Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päämäärän pääseminen

Kirjoitettu 17.11.13
Esseen kirjoittaja: Unna Ahokas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimit ja tuloksekas yritys
Kirjan kirjoittaja: Jon R. Katzenbach, Douglas K. Smith
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin miettiä ennen kirjaan tarttumista, miksi luen Tiimit ja tuloksekas yritys-kirjaa. Yksi syy on tietysti täpitys, mutta henkilökohtaisempi syy on hyvä olla jos aikoo saada aikaan hyvän esseen.

Meidän tiimimme on aina ollut sanalla sanoen vaativa. Monet asiat ovat olleet meille haastavia. Olemme vasta nyt taloudellisesti jaloillamme. Alamme vasta nyt hyväksyä erilaisuutta sen sijaan, että koittaisimme muuttaa toisiamme. Olemme nyt hyvällä pohjalla ja haluan, että se kestää.

Hyvä puoli tiimissämme on aina ollut, että lähes kaikki omien arvojensa pohjalta näkevät tiimin tärkeänä ja ulkopuolisen tai suorittavan työn huonona. Olemme vain etsineet tapaa toimia yhdessä, juosten ääripäästä toiseen.

Etsin tästä kirjasta siis vastausta kysymykseen: miten pääsemme voitokkaana maaliin? Eli miten lähdemme MYMille yhdessä, Diamond Step ja 24H:n tonnit taskussa?

Meiltä puuttuu tiiminä tarkka yhteinen päämäärä. Tiimit ja tuloksekas yritys-kirjan mukaan sellainen on tärkeä. Teemme vähän sitä ja tätä, mutta emme kohdenna tekemistämme tarkasti mihinkään. Jokaisella on myös erilainen käsitys siitä, mitä yksilön vastuuseen kuuluu.

 

Miten pääsemme tavoitteeseemme?

 

1. Päämäärän kirkastaminen

 

Jos päämäärämme on MYM, meidän tulisi laittaa se näkyville kaikkialle. Koko talon tulisi tietää, että Innomo on lähdössä maailmalle. Alustavaa reittiaikataulua ja budjettia olisi alettava tekemään. Tämä liittyy läheisesti joryyn. Tarvitsemme MYM-vastaavan(t), jotta suunnittelu voi alkaa. Talouspäällikön pitää alkaa tehdä arviota paljonko jokaisen tulee tienata, jotta pääsee maailmanympärysmatkalle mukaan.

Ensimmäistä MYM kohdettamme, Indonesiaa, tulisi hypettää muun muassa kuvin ja muilla tiedoilla.

En tällä hetkellä ole varma siitä, mitä muita tavoitteita meillä on. Itselläni tavoitteena on Diamond Step. Pystyisikö tämä olemaan koko tiimin tavoite? Mitä kriteerejä steppien saamiselle on?

Kun järjestimme 24 H:n, tajusin etten halua ryssiä meidän omaamme. Jos tällä hetkellä tekisimme 24 tunnin synnnytyksen, en usko, että saisimme hyvää arvosanaa. Voisiko yksi tavoitteista olla kiitettävä arvosana 24 H:sta?

Pitääkö kaikkien tavoitteiden olla tiimin tiedossa vai voiko joryllä olla tavoitteita joista ei kerrota?

 

2. Mitä me tarvitsemme tavoitteen saavuttamiseksi?

 

MYM: Tarvitsemme rahaa. Rahaa saamme asiakkailta ja kaupoista. Lisäksi tarvitsemme yhteishenkeä. Yhteishenkeä saamme yhdessä tekemisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta.

 

Diamond Step: Enenn Diamond Stepiä tarvitsemme Golden Stepin. saadaksemme sen tarvitsemme positiivisempaa brändiä. Meillä on jo tekemisen tasolla kaikki edellytykset saada Golden Step, mutta muut eivät tiedä sitä.

 

24 H: Meidän täytyy oppia erilaisia taitoja synnytystä varten. Kaikkien ei tarvitse oppia kaikkea, mutta jokaiselta osa-alueelta täytyy olla osaajia tiimissämme. Esiintyminen, kirjoittaminen, ideoinnin johtaminen, hiekoitus ja kannustaminen. Kaikkea näitä meidän täytyy osata ennen ensi syksyä. Hyvä aika alkaa opetalla on nyt!

3. Miten pääsemme tavoitteisiin?

 

MYM: Meidän pitää saada asiakaskäynneistä, tarjouksista ja kaupoista jokapäiväistä hommaa. Lisäksi tuntipalkkamme tulee olla kovempi kuin nyt. Minusta Mika on hieno esimerkki, siitä, että hänellä on monta asiakkuutta ja projektia tulessa yhtä aikaa. Hän on myös valmis siirtymään ei kannattavasta projektista pois ja etsimään uusia tapoja saada rahaa.

Joryn tulee johtaa taloudella ja asiakkuuksilla entistä enemmän. Talouspäällikön tulee mitata jatkuvasti tulosta. Mikä tärkeintä, joryn tärkein tehtävä on luoda positiivisen kannustamisen kulttuuri Innomoon. Idealekalta voi ottaa hyvää mallia, sillä heillä palkitaan erilaisista asioista ihmisiä. Meillä ei palkita ketään mistään.

 

Diamond Step: Meidän on kartoitettava nykytilanne. Tämä siitä johtuen, että tiimimme ei tällä hetkellä tiedä, mikä meidän maineemme on. Otan asian esille tiimiliiderifoorumin kanssa heti ensi viikolla. Jos sieltä ei saa apua, pyydän Mikaa ja viestintäfoorumia auttamaan.

