Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Palvelumuotoilu

Kirjoitettu 03.03.14
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Palvelumuotoilu
Kirjan kirjoittaja: Satu Miettinen (Toim.)
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.07. Innovointi

Palvelumuotoilu, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Palvelumuotoilu – Uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen

Kirja oli jaettu kolmeen osaan asiakasymmärryksen luominen, palvelun konseptointi ja palvelun protypointiin. Reflektointi pintaa minulla on todella vähän tämän kirjan sisältöön, koska meillä ei vielä INTOn kanssa ole palvelua tai tuotetta. Siksi tämän esseen kirjoittaminen on hieman hankalaa. Toisaalta kirja toimi herätyskellona siihen, että olisi jo aika alkaa kehittelemään aivan omaa tuotetta tai palvelua.

Kirjaa lukiessa mietin, että onko meillä mitään johon voisin soveltaa palvelumuotoilun kirjaa. Tulin siihen tulokseen, että tässä vaiheessa koko tiimiä koskettavia projekteja ei ole, mikä on harmittavaa. Kuitenkin meidänkin tiimissä on erilaisia osaamisalueita joita yhdistämällä voisimme melko pienellä vaivalla muodostaa erilaisia palvelukonsepteja. Niiden kehittämiseen ja käytäntöön viemiseen tämä kirja antaa runsaasti vinkkejä ja käytännöllisiä toimintatapoja.

Todennäköisesti tästä kirjasta olisi mielekkäämpää kirjoittaa reflektio sitten kun oikeasti olisi jotain kirjoitettavaa. Mutta koska kirjapistetavoite paukuttaa takaraivossa on vain kirjoitettava jotain.

Kirjan aihe alueista eniten minua kiinnosti palvelun prototypointi.

Protypoinnin pitäisi olla mukana palvelun kehityksessä aivan alusta alkaen. Ensimmäinen prototyypppi kun voi olla vaikka piirros tai käsitekartta tulevasta palvelukokonaisuudesta. Prototyypin tulisi projektin alkuvaiheessa olla vielä niin kevyt että työryhmässä mukana olevat kokevat, että se on vielä muokattavissa oikeasti.

Prototypoinnin tärkein syy onkin se, että tuotteesta tai palvelusta löydetään ongelmakohdat ja ne korjataan jotta se ei yritykselle tulisi myöhemmässä vaiheessa kohtuuttoman kalliiksi. Mielestäni prototyyppien tekeminen tulisi tiimiakatemiallakin saada sellaiselle tasolle, että asiakkaan kanssa voitaisiin heti alusta asti yhdessä muodostaa, suunnitella ja rakentaa palvelu tai tuote. Tiimiakatemia todennäköisesti onkin edelläkävijä tälläkin osa-alueella. Jos asiakkaalla ei ole aikaa siihen, että koko prosessin aikana tehdään yhteistyötä olisi kuitenkin hyvä päästä asiakkaan kanssa ns. samalle sivulle jotta ei tule tehtyä turhaa työtä.

Palvelun prototypoinnissa on myös muita sidosryhmiä kuin asiakas jolle palvelu luodaan, on esimerkiksi loppukäyttäjä jonka panosta palvelun kehitysvaiheessa ei kannata väheksyä. On kuitenkin tarkoin mietittävä miten ja missä vaiheessa prosessia kannattaa ja on tarpeen ottaa loppukäyttäjä mukaan suunnittelu pöytään.

Esimerkiksi peliteollisuudessa ennen kuin uusi peli kokonaisuudessaan julkaistaan on yleensä pienempi ryhmä pelaajia jotka pelaajat tulevan pelin beta-versiota esimerkiksi viikon tai viikonlopun ajan. Tämän beta pelaamisen kautta pelin valmistaja saa arvokasta tietoa pelin toimivuudesta ja samalla ne pelaajat jotka saavat pelata peliä beta-versiosta asti kokevat olevansa hyödyksi ja saavat vaikuttaa pelin lopulliseen muotoon. Tässä mielestäni hyödynnetään hienosti palvelun ja tuotteen loppukäyttäjän mielipidettä.

Prototypointi voisi kirjan mukaan kuitenkin olla mukana lanseerauksen jälkeenkin sillä sitä kautta käyttäjät ja asiakkaat voidaan pitää kiinteämmin mukana kehityksessä. Sillä eihän mikään palvelu ole valmis vaikka se on lanseerattukin. Palvelusta on mahdollista saada monipuolisempia kommentteja ja näkemyksiä jos prototypointi jatkuu kuin esimerkiksi mitä pelkällä jälkeenpäin järjestetyllä kyselyllä on mahdollista saada.

Yhteenveto

Niin kuin jo johdannossa mainitsin olisi kirjasta mielekkäämpää kirjoittaa reflektio sitten kun on jotain mihin reflektoida ja taidanpa hyvinkin tehdä niin, koska nyt tämä essee jäi selvästi tyngäksi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!