Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päätä itse!

Kirjoitettu 24.01.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Nainen
Kirjan kirjoittaja: Kim Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Minä en ole tyhmä”, Minulle ei vain ole koskaan opetettu näitä asioita. Kukaan ei ole koskaan opettanut minua ajattelemaan tähän tapaan.

Monet sanovat olevansa huonoja raha-asioiden kanssa, vaikka he eivät ole edes kunnolla vielä edes kokeilleet. Mitä jos oletkin parempi niissä kuin osaat edes kuvitella. Ainut asia mikä erottaa ihmiset rahallisesti on heidän oma päätöksensä tehdä asialle jotain, toisilla on paremmat lähtökohdat perheensä puolesta. Mutta se on todella hyvä tekosyy olla yrittämättä, jos ei ole rikkaasta perheestä. Itse en ainakaan anna sen häiritä millään tavalla, vaikka muu perhe ei sijoittamisesta juuri tiedä mitään. Toivon toki heidänkin lopettavan miettimisen ja tekevän päätöksen, mutta en sitä voi heidän puolesta pakottaa.

 

Mietin pitkään luenko tätä kirjaa, koska omat ajatukseni olivat vain kirjan etukannessa. En voinut nähdä itseäni lukemassa naisille suunnattua sijoittamiskirjaa, vaikka sillä ei loppujen lopuksi ole mitään väliä kenelle se on suunnattu, jos vain pystyn saamaan siitä irti jotain. Luin myös tämän osaksi koska olin utelias mitä nainen kirjoittaa sijoittamisesta, koska siitä harvemmin kuulee naisilta. Haluan että naisilla ei ole valtaa miehistä rahalla vaan heistä itsestään. Arvostan paljon ihmisiä jotka tekevät omia päätöksiään.

 

Koen sen jotenkin turhauttavaksi ja vanhanaikaiseksi, että mies maksaa perheessä elämisen ja nainen hoitaa kodin. Se on ehkä joskus ollut näin, mutta olen ollut myös seuraamassa vierestä kun tästä tilanteesta on siirrytty yksinhuoltajuuteen. Eikä silloin suurimmalla osalla naisista ole enää taloudellista turvaa itsestään, eikä lapsistaan. Se tiedostetaan vasta kun tilanne on tapahtunut, harvoin monetkaan siihen varautuvat etukäteen.

 

Yleisin syy miksi ei sijoiteta: minulla ei ole aikaa. Mihin kysymykseen sitten pitää vastata, jotta alamme sijoittamaan -> Miksi meidän täytyy sijoittaa?

Kun vastaat siihen kysymykseen, niin tiedät miksi lähteä liikkeelle. Monelle se voi olla oman vapaa-ajan lisääminen, tai päästä harrastamaan enemmän. Jotkut eivät vain halua tulla muiden määräilemiksi koko loppu elämänsä ajan, mielestäni se on yksi parhaista syistä sijoittaa ja kasvattaa varallisuutta.

 

Eli mitä tulee suosituimpaan tekosyyhyn, meidän on keksittävä todellinen syy siihen, miksi haluamme sijoittaa – tai todellinen syy siihen, miksi haluamme aloittaa jotain uutta – ja niin tekosyy katoaa. ”Koska siitä tulee tärkeä asia elämässä”. Ja näet mitä hyötyä siitä on sinulle.

 

Näillä muutamalla kysymyksellä pystyy miettimään omia ajatuksiaan sijoittamisen suhteen, ja voiko siitä olla juuri sinulle hyötyä. Vastasin näihin kysymyksiin omien tämän hetkisten ajatusten mukaan, niin rehellisesti kuin vain pystyin.

 

–       Mitä tekisin, jos minun ei enää koskaan tarvitsisi tehdä työtä?

–       Matkustaisin paljon, mutta en pelkästään uusien paikkojen löytämisen ja tutkimisen takia. Haluan viedä tietoutta muillekin ihmisille yrittäjyydestä, joilla on niin sanotusti huonommat mahdollisuudet kouluttautua. Koska on todella turhauttavaa, kun ihmiset ajattelevat niin kuin ajattelevat. Eivätkä he edes vaivaudu yrittämään haastaa omia ajatuksiaan.

–       Mitä jos voisit viettää loputtomasti aikaa juuri niin kuin haluat?

