei pitäisi ainakaan haittaa olisi. Työ kiinteistöjen kanssa voisi olla joko omia bisneksiä tai jonkun palkkalistoilla. Tästä tulikin mieleen syksylle tavoite:

Tee kymmenen kiinteistöalaan liittyvää asiakaskäyntiä!

Kirjassa ei ollut kovinkaan paljon uutta johtuen siitä, että vuokrabisnes käytiin aika hyvin läpi vuokravälittäjäkoulutuksessa. Koulutuksessa käytiin eniten läpi lakipykäliä, ja olen todella innostunut lain lukemisesta. Lain lisäksi olen tehnyt jonkun verran laskelmia asuntosijoittamiseen liittyen. Tässä minun reseptini:

  1. Tee laskutustyötä niin, että saat kasaan 30% asunnon hinnasta.
  2. Etsi sopiva kämppä, mielellään yksiö, sellaiselta alueelta, jonka tunnet hyvin ja missä aiot tulevaisuudessa tehdä bisnestä.
  3. Tee laskelma, jossa otat huomioon yhtiövastikkeen, lainan ja korot ja varmista, että vuokra peittää vähintäänkin nämä kulut.
  4. Käy läpi tulevat remontit ja laske ne mukaan laskelmiin.
  5. Neuvottele pankin kanssa, jotta he antavat sinulle lainaa 70% asunnon hinnasta.
  6. Osta asunto.

Tämä oli erittäin pelkistetty kaava, mutta aika pitkälle näin se menee. 50% suomalaisista tietää jo tämän kaavan ja on tehnyt saman laskelman. Miksi kaikki eivät sitten omista sijoitusasuntoa? 30% pääoma on varmasti yksi ongelma, mutta uskon suurimman ongelman olevan pelko. Mitä jos tulee huonoja vuokralaisia? Mitä jos asunto palaa? Mitä jos korko nousee? Tällainen mitä jos -ajattelu saa monet ihmiset olemaan tekemättä järkeviä ratkaisuja. Itsekin kuulun ehdottomasti näihin ihmisiin. Pelko, joka vaivaa valtaosaa ihmisistä, varmistaa tällä hetkellä sen, että asuntosijoittajat menestyvät hyvin. Miten tätä pelkoa voi lieventää?  Siihen en vielä osaa sanoa vastausta. Yksi vastaus on varmasti se, että tekee tätä bisnestä kaverin kanssa, jolloin pelot ja riskit voidaan jakaa. Kaverin kanssa pääsee helpommin myös alkuun, koska silloin et tarvitse kun 15% omavastuun.

Mitä uutta kirja sitten toi? Tässä pieni lista:

  • ”Millaiset kaupungit sitten ovat loistavia? Oikeaa vastausta ei ole, mutta suuria eroja kaupunkien ja kuntien välillä on. Väestön kehitys on tärkeä mittari, sillä se kertoo kaupungin vetovoimaisuudesta ja kysynnästä.”
  • ”On siis ensiarvoisen tärkeää tietää alueen vuokrataso ja pyytää asunnostaan yleistä markkinavuokraa. Markkinavuokran selvittämisessä kannattaa hyödyntää nettiä. Kun tutkit, mitä vastaavista asunnoista samalla alueella pyydetään, saat hyvän tuntuman yleiseen vuokratasoon.”
  • ”Kun ryhdyt asuntosijoittajaksi, ryhdyt samalla myös vuokranantajaksi. Voit ajatella asunnon vuokrausta joko palveluna ihmisille, joille tarjoat koteja, tai pakollisena pahana, joka kuuluu asuntosijoittamiseen. Suosittelemme suhtautumaan asiaan ensinnä mainitulla tavalla. Kohtele vuokralaistasi kuin parasta asiakastasi.
  • ”Kun olet ostanut kohteen ja tehnyt siellä tarvittavat toimenpiteet, pyydä rohkeasti välittäjältä arviota ja pankista lisää vipua.

Muuten kirja oli erittäin hyvää kertausta. Olen tehnyt aika paljon laskelmia tässä kevään ja kesän aikana ja samalla tein myös laskelman ensi syksylle 1.9 – 31.12.2015 (alv 0%).

Tulot:

1320,00€ (Mööpeli 4kk x 330,00)

Yhteensä: 1320,00€

Menot:

1320,00€ (Gäppi 4kk x 330,00€)

2000,00€ (Palkka 4kk x 500,00€)

480,00€ (Palkan sivukulut 24%)

2150,00€ (KED koulutus)

Yhteensä: 5470,00€

Eli vajetta on 4630,00€, että saa peruskulut pyörimään ilman investointeja. Se tarkoittaa 1157,50€ kuukaudessa. Mööpelin lisäksi on tehtävä Muutosryhmän kaltaista duunia noin pari viikkoa kuukaudessa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jostain treeneistä on taas vähän joustettava. Olen miettinyt aika paljon sitä, että onko minulla treenikammo, kun olen aika paljon poissa treeneistä. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että sellaista ei ole, mutta kulujen takia joutuu välillä joustamaan treeneistä.

Otetaanpa esimerkki: Ilkka tarjoaa töitä Muutosryhmältä maanantai – torstai. Onko tällä laskelmalla varaa kieltäytyä? Ei ole, joten treenikertoja jää kaksi väliin. Seuraavalla viikolla aikataulu on vähän väljempi, joten merkkaan omien treenien lisäksi pari pölytyskertaa.

Perushommilla on kulujen peittämisen lisäksi ainakin yksi etu. Mietitäänpä, että ei olisikaan tuota KED-koulutusta vaan sijoittaisin tuon 2150,00€. Vuoden aikana kertyisi 6450,00€ (3 x 2150,00€). Jos kaveri tekisi samalla tavalla, teillä olisi kasassa 12900,00€ joka riittäisi pienen yksiön omavastuuseen (30%) jollain edullisella paikkakunnalla.

Sijoitusasunnon ostaminen ei siis jää rahasta kiinni, mutta pelosta se voi jäädä hyvinkin kiinni. Ennen kuin ostaa sijoitusasunnon kannattaa varmasti miettiä tarkkaan, kenen kanssa sen ostaa (kohtaako teidän elämänarvot) ja mistä sen ostaa. Hauskintahan tässä on se, että vaikka kuinka laskelmat näyttävät hyvältä, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ostatko asunnon vai et. Se päätös on enemmän henkimaailman juttuja. Kenellä riittää henkinen kapasiteetti ja kenellä ei?

Ostatpa asunnon tai et, suosittelen laittamaan pieniä tavoitteita. On huomattavasti helpompi olla esimerkiksi Muutosryhmällä, kun tiedät mihin rahat menevät.

Siitä pitää pojille vielä kiitosta antaa, että he olivat todellakin osanneet yksinkertaistaa asian. Ei tarvitse olla vuokravälittäjä tai kiinteistövälittäjä ymmärtääkseen tätä kirjaa. Sanastokin löytyi kirjan takaosasta, joten jos joku sana on jollekin vieras, siitä pystyi katsomaan mitä se käytännössä tarkoittaa.

Erittäin hyvä tällainen kesä, kun koko ajan sataa, niin jää hyvin aikaa tehdä laskelmia ja pohtia asioita! 🙂

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!