Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Palvele, Vaikuta, Menesty!

Kirjoitettu 02.03.13
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Palvele, vaikuta, menesty
Kirjan kirjoittaja: Tom Lundberg
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.1. Asiakkuuden työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

PALVELE, VAIKUTA, MENESTY!

Asiakaspalvelun ABC

Tom Lundberg

 

Tätä kirjaa ennen luin kirjan ”Asiakaspalvelun pikkujättiläinen”, myöskin Lundbergin Tomin kirjoittama. Sen kirjan lukemisessa meni tovi jos toinenkin, mutta tätä kirjaa suosittelen paljon enemmän. Erittäin helppolukuinen kirja ja asiat on kerrottu todella selkeästi, sekä monesti lievällä huumorilla höystettynä. Huomasin vasta jälkeenpäin, että molemmat kirjat ovat saman kirjailijan kirjoittamia. Jälkiviisaana voinkin sanoa, jos olisin tiennyt olisin lukenut vain tämän! Selkeästi parempaa/helpompaa tekstiä näin EI-kaupunkilaiselle.

 

Hymyhuulet suukon saavat, hymy huulet huomataan…

Heti ensimmäiseksi heitän faktatietoa, joka on ehkä turha, mutta joka herätti tässä mörrimöykyssä hieman hilpeyttä.

Ihminen tarvitsee ainoastaan 17 kasvolihasta hymyilemiseen, kun taas yrmeä ilme vaati kasvolihaksia peräti 42 kappaletta.

En ”osaa” hymyillä, mutta osaan kyllä olla yrmeä. Olenko siis ylioppinut? Tämäkin asia on pitänyt tehdä raskaimman kautta…

Voisin siis helpottaa elämääni hymyilemällä. Hymy siis vaatii vähemmän töitä, mutta sillä saa siltikin aikaan parempia tuloksia. Sillä niinkuin kirjassakin sanotaan, että ihmiset pitävät luonnostaan ihmisistä jotka hymyilevät.

Asiakkaankin kanssa kun ollaan tekemisissä, niin onhan se mukavampi olla tekemisissä hymyilevän kuin myrtsin ihmisen kanssa. Joskus toisen ihmisen hyväntuulisuus ja positiivisuus voi jopa tarttua, mutta joskus se voi viedä viimeisenkin ilon omasta päivästä. Tähän on kuitenkin olemassa lääke. Tämä ihmelääke on varmasti mainittu jokaisessa kirjassa jonka olen lukenut. Tämä ihmelääke on: ASENNE. Luitte oikein asenne. Se vaikuttaa näköjään oikeasti ihan kaikkeen. Vai onko se vaan yks niitä juttuja, minkä piikkiin kaikki on helppo laittaa. Tiedä en…


Joka tapauksessa kannattaa kuitenkin kokeilla hymyilemistä. Joiltain se luonnistuu, toisilta ei, mutta jos senkin 


taidon voi opetella, niin lupaan yrittää. Yritetään etsiä tähän sitä asennetta!

Seuraava steppi: Hymyile!

Puhelimeenkin puhuessa kannattaa hymyillä. Saat ääneesi hymyä kun hymyilet. Kuulostat siis ystävällisemmältä ihmiseltä, vaikka soittaisitkin ihan vieraalle. Tämä taas herättää luottamusta ja sitä kautta avoimemman keskustelun. Avoimessa keskustelussa asiakas monesti sitten kertookin omat tarpeet melko suoraan ja se helpottaa sinua kaupanteossa.

 

Jos edellä lukemanne kappale herättää ajatuksia ja vastaväitteitä mielessänne, niin miettikää vielä
, että kum

man seuraavasta vaihtoehdosta valitsette: 

”Aito epäystävällisyys vai epäaito ystävällisyys”

 

Nyt miettikää hymyilyn merkitystä uudelleen, ja tehkää omat johtopäätökset, kannattaako se vai ei.

 

Ole ylpeä itsestäsi!

Kun teet jonkun asian ja saat siitä kehuja, ota ne vastaan. Oli kyseessä perhe, kaverit, työkaverit, asiakkaat tai ketkä tahansa, jotka kehuvat sinua, ota kehu vastaan äläkä hauku panostasi.

Tämä on minulle henkilökohtaisesti suuri ongelma. En ole ikinä tyytyväinen kädenjälkeeni ja odotan itseltäni paljon enemmän. Toisinaan se on hyvä asia, koska silloin pyrin aina parempaan, mutta olen huomannut myös tyytymättömyyteni ongelmat.

Työssä mitä teen kestää enemmän aikaa, vaikka sen olisi voinut hoitaa paljon nopeammin. Se luo ympärille tietynlaista negatiivista ilmapiiriä, kun on liian itsekriittinen. Joskus et enää pysty parempaan, kun mitä teit ensimmäisellä kerralla ja sitä kautta tulos saattaa olla huonompi. Lisäksi aiheutan itselleni tällä tavalla paljon lisä stressiä, joka sitten tulee purettua muihin, varsinkin läheisiin ihmisiin. Jos tätä tekee toistuvasti, niin itsesi lisäksi siinä kärsii muut ja teidän väliset ihmissuhteet.

Seuraava steppi: Ota myös positiivinen palaute vastaan ja vastaa siihen positiivisesti. Hellitä välillä itsesi suhteen, ja älä vaadi itseltäsi liikoja joka asiassa. Paras ei aina tarkoita täydellisyyttä.

”Kaikki tekevät joskus virheitä. Mestarit erottaa siitä, että he eivät toista niitä.”

”Huipulle ei pudota, sinne kiivetään”

Koska kirja kuitenkin kertoo asiakaspalvelusta, eikä pelkästään minusta ja mielipiteistäni, niin tässä on pieni teoriapläjäys.

Mistä asiakas pitää?:

  1. YKSILÖLLISYYS
  2. INNOSTUS
  3. OPTIMISMI
  4. JATKUVA, AHKERA TYÖ
  5. MIELIKUVITUS
  6. KUUNTELU
  7. AITO MIELLYTTÄMINEN
  8. LUOTTAMUS
  9. JOUSTAVUUS
  10. ARVOSTELUKYKY

 

 

Näitä asioita ei tarvitse edes avata. Mieti niitä hetken ajan päässäsi ja kuvittele itsesi sen jälkeen asiakkaan saappaisiin ja johonkin tavarataloon. Millaista palvelua odotat saavasi? Millasta palvelua haluaisit saada? Olisiko mukava jos kaikki 10 kohtaa toteutuisi sinun ja myyjän välillä?

Jos vastasit KYLLÄ, silloin tiedät mitä sinun tulee tehdä myyjän roolissa.

Palvele, vaikuta, menesty!

 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!