Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Osta, vuokraa, vaurastu

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Osta, Vuokraa, Vaurastu
Kirjan kirjoittaja: Joonas Orava & Olli Turunen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Asuntosijoittaminen on ollut mielessä itselläni viime vuoden lopusta lähtien, kun lueskelin Robert Kiyosakin Increase Your Financial IQ – kirjan.  Asuntosijoittaminen onkin yksi tämän hetken kuumimmista sijoitusmuodoista. Monet ovat siinä onnistuneet ja jakavat nykyään tietojaan aiheesta blogien ja nyt myös kirjan muodossa. Asunnon hankkiminen lainalla on nykyään melko helppoa ja vuokra-asuinnoista varsinkin opiskelijakaupungeissa on pulaa.

 

Osta, vuokraa, vaurastu – kirjan avulla sain paljon lisätietoa, kuinka asuntosijoittaminen toimii Suomessa. Ensimmäinen mietittävä asia on tietenkin asunto: mistä, millainen ja miten? Parhaita kohteita ovat kasvu- ja opiskelijakaupungit, joista ei vuokra-asuntojen kysyntä ole hiipumassa. Koko Suomessa vuokra-asuntojen vuokrat 2000-luvulla ovat nousseet yli 60 prosenttia, mikä selittyy inflaatiolla sekä kysynnän suurella kasvulla. Parhaista asunnoista on kova kilpailu, eikä suurta huolta ”tyhjästä” asunnosta ole.

 

Kovan asuntosijoittamisbuumin seurauksena ovat isojen kaupunkien keskustoissa sijaitsevien yksiöiden ja pienten kaksioiden hinnat nousseet lähes taivaisiin. Joka puolella hehkutetaan, kuinka keskustan 20 neliöinen yksiö, on paras sijoituskohde. Tämän vuoksi näiden hinnat ovat usein liian korkeita hyviin tuottoennusteisiin. Näiden johdosta parhaat tuottoennusteet saattavat sijaitakin hiukan keskustaa kauempana. Esimerkiksi Jyväskylän keskustaa ja Keltimäkeä vertaillessa saattaa saada jopa puolet halvemmalla neliöhinnalla. Toki vuokrassa joutuu antamaan periksi, mutta jos samalla summalla on mahdollista saada jopa kaksi asuntoa nousee tuottoennusteet varmasti paremmaksi.

 

Toki hankkiessa asuntoa kauempaa keskustaa on otettava huomioon, että vuokralaisen etsimisessä saattaa kestää hiukan kauemmin. Suurin osa vuokralaisista haluaa tietysti asua keskustassa, mutta suurimmissa kaupungeissa riittää heitä myös kauemmaksi. Alueella tulisi kuitenkin olla kauppa lähellä ja hyvät julkisen liikenteen yhteydet keskustaan. Isommissa asunnoissa myös koulun läheisyys helpottaa usein vuokralaisen etsintää.

 

Tärkeää on muistaa myös mahdolliset talonyhtiön remontit, joista joudut osakkaana myös itse maksamaan. Nämä syövät tietysti tuottojasi, joten kannattaa olla tarkkana jo suunnitteilla olevista remonteista. Usein on helppo päästä vihille mitä remontteja kerrostaloihin on tulossa jopa yli kymmenen vuoden päästä. Remonttikustannukset ottamalla huomioon pääset jo lähemmäksi oikeita tuottojasi. Remontitkin maksat huoneistosi neliöiden mukaan, joten mitä pienempi asunto, sitä vähemmän maksat.

 

Asunnon huonoja pintoja ei kuitenkaan kannata säikähtää. Tee-se-itse – miehelle/naiselle tällainen kohde on usein unelma. Tällöin saat usein asunnon parempaan hintaan ja pienellä panostuksella pystyt nostamaan vuokraa jopa 50–100 euroa. Maalaus tai tapetointi pelkästään tekevät usein jo ihmeitä. Huoneen varustuksen nosto esimerkiksi pesukone, astianpesukone jne., nostavat vuokraa ja maksavat itsensä takaisin nopeasti. Tärkeintä on tässäkin laskea kulut ja mitä enemmän pystyt itse tekemään sitä parempi.

 

Oikean asunnon löydettyäsi tuleekin löytää siihen hyvä vuokralainen. Nykyään homma toimii helposti netissä, jossa on tarjolla ilmaisia markkinapaikkoja. Tällöin ei tarvitse maksaa kenellekään välistä palvelusta, jonka pystyt hoitamaan itse. Vuokrasopimukset kannattaa tehdä ensimmäisen määräaikaisena, jotta tiedät ainakin saavasi vuokratuloja vuoden ajan. Haasteita tuottaa varsinkin opiskelijoiden kohdalla kesät, jolloin monet lähtevät kotipaikkakunnilleen. Kannattaa myös varautua, että tuoko-kesäkuussa saattaa olla vaikea saada vuokralaista ainakin kauempana sijaitseviin asuntoihin. Toisaalta parhaat sesongit ovat heinä-elokuu sekä joulu-tammikuu, jolloin kaupunkeihin tulee uusia opiskelijoita. Tällöin usein kaikki vapaana olevat asunnot menee kaupaksi.

 

Heti kun ajattelet ryhtyväsi asuntosijoittajaksi, kannattaa vierailla pankissa. Harvoilta löytyy suoraan asunnon myyntihintaa takataskustaan, joten joudut todennäköisesti pyytämään pankilta lainaa asunnon ostamiseen. On hyvin mahdollista, että oikean kohteen löydyttyä on jo liian myöhäistä asioida pankissa. Hyvät kohteet lähtevät kuumilta markkinoilta nopeasti, joten nopeus on valttia. Tämän vuoksi kannattaa sopia pankin kanssa lainasta jo ennen oikean kohteen löytymistä. Tällöin pystyt reakoimaan nopeasti oikean kohteen löydyttyä. Kannattaa muistaa kilpailuttaa pankit ja katsoa mikä tarjoaa sinulle parhaan tarjouksen.

 

Itsellänikin on nyt edessä pankissa asioinnin hetki. Täytyy lähteä miettimään omaa suunnitelmaa sijoittamiseen, jonka yhtenä vaihtoehtona on asuntosijoittaminen. Todennäköisesti täytyy lähteä liikkeelle oman asunnon ostamisella Asuntosäästö-tilin kautta. Pitää lähteä vielä kevään aikana neuvottelemaan tilin perustamisesta ja katsoa löytyykö sitä kautta järkevä sijoitusvaihtoehto. Pankit ovat kuitenkin nykyään melko varovaisia antamaan asuntolainaa. Välttämättä käsiraha ja vakituinen työkään ei riitä, joten asuntosäästö-tili tulee todennäköisesti tarpeeseen sen vaiheen tullessa eteen. Siitä olisi hyvä lähteä rakentamaan omaa tulevaisuutta.

 

Tomi Kosonen

Osuuskunta Nimion

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!