Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Palkitsemisen tärkeys

Kirjoitettu 14.10.17
Esseen kirjoittaja: Milla Lehtonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistu palkitsemisessa
Kirjan kirjoittaja: Tomi Rantamäki, Juhani Kauhanen, Anu Kolari
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Palkitseminen rakentuu sen pohjalle että, päämärät muutetaan toiminnallisiksi tavoitteiksi. Jotta päästään haluttuun lopputulokseen matkan varrelle rakennetaan vaiheita ja pilkotaan suurta kokonaisuutta. Motivaatio pysyy korkeammalla kun spurtit ovat lyhyitä ja selkeitä, eikä heti tähdätä 50 kilometrin maratoniin.

Kun aloitetaan miettimään palkitsemista veikkaan että monella tässä vaiheessa kiiluu seteliniput silmissä ja ajatellaan lisäbonuksia tai provision nousua. Harvalle se kuitenkaan toimii. Tiimiyrityksessänikin on monta persoona jotka ovat kertoneen rahan olevan toissijainen motivoinnin kohde. Tämä tilanne kuitenkin voi muuttua esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa. Rahaa tarvitaankin enemmän sillä vastuulla saattaa olla joku toinen henkilö. Tämä selviää kyllä jos tutustut työntekijään tai projektiryhmäläiseesi. Käytä siis aikaa ennen kuin valitset palkitsemisen metodisi siihen että tutustut työntekijöihin kunnolla, sillä kun tiedät mikä heitä motivoi voit käyttää sitä hyödyksi ja kappas tulokset alkavat puhua puolestaan.

Palkitsemisella tulee olla strategia, joka tukee projektin strategian toteumista. Se siis tukee toteutumista, kuvaa toimintatapoja joilla ollaan siirtymässä tavoitteeseen. Määritellään palkitsemisen tavat, tehdään niistä selkeät ja reilut jokaiselle, tässä vaiheessa kannattaa ottaa huomioon yksilöitä motivoivat seikat. Jotta homma on selkeää ja reilua on hyvä käydä jo projektin aloitusvaiheessa läpi palkitsemisen toimintatavat, sillä näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä jos kaikki eivät tiedä syitä miksi tietty henkilö saa työpanoksestaan palkintoja. Palkitsemisella tulee olla järkevä syy, eli miksi henkilö palkitaan tietyssä tilanteessa. Onko hän kasvattanut myyntiä tiettyyn prosenttimäärän tai hoitanut tehtävänsä määrä aikaan mennessä.

Miten voi palkita henkilöitä työstään, jos unohdetaan raha? Tässä voisin todeta että rohkeat kokeilut kunniaan. Omassa projektissani koen palkitsemisen haasteena. Vielä ei ole rahaa mitä ihmisille luvata joten nyt on siis totisesti lähdettävä miettimään muita ratkaisuja. Työ on raskasta ja on vaatinut paljon tunteja koko projektiryhmältä. Stressi on tullut esille moneen kertaan ja varmasti jokaisen suusta. Palkitsemisella tulisi vähentää näitä asioita tai edes hetkellisesti lievittää niitä. Rentoutumista, joogaa, hierontaa tai muita asioita jotka vievät mielen hetkeksi pois työstä. Omassa tekemisessäni minun tulee parantaa palkitsemista hyvällä palautteella. Töitä on tehty paljon, kun saat tekemästäsi positiivista palautetta, se tekee yllättäen työstä merkityksellisempää. (Tulevaisuudenjohtajien koulutusohjelmassa keskustelimme siitä mitä haluamme tehdä työksemme nyt ja kuin akatemiankin jälkeen, melkein kaikkien suilla oli: Haluan sen olevan jollain tapaa merkityksellistä.) Tärkeää on siis ihmisille tuntea työnsä tärkeäksi, tätä voi positiivisen palautteen lisäksi lisätä antamalla onnistumisista lisävastuuta, luottamalla ihmisiin. Palaute ja vastuu ovat myös niitä ilmaisia palkitsemisen muotoja. Myös muissa organisaatioissa voivat toimia työaikojen joustavuus, voit itse valita työtuntejasi tai valinnainen vapaa päivä jonka voisit asettaa minne sen itse tunnet kuuluvan parhaiten.

Miten oma yritykseni palkitsee vai palkitseeko se yritykseni? Kokeilimme kirjapisteiden kohdalla palkitsemista siitä jos pääsit tavoitteeseesi, mutta se ei ehkää tuottanut tarvittavaa lopputulosta. Kokeiltu on myös rangaistusta, sekään ei toimi. Johtuuko se siitä että rangaistusta ei koeta tarpeeksi uhkaavaksi tai palkinto ei ole tarpeeksi tavoittelemisen arvoinen. Palkitsemisena työstämme pidän myös kuukausittaisia virkistyspäiviämme, jotka yksilöt voivat valjastaa palkinnoiksi jos ovat tehneet tarpeeksi töitä. Muita yhteisiä palkitsemisen metodeja meillä ei ole, vaan vastuut ovat sitten projektien sisäisä. Toivoisin jotain lisää, hankalaa tässä on se että en edes itse osaa tarkkaan sanoa mitä. Positiivisuus on välillä jäänyt taka-alalle, ja mikä mahtavaa tiimissämme on tapahtunut mahtavia kehitystarinoita. Tässä nyt sitten luovat keinot käyttöön miten näistä ihmisiä voisi palkita.

Palkitsemisen vien omassa projektissani eteenpäin laatimalla sen strategian yhteen aikajanan kanssa ja rakentamalla selkeät ja motivoivat tavoitteet. Olemme siis asettaneet meille palkkion jonka tulemme saamaan onnistuneen projektin jälkeen. Tämä on siis siellä kaukana maratonin päässä ja nyt on aika keskittyä ja rakentaa spurtit ja tehdä projektista mielekäs ja opettavainen 3 kuukautta jokaiselle meidän kanssa työskentelevälle. Tärkeää on siis rakentaa toimiva strategia, olkoon se sitten muistaminen aina työntekijän merkkipäivinä tai provisio suoritetusta kaupasta. Strategia jo sanana kuulostaa asialta jota on vaikea ymmärtää joten on oleellisen tärkeää että palkitsemisen strategian syyt ovat sinulla selvillä kun alat sitä rakentamaan. Miksi henkilö palkitaan tietyssä pisteessä ja milla tavalla. Kun luot strategian laita se näkyville, se on ihmisillä muistissa ja ei ole vain yhden henkilön tiedossa, samalla rakennat luottamusta tiimin sisälle olemalla avoin. Palkitsemisen salkkuun kokoat kaikki ne vastineet mitä voit tarjota henkilöille työpanoksesta. Palkitsemisen vaikutuksen seuraaminen on esimies ja johtamistyötä. Saat mahdollisimman paljon tukea palkitsemisesta omaan johtamiseen. Sekä palkitsemisen toiminnan arviointi, näet toimiiko palkitseminen ja tukeeko se toiminnan strategiaa.

Palkitseminen on siis tärkeä voima työssäsi ja ole rohkea valitsimessasi sitä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!