Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Päivässä verkkokauppiaaksi

Kirjoitettu 03.02.18
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 1
Kirja: "how to build your importing empire" + woolmanin päivässä verkkokauppiaaksi kurssi
Kirjan kirjoittaja: -
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys

Päivässä verkkokauppiaaksi, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

En muista tarkalleen mikä sai minut ensimmäisen kerran kiinnostumaan aiheesta, mutta muistan katsoneeni StartUpBrosin videon “How you can build your importing empire”, jossa käytiin läpi perusteita ja sudenkuoppia. Kävin lisäksi Op ryhmän ja Woolmanin järjestämän “Päivässä verkkokauppiaaksi” -seminaarin, jossa opeteltiin shopify-ohjelman perusteita.

Molemmista tuli tunne, että verkkokaupan pyörittäminen on todellisuudessa yksinkertaisempaa kuin olin kuvitellut. Lähinnä uusien ohjelmien ansiosta verkkokaupan rakentaminen onnistuu ilman kummempaa koodaustaitoa, ja tietynlaista verkkokauppaa on myös mahdollista pyörittää ilman omia sivuja, esimerkiksi ebayn kautta. Woolmanin edustaja näytti meille oman verkkokauppansa, ja huolimatta yksinkertaisista tuotteista (kirjan lisäksi muutama t-paita ym krääsää), oli sivujen myynti n. 3000 euroa kuukaudessa. Summa on melkoinen, kun huomioi että kyse on varsinaisen työn ohella tehdystä satunnaisesta harrastelusta, ja hyvin pienistä ja yksinkertaisista sivuista.

 

Verkkokaupan mahdollisuudet

Ebay

Verkkokauppaa voi pyörittää monella eri tavalla. StartUpBrosin videossa verkkokauppa oli äärimmäisen kevytrakenteinen: varsinaista verkkosivua ei ollut, vaan tavarat myytiin ebay-sivuston kautta ympäri maailmaa. Ebayn massiivisesta tarjonnasta erottuakseen vertailtiin eri sivustojen (esim. amazon) myydyimpiä tuotteita, ja haarukoitiin muutama tuote. Valinnassa vältettiin mm. elektroniikkaa jossa oli omat ongelmansa, kuin myös isoja tuotteita, joiden palautuskustannukset syövät helposti tuotot.

Tämän jälkeen katsottiin tuotteiden statistiikkaa ebayn osalta: kuinka paljon tuotteita oli myynnissä ja mihin hintaan, kuinka monta prosenttia kaupoista toteutui jne. Kun oli arvioitu tuotteelle sopiva hinta kuljetuksineen, katsotaan mihin hintaan saamme tilattua tuotetta suoraan valmistajalta esimerkiksi alibaban kautta. Tämän jälkeen voidaan laskea kate, ja harkita onko tuote myyntiin hyvä. Paras luokka on 5-15€, alemmissa tuotot ovat vaivaan nähden pienet, ja ylemmissä luokissa ihmiset mahdollisesti ovat tarkempia tuotteistaan.

Oli kiinnostavaa nähdä, että jopa ilman omaa sivua voi tehdä hyvää tuottoa, jos on valmis myymään maan rajojen yli. Ebayssä ja vastaavissa palveluissa on toki riskinsä, sillä tuotteita on myynnissä miljoonia, ja tällöin korostuukin oikean tuotteen valinta, kuten myös hinnoittelu. Kauppiaan on oltava ketterä, ja tuote vaihtuu jatkuvasti trendien mukana. Mitään omaa nimeä tai tuotetta ei siis varsinaisesti ole. Tämän tyylinen kauppa voi myös jatkossa joutua kuitenkin ongelmiin, tullimaksujen muuttuessa entisestään.

