Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päätä viisaasti

Kirjoitettu 25.04.19
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Päätä viisaasti
Kirjan kirjoittaja: Markus Neuvonen
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Päätä viisaasti

 

Markus Neuvonen

 

Päätin lisätä viisautta päätöksentekooni ja löysinkin aiheeseen sopivan kirjan. Hauska sattuma, että viimeksi lukemani kirjan kirjoittaja Lauri Järvilehto oli pyytänyt tämän kirjan kirjoittajaa Markus Neuvosta kirjoittamaan tämän kirjan. Filosofit ovat keskenään hyviä ystäviä ja tietävät toistensa vahvuudet.

Meillä oli veljeni kanssa yhteinen työpöytä lukiovuosina. Puisen kirjoituspöydän päällä oli suuri lasilevy, jonka alle meillä oli tapana sujauttaa lehdistä leikkaamiamme viisauksia. Yksi isolla fontilla kirjoitettu viisaus oli: ”Viisaan ei tarvitse olla järkevä”. Tätä voisivat filosofit analysoida pitkään, mutta hyvin se on minun mieleeni iskostunut. Varmasti jokainen tuntee jonkun kirjaviisaan, joka toimii toisinaan Hessu Hopon tyyliin.

Kirja jakautuu sisällöllisesti kolmeen osioon. Ensimmäisessä taustoitellaan pääpiirteittäin ihmismielen toimintaperiaatteita. Toisessa käsitellään mahdollisuuksia ajautua päätöksenteossa harhateille. Kolmannessa pohditaan osatekijöitä, joista viisaus koostuu ja miten sitä voi kasvattaa.

Filosofia ja psykologia eroavat toisistaan, mutta molemmista löytyy samankaltaisuuksia. Joskus niiden välinen ero on häilyvä. Psykologia on tieteenala, joka tutkii ihmisen mielen sisäisiä tapahtumia. Monesti psykologiaa käytetään ihmisen mielenhäiriöiden tutkimiseen, mutta yhtä lailla sen avulla voidaan ohjata ihmisen käyttäytymistä. Filosofia on paljon abstraktimpi tieteenala, joka pyrkii esimerkiksi selvittämään, mitä viisaus on. Alun perin filosofian tarkoitus oli selvittää, mitä todellisuus todellisuudessa on. Onko tämä todellisuus, jossa elämme sittenkään todellista. Hyvä ystäväni on filosofian tohtori. Hänen puheensa ovat välillä niin korkealentoisia, että jää epäselväksi, elääkö hän eri todellisuudessa kuin me muut. Jopa hänen ongelmansa ovat sellaisia, etten olisi niitä itse pystynyt lainkaan keksimään.

Viisaus on kirjan mukaan ainakin kykyä reflektoida omaa elämänkokemustaan, ajatella joustavasti, ylläpitää tiedonjanoaan sekä yhdistää hankkimiaan taitoja ja tietoja omaan elämänkokemukseensa. Lisäksi viisauteen liittyy kultivoitu tunne-elämä: seesteinen, hyväntahtoinen, lempeä ja altruistinen asenne muita ihmisiä kohtaan. Kohtuuton sinisilmäisyys ympäröivää maailmaa kohtaan ei mielestäni ole kuitenkaan välttämättä ainoastaan viisautta. Tynnyrissä kasvaneet ihmiset voivat olla lempeitä ja hyväntahtoisia, mutta saavat karussa maailmassa helposti nenilleen ja sekö on viisautta?

Kirjoitan muutamia ajatuksia kirjailijan ajatuksista ja sitten jatkan, mitä kirja herätti itseäni muistelemaan päätöksenteon viisaudesta. Onko edes viisautta, mutta työkaluja kuitenkin. Päätöksenteko, joka perustuu malttamattomalle, kiireiselle hosujalle on hunaja-ansa. Mikäli valitsemme sen tutun ja turvallisen, ajaudumme päätöstä tehdessämme ajattelemattomuusansaan. Uhkareaktiossa teemme hätäpäissämme ja hengissä pysyäksemme päätöksen paniikkiansan pohjalta. Tässä on karkea kolmijako, jonka Neuvonen on meille jakanut.

