Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Our iceberg is melting

Kirjoitettu 14.09.13
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alkuhypetys

Tästä se lähti liikkeelle! Ensimmäinen kirja luettuna, monta sataa vielä edessä. Ja en sano tätä pahalla vaan hyvällä. Tässä on tapahtunut pieni hämmentyminen, en ole aikaisemmin hirveästi kirjoja lukenut ja ajattelin kun kuulin, että täällä tullaan lukemaan ihan kunnolla, että mitenköhän tästä selvitään. Lisäksi kun tarvitsee jokaisesta luetusta kirjasta kirjottaa reflektio, enkä niitäkään ole sen pahemmin kirjoitellut.. Mutta tosiaan, suureksi hämmennyksekseni tuntui hyvältä lukea kirja ja imeä tietoa itseensä ja innolla odotan, että pääsee hyödyntämään opittua käytännössä ja lukemaan uuden kirjan! Tää on hyvä systeemi, opitun/sisäistetyn asian/asioita pääsee heti kokeilemaan käytännössä, muy bueno!

Pohdiskelua

Itse kirjasta, on ollut kyllä todellinen oivallus sen kirjoittajilta laittaa se tarina muotoon. Kuinka helppo ymmärtää/sisäistää mitä kirjassa halutaan kertoa! Pingviiniyhdyskunnalla ja niiden jäävuorella sai hyvin havainnollistettua Kotterin onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta: 1. Saa aikaan kiireen tuntu. 2. Kokoa ryhmä muutosta vetämään. 3. Kehitä muutokselle visio ja strategia. 4. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille 5. Valtuuta toiset toimimaan. 6. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja. 7. Älä luovuta. 8. Luo uusi kulttuuri. Vaiheet ovat loogisia, mutta vaativat paljon kovaa työtä, että muutos onnistuu.

Vaikka kirja olikin hyvä, jäi silti sellainen olo, että muutos tapahtuu John Kotterin mielestä vain näillä vaiheilla ja vain niitä noudattaen. Toimivatko ne samalla lailla jokaisessa organisaatiossa? Hän on varmasti asiaa miettinyt ja tutkinut paljon ja havainnut suurimmassa osassa organisaatioissa vaiheiden toimivan. Yksi asia jäi silti askarruttamaan ylitse muiden: Mitä jos omasta organisaatiosta ei löydykään henkilöitä tähän vahvaan ryhmään joka vie muutosta eteenpäin ja saa sen onnistumaan? Henkilöitä, joilla olisi näitä ominaisuuksia mitä ryhmässä pitäisi olla: Johtajan taitoja, luotettavuutta, kommunikointikykyä, auktoriteettia, analyysikykyä ja kiireen sisäistämisen taitoa. Miten muutos saataisiin onnistumaan?

Toinen asia mitä pohdiskelin, on ryhmäpaine. Se on merkillinen asia. Enemmistön kun saa puolelleen, niin pikku hiljaa muutkin tulee perässä, kun ne alkaa tuntea itsensä ulkopuoliseksi tai näyttää muiden silmissä typerältä. Kuten kirjassakin, suurin osa pingviineistä ryhmäpaineen alla näkivät miten asiat oikeasti olivat ja älysivät miten pitää toimia. Tuntuu jotenkin hassulta kuinka helposti ihmisen pään saa kääntymään ja kuinka ihminen alkaa ajatella tunteillaan, eikä oma mielipide ole välttämättä enää niin vahva. On tietenkin niitä ihmisiä, joilla on niin vahva mielipide ja järkkymätön pää, ettei heitä saa puolelleen millään konstilla vaan on tyydyttävä elämään sen kanssa.

Mitä opimme

Kirjan asioista voi olla paljonkin hyötyä tulevaisuudessa. Nyt tietää mitä vaiheita muutokseen kuuluu, miten sitä lähdetään viemään eteenpäin, miten voi havaita, jos muutokselle on tarvetta ja mitä tehdä muutoksen eri vaiheissa.  Uskon jatkossa osaavani paremmin lukea ihmisiä ja katsoa mihin ”kategoriaan” kukin kuuluu, jos on esim. jokin muutos tulossa. Kuka on massan mukana menijä, kuka vastarannan kiiski, kuka valmis tekemään asian eteen jotain. Ja jos on itse ryhmässä, joka vie muutosta eteenpäin, osaa valita oikeat henkilöt rinnalleen.

Ja jos haluaa saada jonkun tärkeän asian tai muutoksen vireille, hyvä tarina on siihen oikein maukas vaihtoehto!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!