Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päätöksiin rohkeutta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin ensimmäisen Taivas + Helvetti -kirjan noin vuosi sitten, kun vielä asuin Tampereella, enkä ollut koskaan ennen edes harkinnut yrittäjyyttä omalle kohdalleni (siitäkään huolimatta, että isäni on koko ikänsä toiminut maatalousyrittäjänä). Päätin lukea kirjan, kun TAMKissa käynyt ”myyntikuiskaaja” Pasi Rautio suositteli sitä yrittäjyysluentonsa ohessa. Halusin saada jonkinlaista konkreettista näkemystä erilaisten yrittäjien arkeen. Pidin kirjasta kovasti.

Kuulin vasta hiljattain, että ensimmäisen kirjan jatkoksi olikin ilmestynyt jo kokonainen sarja kirjaksi koottuja tarinoita. En siis epäröinyt napata omakseni VOL. 2:sta, kun niitä JESin tapahtumassa jaeltiin ilmaiseksi!

Kirjan henkilöiden tarinoita on mukava ja helppo lukea. On kannustavaa kuulla, minkälaisista takaiskuista ja vaikeuksista he ovat selvinneet, ja hurjaa on se, kuinka isoja ja vaikeita päätöksiä tai uhrauksia on ollut välttämätöntä joskus tehdä. Silloin heidän on täytynyt uskoa vahvasti itseensä ja siihen, että siitä selviää kyllä. Äitikin sanoi aina, että asioilla on tapana järjestyä. Onhan se helppoa sanoa ja katsella kun muut tekevät isoja juttuja, mutta miten juuri MINÄ pystyn siihen?

Olen ollut muutamassa tilanteessa, jossa on pitänyt tehdä suuria päätöksiä. Tietyssä vaiheessa, kun olen jo tarpeeksi pelännyt seuraamuksia, olen saanut päälle jonkinlaisen hälläväliä- / annamennä- / kävimitenkävi -mielentilan, jonka voimalla teen lopullisen päätöksen ja jatkan eteenpäin. Mitä enemmän vuosia täytän, sitä helpommaksi ja nopeammaksi päätöksenteko tulee, koska osaan jo jollakin lailla hyväksyä seuraukset ja luottaa siihen, että osaan selviytyä niistä.

Kovin montaa elämäämullistavaa päätöstä en ole vielä elämässäni joutunut tekemään. Top 3 suurimpina päätöksinä ovat olleet:

  1. Lähtö Yhdysvaltoihin neljäksi vuodeksi opiskelemaan. Tulos: puolen vuoden päästä takaisin Suomeen.
  2. Päätös alkaa avoimeen suhteeseen. Tulos: toimi hyvin ja toimii edelleen näin 2,5 vuoden jälkeenkin.
  3. Hakeminen Tiimiakatemialle. Tulos: pääsin, ja tuntuu enemmän omalta kuin mikään muu tähänastinen opiskelu.

Kaksi ensimmäistä pelotti aluksi aivan hurjasti. En tiennyt, selviäisinkö niin kauaa niin kaukana kotimaasta. Tai että saisinko elinikäiset haavat sydämeeni avoimessa suhteessa. Onneksi perheeni sekä poikaystäväni vakuuttivat näissä tilanteissa, että jos se ei vain toimi, niin aina voi palata takaisin Suomeen tai olla vain kaksistaan, eikä se ole paha juttu jos epäonnistuu.

Taivas + Helvetti -kirjan haastateltujen henkilöiden tarinat antavat rohkeutta pistää itsensä likoon, sillä hekin ovat pistäneet. Tulee tunne, että minulla on vertaistukea, esikuvia joilta voi pyytää neuvoa. Jos alan joskus yrittäjäksi, tiedän, että minulla on heidän tukensa, vaikka he eivät tietäisi edes että olen olemassa. Sillä hekin ovat yrittäjiä, jotka haluavat kannustaa muitakin yrittäjiä. Miksi he muuten olisivat halunneet tarinansa tähän kirjaan, jonka tarkoitus on kannustaa yrittäjyyteen?

Tykkäsin Evon Söderlundin ja hänen Huone Tapahtumahotelli -yrityksen tarinasta. Vaatii totista sinnikkyyttä nousta Malesian köyhistä oloista suomalaiseksi yrittäjäksi, ja olla välittämättä kotimaassaan vallitsevasta tyypillisen naisen stereotypiasta, eli näyttää kauniilta ja hakeutua rikkaisiin naimisiin. Söderlundilla on selvästi kunnianhimoa, ja arvostan sitä paljon. Söderlundin kulttuuritaustoista on ollut etua: hänen yrityksensä on lyönyt läpi Suomessa aivan uudella konseptilla, sekoittamalla Idän suositut karaokekopit ja Suomen saunat. Uuden keksiminen ei ole helppoa, saati sitten sen saaminen markkinoille, varsinkaan varautuvaisten suomalaisten keskuudessa. Söderlundille on tärkeää asiakkaiden tyytyväisyys, ja siksi on juurruttanut Huoneen henkilökuntaankin malesialaisen ystävällisyyden (jonka voi kuvitella olevan paljon huomaavaisempaa kuin suomalaisen). Hänestä jo pelkän kirjoituksen ja kuvien perusteella saa lämpimän ja iloisen nuoren naisen kuvan. Niin hän taitaa ollakin – kirjoituksen perusteella hymy on hänen tavaramerkkinsä.

Tietenkin Pekka Hyysalon tarina lasketteluonnettomuudesta selviämisestä oli myös vaikuttava. Hänen päättäväinen luonteensa ja hyväsydämisyytensä on tainnut saada koko Suomen vaikuttumaan. En ollut itse ottanut hänestä vielä kunnolla selvää, ennen kuin luin hänestä Taivas + Helvetistä, ja täytyyhän se sanoa, että Hyysalon kaltaisia ihmisiä tarvitaan lisää. Ihmisiä, keillä on kunnianhimoa. Ihmisiä, keillä on voitontahtoa. Päättäväisyyttä, hyvää tahtoa, hymy kasvoilla, rakkautta, halua vaikuttaa. Hän on inspiraatio.

Ihan liikaa konkreettisia oppeja en tästä kirjasta saanut, mutta menestystarinoita on aina mukava lukea, saada ajatuksia liikkeelle. Ja myös oppia tuntemaan näitä ihmisiä, jos joskus vaikka tapaisikin heitä sattumalta jossain (verkostoitumista jeah!). Jokatapauksessa Taivas + Helvetti VOL. 2 on taas kerran antanut uusia esikuvia, sen lisäksi että se tuo yrittäjän lähelle ”tavallista tallaajaa”. Hekin ovat ihmisiä, joilla on samanlaisia vaikeuksia sekä myös hyviä asioita kuin jokaisella muullakin. Lisäksi on hieno päätös kustantajilta, että jokaista ostettua kirjaa kohden lahjoitetaan yksi samanlainen valmistuvalle nuorelle. Nuoret, jos ketkä, tarvitsevat tätä kirjaa, kun monille yrittäjyys on niin vieras asia. Vaikka ei alkaisikaan itse yrittäjäksi koskaan, kirjasta saa ainakin ymmärrystä heidän elämästään, ja se on aina postitiivista.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!