On kuitenkin hyviä kansanviisauksia, jotka auttavat suurissa päätöksissä, joilla ei ole erityinen kiire.

  • ”Nukunpa ensin yön yli, aamu on iltaa viisaampi.”
  • ”Parempi viikko funteerata, kuin päivä turhaa työtä.”
  • ”Kyllä mualima opettaa, jos ei muuta niin hilijaa kävelemmään.”
  • ”Ei hoppu hyväksi ole, eikä kiire kunniaksi.”
  • Myös Espanjassa: ”Consúltalo con la almohada”. Pitää konsultoida tyynyn kanssa.

Monissa kansanviisauksissa panostetaan päätöksenteossa ajankäyttöön ja puntaroidaan tilanne useammalta kantilta. Yleinen kysymys on järki vai tunteet. Todellinen järki-ihminen joutuu käyttämään päätöstensä tekoon huomattavasti aikaa. Tunnepitoinen huithapeli saa kyllä paljon aikaan, mutta monesti päätöksiä saa jälkeenpäin harmitella. Yhteistä päätöksenteossa on kuitenkin niiden ohjaaminen päätöksen mukaiseen suuntaan. Toisinaan sen voi muuttaa, mutta joitain päätöksiä ei saa tekemättömäksi.

Ammuttu laukaus ja sanottu sana ovat tyypillisiä lopullisia tekoja. Niilläkin on paljon vivahteita. Laukauksen voi ampua ampumaradalla tauluun ja sana voi olla vaikkapa: ”rakas”. Mutta on huonompiakin vaihtoehtoja.

Mikäli suuren päätöksen edessä tuntee itsensä neuvottomaksi, on minulla itselläni muutama ratkaisumalli. Kysyn apua hyvältä, maalaisjärkeä omaavalta ystävältäni ja pohdimme päätöstä yhdessä. Vaihtoehtoisesti pilkon päätettävän asian pienempiin kokonaisuuksiin, teen niistä osapäätöksiä ja lopulta saan ison asian päätettyä. Vaihtoehtona alan poissulkemaan tyhmiä ja minulle epäedullisia vaihtoehtoja, jolloin muutamasta vaihtoehdosta on helpompi päättää. Asia voi myös olla niin yksinkertainen, että mikä tahansa päätös kelpaa minulle. Esimerkiksi kaupassa kermajuustoa vai edamia.

Saksassa oppimani FORDEC-malli on auttanut tekemään suuria ja pienempiäkin päätöksiä. Se jaetaan vielä time-critical ja non-time-critical vaihtoehtoihin.

F – Facts

O – Options

R – Risks and benefits

D – Decision

E – Execute

C – Check

Tällä rungolla saa ongelman purettua takuuvarmasti ja siihen harjaannuttuaan pikainen FORDEC onnistuu milloin vain, onpa kyseessä ruokapaikan, uusien kenkien, auton, kesäloman vieton, työkalupakin, tyttöystävän, yökerhoon lähdön tai pilkin valinta. Aina onnistuu.

Fakta, vaihtoehdot, riskit ja hyödyt, päätös, toteutus ja jälkitarkkailu.

Toivotan viisaita päätöksiä. Markus Neuvosen kirjasta siihen saa hyviä työkaluja. Seuraavaksi olen päättänyt lipastaa kahvinkeittimen, mennä aamupesulle, napsauttaa keittimen päälle, hakea Keskisuomalaisen postilaatikosta, syödä jugutin, pari leipää, siemailla lehden parissa kahvia ja odottaa, millaisia muita päätöksiä päivä tuo tullessaan.

 

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Päätä viisaasti”

  1. Sampsa Hakakoski sanoo:

    Hieman lyhyehkö kolmen pisteen esseeksi, mutta todella hyvää pohdintaa!
    Olisi ollut myös kiinnostavaa lukea, miten olet konkreettisesti hyödyntänyt kirjan oppeja omassa tai tiimin toiminnassa.

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!