–       Tekisin juuri niitä asioita, joita haluaisin. Ja kieltäytyisin niistä mitä en halua tehdä tai näe tarkoitusta niille. Kehittäisin itseäni sekä kokeilisin uusia urheilulajeja sekä opettelisin soittamaan viululla.

–       Millä tavoin elämäsi olisi erilaista, jos rahasta ei tarvitsisi huolehtia?

–       Ajatukseni liikkuisivat paljon vähemmän rahassa, enkä miettisi asioita tehdessäni mitä minä tästä saan. Vaan voisin tehdä niitä omasta vapaasta tahdosta. Ja niin aion tulla tekemäänkin 10 vuoden päästä.

 

Kenen kanssa sitten sijoittamisesta kannattaa puhua? No ainakin niiden ihmisten kanssa, jotka sitä tekevät menestyksekkäästi tällä hetkellä. Kaikilla ihmisillä on mielipiteensä eri sijoitusmuodoista, ovatko ne millään tavalla totuuteen perustuvia ajatuksia. Vaikea sanoa, mutta itse ainakin käyn mieluiten keskusteluja ihmisten kanssa jotka ovat tehneet sijoittamista jo pitkään. Heille en edes yritä tyrkyttää omia ajatuksiani, koska teidän saavani heiltä enemmän parempia ajatuksia kuin mitä voin tarjota asiasta. Joskus on todellakin parempi olla hiljaa ja kuunnella, vaikka ylpeys ei sitä aina meinaakaan tiedostaa.

 

Kim Kiyosaki on tehnyt paljon kiinteistö sijoittamista ja hänen neuvonsa oikeanlaiseen välittäjään ovat hyvinkin yksinkertaiset, mutta toimivat. Aivan samoja keinoja voi soveltaa mihin tahansa asiaan, kun puhutaan liiketoiminnasta.

1.Välittäjiä on monenlaisia. Pyydä suosituksia löytääksesi arvostetun ja asioista perillä olevan välittäjän.

2. Kiinteistönvälittäjien suhteen on hyvä varmistaa, että olet tekemisissä sijoituskiinteistönvälittäjän etkä tavallisen asunnonvälittäjän kanssa, joka haluaa vain myydä sinulle kodin. Nuo kaksi puhuvat eri asioista.

3. Aina kun mahdollista, työskentele välittäjien kanssa, jotka itse ovat sijoittajia. Monet välittäjät ovat pelkkiä myyjiä, eivät sijoittajia. Välittäjä, joka on myös sijoittaja, ymmärtää tarpeesi ja toiveesi paljon paremmin kuin sellainen, joka ei  ole sijoittaja.

 

Mistä tietää ettei tiedä?

 

Oletko koskaan huomannut lukevasi uudestaan samaa kappaletta? Kun lukee sanan jota ei ymmärrä, ei enää pysty keskittymään lukemaansa tekstiin. Se saa lukijan tiedostamattaan lukemaan saman kappaleen uudestaan useita kertoja. Kun näet sanan jonka merkitystä et tiedä, koko tekstin ymmärtäminen heikkenee. Mitä asialle voi tehdä?

Tarvitsee vain etsiä merkitys vaikka googlesta ja jatkaa lukemista. Ymmärrystaso kasvaa huomattavasti tämän jälkeen.

 

Nopein keino saada tietoa muilta ihmisiltä on vain, esittää vielä tyhmempää mitä on. Ja esittää kysymyksiä toisen perään, koska ihminen tuntee monesti tarvetta kertoa asioista joista hän tietää. Monet tekevät sitä myös pönkittääkseen egoaan, vaikka oikeasti hiljainen osapuoli vain hyötyy tästä tilanteesta, koska hän saa kaiken haluamansa tiedon.

Monesti sijoituskirjat ovatkin niin vaikeaa luettavaa, kun niissä on yhdellä sivulla 50 eri sanaa jota ei ensi lukemalta pysty ymmärtämään. Siksi monetkin kirja suositukset voivat mennä aivan hukkaan, jos ei lukija ole millään tasolla valmis niitä vielä lukemaan. Siitä ei kannata lannistua, vaan aloittaa helpommasta lukemisesta. Ja myöhemmin siirtyä asiaan minkä haluaa oppia paremmin.

 

 

Osuuskunta Millio

 

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!