Kun tiedämme tilanteen, voimme ryhtyä toimeen. Meidän on alettava puhua itsestämme positiiviseen sävyyn. Lisäksi sellaiset teot kuin kuvien laittaminen Facebookiin ja vahvariesityksiin panostaminen ovat tärkeitä. Emme myöskään tajua omia vahvuuksiamme. Me vedimme mielettömän 24 H show:n, englanniksi! Ei olisi moni tiimi pystynyt siihen mitä me teimme! Kansainvälisyytemme on yksi niitä asioita joita emme itse näe ollenkaan tarpeeksi suuressa arvossa.

 

24 H: Alamme harjoitella esiintymistä. Minun mielestäni kirjaesitykset keskusaukiolla on mainio idea. Toinen tärkeä on se, että alamme harjoitella synnytyksiä. Lisäksi treeneihin tulee tuoda lisää ideointia. Ihan mieletön idea oli minun mielestäni se, että me kaikki tekisimme oparit jo keväällä. Se on uskomatonta! Se on jotain sellaista mikä räjäyttää pankin. Siinä opimme samalla myös kirjoittamista.

4. Mittareiden luonti

 

MYM: Tajusin viime treeneissämme, että meidän asiakkuuksien ja projektien mittaaminen on aika retuperällä. Meillä ei ole yhtä linjausta siitä, miten asiakkuuksia ja projekteja hoidetaan ja miten niistä viestitään. Meidän asiakaspäälliköillämme ei ole ollut selvää roolia koskaan. Luulen, että tämä johtuu juurikin siitä ’asiakas’sanaan tarttumisesta. Asiakaspäällikön tulisi enemmänkin johtaa jokaisen projektin myyntiä ja kannattavuutta (talouspäällikön kanssa). Tämä tarkoittaa sitä, että sellaisetkin projektit joita ei tehdä yhdelle asiakkaalle vaativat johtamista.

Projekteilla tulisi siis olla selvät projektisuunnitelmat ja projektejakin tulisi mitata jatkuvasti. Nyt mittaamme vain yksilöitä. Kenen tehtävä on huolehtia, että Aivomyrsky menestyy? Tai, että kv-liideri saa rahaa hommastaan? Totta kai jokainen on vastuussa omasta tontistaan, mutta meidän tulee johtaa projekteja ja asiakkaita myös tiimin tasolla.

Rahaa tulee alkaa mitata monella eri tavalla. Kuten jo mainitsin tarjouksia ja kauppoja tulee mitata. Jokaisen tienatut eurot ja Innomon liikevaihto tulee olla näkyvillä. Lisäksi on mitattava työtunteja verrattuna projektien tuottavuuteen.

 

Diamond Step: Meidän on näytettävä myös talolle menestymisemme. Liikevaihtoa ja sitä, että kaikki ovat paikalla tulee hehkuttaa vahvareissa. Muitakin onnistumisiamme meidän tulee kertoa kaikille, ei vähiten itsellemme.

 

24 H: Helpoin mittarihan on jatkuvasti tekemiemme synnytysten arvosanat. Voilà!

 

Muita huomioita

 

Jos puhutaan tiimiläisen tasolla, pieniä muutoksia jokapäiväiseen tekemiseen tarvitaan. Haluaisin saada kaikki mukaan yhteiseen tekemiseen. Jotkut henkilöt ovat ajautuneet hieman erilleen muista ja pienellä avulla he pääsevät mukaan hommiin.

Jokaisen tulee muistaa ansaita paikkansa Innomossa päivittäin. Mitä tein tänään Innomon eteen? Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Myös toisista huolehtimista saisi olla enemmän. Itsekin huolehdin joistain henkilöistä paljonkin, mutta vielä on henkilöitä, joille en puhu paljonkaan ja joita en auta tarpeeksi. Avoimuutta ja kiintymystä ei ole kaikkien välillä tarpeeksi. Toisia tulee myös kunnioittaa, eikä esimerkiksi puhua päälle. Näihin asioihin minulla ei ole ratkaisua ja toivoisinkin vanhan ja uuden joryn sekä koko tiimin kiinnittävä asiaan huomiota.

Toimintamallimme eivät ole kaikille selvät. Nykyään viestintä on parantunut todella paljon, mutta esimerkiksi viime viikolla eräs henkilö ei ilmoittanut mitään kun oli poissa treeneistä. Sellainen ei ole hyväksyttävää, ainakaan minun mielestäni.

Palautetta tarvitaan lisää jokapäiväisellä tasolla. Tähänkään minulla ei ole ideoita! Tiedän vain, että palautetta tarvitaan useammin.

Meillä on mielettömät mahdollisuudet edessä. Meillä ei kellään ole ollut suurta asiantuntemusta mistään, mutta olemme silti tehneet kovia juttuja! Näitä pitää saada näkyville! Tähän aion ottaa hyödyksi nettisivumme. Me haluamme tehdä nettisivuista CV-pankin, sekä sen lisäksi tehdä niillä 10 000€ kauppaa vuoden 2014 aikana.

Huipputiimit osaavat pitää hauskaa. Me emme ehkä vielä osaa sitä tarpeeksi hyvin. Luulen, että hauskuus tulee kuitenkin luonnostaan. Hauskuun tulee ennenkaikkea yhteisen tekemisen kauttaa ja siksi sellaiset projektit kuin JYP, jossa kaikki tekevät töitä toistensa kanssa projektirajojen yli, ovat tärkeitä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!