Dropshipping

Verkkokauppaa pyörittäessä tavaroiden varastointi vie suuren määrän tilaa, ja oman aikansa vie tilausten yksittäinen paketointi ja postitus. Nykyään on kuitenkin hieman erikoiseltakin vaikuttava nettikaupankäynnin muoto: dropshipping. Dropshipping toimii niin, että yrityksen omille verkkosivuille (tai ebayhin) on listattu tuotteet, joita yrityksellä ei kuitenkaan ole omassa varastossa. Asiakkaan tehdessä tilauksen, yritys ikäänkuin välittää tilauksen eteenpäin tehtaalle tai jälleenmyyjälle, joka myy tuotetta hieman halvemmalla. Esimerkiksi Aliexpress listaa monia tuotteita, joita voi tilata pilkkahinnoin, joskin kaikista edullisimmaksi tulee todennäköisesti Alibaba. Alibabasta tuotteita voi tilata suoraan kiinalaisilta valmistajilta, joskaan kaikki eivät mahdollista vain 1 tuotteen tilaamista. Valmistajilla on yleensä minimitilausvaatimukset, mutta näiden täyttyessä saa tuotteita yleensä kustomoitua esimerkiksi omalla logolla. Aliexpress sen sijaan on hieman “dropshipping-ystävällisempi”, joskin molemmissa tuotteet tulevat lähinnä Kiinasta.

Kiinasta tilattaessa taas tulli voi muodostua haasteeksi. Tilatessani kellon aliexpressin kautta, saapui se suoraan kotiovelle ilman ongelmia, (ja pyyntöni mukaan ilman valmistajan omia mainoksia). Kuitenkin tämäkin kauppa on altis tullisäädösten muutoksille, ja kalliimpi tavara jääkin tulliin asiakkaan vastuulle.

Myös valveutuneet kuluttajat tekevät tilauksensa suoraan edullisemmilta myyjiltä, vaikka kotimaiset sivut varmasti vetoavat moneen. Nykyään moni tuntuu tilaavan esimerkiksi wish-palvelun kautta, joka perustuukin nimenomaan siihen että ihmiset tekevät halpoja heräteostoksia. Palvelu tekee ostamisen helpoksi, ja näyttää houkuttelevat hinnat ja kuvat, mutta myy kuitenkin samaa tavaraa mitä saa halvemmalla juurikin aliexpressin kautta. En ihmettelisi jos kyseinen palvelu toimii ilman omaa keskusvarastoa. 2-4 viikon toimitusajatkin kielivät tästä, ja yli 24e ostokset jäävätkin wishin kautta helposti tulliin, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää alv.

Lyhyesti: Dropshipping vähentää omaa työtaakkaa ja poistaa varastoinnin tarpeen, mutta saattaa lisätä asiakkaan päänvaivaa ja toimitusaikaa. Et myöskään pääse itse tarkistamaan tuotetta, mutta kun kyse on suurista määristä parin euron krääsää, asiakkaat tuskin ovat kovin kriittisiä laadun suhteen.

Omat verkkosivut

Nykyään omat verkkosivut saa pystyyn itsekin näkemällä hiukan vaivaa. WordPress ohjelma yhdessä esimerkiksi woocommercen kanssa mahdollistaa verkkosivujen tekemisen ilman koodaustaitoa. WordPress on ohjelma nimenomaan verkkosivujen rakentamiseen, ja woocommerce on “lisäosa” jolla saat käyttöön erilaisia nettikaupan toimintoja sivuillesi. Muitakin sovelluksia toki löytyy, mutta WordPress/Woocommerce yhdistelmä tulee todennäköisesti halvimmaksi, kun tietää mitä tekee.

Molemmilta sivuilta tarjottiin kalliimpia palveluita, mutta kummatkin ohjelmat ovat ilmaisia. Sivuja varten tarvitset domainin ja webhosting palvelun. Ensimmäinen on sinun osoitteesi, ja hintaa sille kertyy kymmenestä eurosta vuodessa ylöspäin. Toinen on palvelu, joka pitää sinun sivusi pystyssä ja saatavilla kaikille, ja jonne kaikki sivusi data on tallennettu. Useilla webhosting palveluilla on mahdollisuus asentaa WordPress suoraan sivulle, ja WordPressiin saa puolestaan Woocommercen helposti lisäosana.

