Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paranoidi Optimisti

Kirjoitettu 14.01.19
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Paranoidi optimisti
Kirjan kirjoittaja: Risto Siilasmaa
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.7. Johtamisen klassikot, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Risto Siilasmaan paranoidi optimisti oli mahtava katsaus Nokian sisälle sen vaikeina hetkinä. Olen lukenut paljon suoria menestystarinoita. Tämäkin oli omalla tavallaan menestystarina, mutta rumia yksityiskohtia ei oltu säästelty, vaan kohta kohdalta käytiin läpi tilannetta. Oli hyvin mielenkiintoista päästä näkemään näinkin suuren yrityksen kulisseihin ja ajatuksiin, mitä heidän päässään käytiin läpi vaikeina ja tukalina hetkinä.

 

Uskon, että Siilasmaan johtamistyyli oli paras mahdollinen Nokialle juuri tuona aikana, ja ainakin varmin sellainen. Siilasmaa toistuvasti arvioi jokaisen mahdollisen tuloksen mikä voi syntyä tietystä päätöksestä. Vaikka hän ei näitä sanoja tietääkseni kirjassa käyttänyt, ajatusmaailmana pyörii sanonta:

 

”Toivo parasta, pelkää pahinta”

 

Risto Siilasmaa on tietoturvayhtiö F-Securen perustaja ja toimitusjohtaja, joka. Kutsuttiin osaksi Nokian hallitusta vuonna 2008. Kirja ei syvenny sen tarkemmin hänen omaan historiaansa, vaan Nokiaan ja sen hetkisiin toimintatapoihin sekä Siilasmaan ajatuksiin. Kirjan edetessä Siilasmaa etenee hallituksen puheenjohtajaksi ja saa enemmän päätäntävaltaa, tässä vaiheessa Nokia alkaa olemaan jo heikossa hapessa.

 

Tarinasta käy myös ilmi, että joskus pienikin uhka voi muuttua suurimmaksi uhkaksi ajan myötä jos siihen ei perehdy tarpeeksi. Hyvänä esimerkkinä on kun Apple julkisti ensimmäisen iPhone-puhelimensa 29 kesäkuuta 2007. Yhtiö ei ottanut Applea pitkään aikaan tosissaan, eivätkä uskoneet sen olevan uhka Nokialle, toisin kuitenkin kävi. Apple otti loppujenlopuksi yliotteen Nokiasta, ja teki sen yllättävän nopeasti. Vaikea kuitenkin sanoa, olisiko Nokialla ollut mahdollisuutta tätä estää vaikka he olisivatkin kiinnittäneet asiaan enemmän huomiota.

 

Nokialla oli myös suuri päätöksen paikka kun heille kävi ilmi, että heidän kehittämä käyttöjärjestelmä Symbian alkoi jäämään jälkeen iOS ja Android-käyttöjärjestelmille. Nokialla oli mahdollisuus hypätä Android-järjestelmään mukaan mutta päätyivät kuitenkin Microsoftin kanssa yhteistyöhön kehittämään Windows-puhelimia. Vaikea on sanoa, miksei Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmä lähtenytkään lentoon. Tämä herättää myös ajatuksia, että mitä olisikaan tapahtunut jos Nokia olisi hypännyt Androidin leiriin. Kirjassa on kuitenkin hyvin jäsennelty Nokian hallituksen sekä Siilasmaan ajatukset päätöksen osalta, heidän tiedoillaan tämä oli järkevin valinta joka tapauksessa.

 

Hauskinta on mielestäni se, että Apple keksi ekosysteemin jolla saadaan käyttäjät ja sovelluskehittäjät mukaan kehittämään palveluita itselleen. Apple oli ensimmäinen joka tämän keksi, joten Samsung sekä Nokia lähtivät samasta takaa-ajoasemasta lähtökohtaisesti.

Miten ihmeessä samassa tilanteessa ollut Samsung onnistui ja Nokia epäonnistui?

 

Kirjassa käydään läpi tilanteet uskomattoman yksityiskohtaisesti. Käydään jopa läpi miten Nokian ja Microsoftin kolmansissa kauppaneuvotteluissa yksi Nokian lakimiehistä kaatui pöytää päin ja loukkasi päänsä ja huusi perkelettä. Neuvottelut nimettiin koodinimelle ”Perkele”.

Paranoidi Optimisti oli hyvin yksityiskohtainen ja hyvin kerrottu kirja aikansa suurimmasta teknologiajätistä. Voin suositella kirjaa kaikille Johtamisesta ja hallitustyöskentelystä kiinnostuneille. En osaa nimetä täysin konkreettisia oppeja kirjasta, mutta uskon, että pystyn hyödyntämään Siilasmaan ajatusmalleja monessakin tilanteessa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!