Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päämääränpää

Kirjoitettu 31.10.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 1
Kirja: How to Achieve Your Most Ambitious Goals - TEDxTucson
Kirjan kirjoittaja: Stephen Duneier
Kategoriat: 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

How to Achieve Your Most Ambitious Goals

 

Kirjoitin tuossa äsken alisuorittamisesta, ajankäytöstä ja päämääristä sekä unelmista. TEDxTucsonissa esiintynyt Stephen Duneier koostaa nämä aikaisemmat aiheet mahtavalla tavalla yhteen. Tämä puhe kertoi käytännössä siitä, kuinka ylisuorittaa alisuorittamalla ja siten saavuttaa päämääränsä. Mahtava kulma ajatella asioita ja aion ottaa tästä mallia.

Stephen Duneier ei koskaan ollut kovin hyvä oppilas, sillä hän ei osannut keskittyä yhteen asiaan kovinkaan kauaa aikaa kerrallaan. Lukeminenkin tuntui raskaalta, eikä auttanut kun opettajat neuvoivat häntä lukemaan kirjan kappale kerrallaan. Duneierin keskittyminen ei riittänyt lukemaan edes kappaletta kerrallaan. Jossain vaiheessa hän kuitenkin päätti lähteä kokeilemaan, miten kauan hän jaksaisi lukea. Hän jakoi kappaleen sivuiksi ja sivun osiksi ja osat lauseiksi ja lauseet sanoiksi. Sitten hän lähti lukemaan sana kerrallaan. Hänellä ei ollut mitään sen suurempaa tavoitetta kuin lukea sana kerrallaan, ja jos hänen keskittyminen loppui, hän teki jotain muuta välissä ja jatkoi taas sana kerrallaan. Sanoista muodostui lauseita, lauseista sivun osia ja osista sivuja. Sivuista muodostui kappaleita ja kappaleista kirja.

Tämän myötä hän ymmärsi, että kaikki päämäärät, tavoitteet ja tekemisen voi purkaa vaikka kuinka pieniksi osiksi. Esimerkkinä ajatus maratonin tai pitkän vaelluksen monista kilometreistä ja raskaista mäistä voi tuntua niin rankalta, ettei lähde edes yrittämään. Duneierin ajatusmallilla maratonkin on vain askelten summa. Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel. Ensimmäisen jälkeen tulee toinen ja kolmas ja niin edelleen. Tällä tavalla ajatellen suuri ja täysin tavoittamattomalta tuntuva päämäärä saadaan saavutettua pienen pieniä steppejä pitkin.

 

Ahdistun asettaessani tavoitteita ja päämääriä. Pidän enemmän unelmista ja tulevaisuuden näkymistä, mitä kohti kuljen. Haluaisin kuitenkin oppia asettamaan joitain päämääriä. Minulla on jatkuva pelko päämääriä kohtaan, sillä pelkään etten tavoita niitä, vaikka haluaisin. Tässä taas pitäisi ymmärtää ja osata olla armollinen itselle. En normaalisti pelkää epäonnistumista, sillä en aseta itselleni tarkkaa määritelmää mikä on epäonnistuminen ja mikä ei. Pelkään sitä, että jos määrittelen tavoitteeni (ja onnistumiseni) tarkkaan, enkä pääse tavoitteeseen, olen täydellisesti epäonnistunut. Olen tiukka lupausten kanssa. Mielestäni päämäärän tai tavoitteen asettaminen on lupaus, enkä halua asettaa sellaista lupausta, minkä onnistumisesta ja toteutumisesta en ole täysin varma. Siksi vihaankin niitä hetkiä tiimissäni, kun päätetään, että kaikkien täytyy nyt asettaa itselleen tavoite esimerkiksi kirjapisteiden suhteen. Minua inhottaa se, että muut pakottavat minut lupaamaan jotain, mistä en ole varma. Siksi annan mieluummin summittaisia lupauksia tai muotoilen asian siten, että tiedän pystyväni pitämään lupaukseni siten kuten sen sanoin. Jos en saa sellaista lupausta pidettyä tai en pysy tavoitteessa, mikä pitäisi tavoittaa, minusta tuntuu aina sanoinkuvaamattoman pahalta. Siitä tietääkin aika hyvin, millä ajatuksella annan lupaukseni/tavoitteeni, että saanko tehtyä asian vai en. Jos en millään suostu antaa tavoitetta niin silloin tiedän, etten tule tavoitteeseen pääsemään. Jos annan varman tavoitteen ja lupauksen niin silloin pääsen siihen. Tai ainakin teen kaikkeni että pääsen siihen.

Nyt kuitenkin mietin, että voisin salaa asettaa itselleni jonkin tarkan tavoitteen ja laatia suunnitelman sitä varten. Aion pilkkoa sen pieniin osiin ja tehdä sitä varten listoja, mitkä piilotan jonnekin, missä vain minä näen ne. Yliviivatessani asioita voin nähdä kehitykseni ja vasta kun olen päässyt päämäärääni, aion kertoa asiasta muille.

 

Kaikista tärkein tavoite, mikä minulla on jatkuvasti päivittäisessä elämässä mukana, on olla onnellinen ja iloinen tästä hetkestä ja hetkeen kuuluvista pienistäkin asioista. Tämän tavoitteen päämääränä on se, että vanhana mummona voin hymistä onnellisena kiikkustuolissani villasukkia neuloen ja miettien kaikkia onnellisia muistoja mitä elämäni aikana kerkesin vaalia. Se on päämääristäni tärkein.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!