Näiden avulla voit aloittaa sivustosi muokkaamisen, ja pienellä muokkaamisella saa ammattimaisen näköiset sivut kasaan. Myös verkosta löytyy paljon oppaita ohjelmien käyttöön, ja WordPressin ympärillä onkin vahva yhteisön tuki. Lisäosat mahdollistavat tuotteiden muokkaamisen, aina verotiedoista erilaisiin malleihin ja väreihin, alennuksiin, kuljetusehtoihin, ja siihen, näyttääkö kauppa jäljellä olevat tuotteet, ja mitä tuotteita suositellaan kun asiakas menee kassalle tai lisää jotain koriinsa. Toisinsanoin muokkausmahdollisuudet ovat valtavat. Maksuliikenne on myös jotain jota joudut miettimään, monien suomalaisten pyytäen 30-60e kiinteää kuukausipalkkiota provision lisäksi, jotta saat pankkien maksupainikkeet tai korttimaksu -mahdollisuudet sivullesi. Paypal on myös helppo maksutapa, mutta kaikilla asiakkailla ei välttämättä ole paypal -tunnuksia. Toki sivusto voi toimia vain näyteikkunana tuotteille, joita myyt kaupastasi.

Verkkosivujen tekemisestä on tehty niin helppoa, että pian jokainen pystyy siihen itse. Verkkokauppojen lisääntyessä kilpailu kovenee, ja massasta erottuminen vaatii enemmän töitä. Kenties parhaiten tienaavatkin palvelun- ja sovellusten tarjoajat, jotka mahdollistavat näiden verkkosivujen luonnin

 

Verkkosivujen tekemisessä on oma vaivansa, mutta itsekin lähdin nollasta liikenteeseen ja ensimmäiset “harjoitussivut” ovat melkein valmiit. Alussa informaation paljous ja vaihtoehdot vaivaavat päätä, ja asiaa helpottaa huomattavasti jos on joku jolta kysyä ohjeita. Myös opetusvideoilla pääsee hyvään vauhtiin, joskin jotkin perusasiat saattavat jäädä pimentoon ohjeistajan vain painaessa eteenpäin. Verkkosivujen pyörittämisestä on kuitenkin nykyään tehty hyvin helppoa, ja myös kuluttajat ovat siirtyneet tekemään ostoksia netissä.

Verkkosivujen/nettikaupan pyörittämistä voin helposti hyödyntää itse muiden töiden ohessa, ja myös siinä skaalassa missä haluan. Aiemmin ajattelin ehkä kuluttajien olevan valveutuneempia, mutta nykyäänkin moni tilaa tuotteita tutkimatta sen kummemin saako tuotetta halvemmalla pienellä vaivalla. Pienimmillään tienestiä verkossa voi tehdä ostamalla ja myymällä esimerkiksi keräilyesineitä kuten muumimukeja tai Lomonosofeja, joka mahdollistuu verkkopalvelujen kuten ebay tai paikallisemmin tori.fi:n kautta. Seuraava askel tästä voi olla esimerkiksi dropshipping, jota voin myös pyrittää esim. torin kautta. Välitän vain tilaukset eteenpäin varastoille, josta ne lähtevät kuluttajalle, ja vien rahat välistä. Olen myös miettinyt mahdollisuutta tilata tukkueriä suoraan Kiinasta tehtaalta, ja myydä niitä eteenpäin verkkopalveluiden kautta. Tällä hetkellä mm. erilaiset tekstilamput menevät kuumille kiville hintaan 20-30e suomessa, mutta tehtaalta tilatessa maksavat 2-4e. Ongelma on yleensä, että jos haluan ääkköset mukaan niin minimitilaus nousee korkeaksi. Kaikenkaikkiaan tämä on avannut minulle uusia mahdollisuuksia, joita aion hyödyntää kuitenkin vain pienessä skaalassa. Verkkokauppa ei ole kutsumustani, ja koen että se voisi olla ennemmin pieni lisätienesti muun toiminnan ohella

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!