Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 08.07.16
Esseen kirjoittaja: Alli Laukkanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Eric Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pakko oli napata itsensä johtamisen kirja tämän kaiken epämiellyttävän väistelemisen taltuttamiseen. Olen ahdistellut oparia jo tammikuusta asti ja en ole vielä sanaakaan kirjoittanut??

Niin kuin jo tiedetään, epämukavuusalueella se kaikki taika tapahtuu. Kaiun aikana mietin aktiivisesti miten voi erilaistua, ja toimin stressistä huolimatta, puskien kohti päämäärää. Nyt olen taas valunut takaisin suorittavalle tasolle. Siihen on tosin syynsä kiireen takia, mutta olisi aika palata taas ratsaille. Palautekeskustelussakin sanottiin, että minulta odotetaan jo seuraavaa liikettä, isoa kokeilua, kun yksi on jo takana. Minulla on enää syksy aikaa. Haluanko tuhlata sen ”oparin kirjoitteluun” eli täysin tehottomaan tuusailuun, vai kokeilla vielä jotain hyödyllistä?

”Kovuus on rohkeutta elää niin kuin haluaa elää. Rohkeutta nimittäin tarvitaan, jotta pystyy elämään niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Meillä on taipumus mukautua ympäristön odotuksiin. Elää niin kuin ystävien, vanhempien tai työtovereiden mielestä kuuluu elää. Jos haluat elää muiden mielipiteistä poikkeavasti, jäät ehkä silloin tällöin yksin ja joudut jopa kestämään arvostelua. Pidä sitä hyvänä merkkinä. Jos toisilla on sinusta sanomista, olet uskaltanut jotain mitä muut eivät.”

Isommat kokeilut vaativat erilaistumista ja kritiikin kestämistä. Joskus ylpeyden nielemistä. Juuri sitä kaikkea mitä ei haluaisi tehdä. Jos tuntuu että kuulija ei välttämättä hyväksyisi ajatustani, jätän sen usein sanomatta tai mietin liian tarkkaan, kuinka sen voisi ilmaista. Varon liikaa sitä, millaisen kuvan annan toisille itsestäni ja pelkään muuttavani sitä huonompaan suuntaan.

Miten sitten pääsen kohti haluamaani? Pitää oppia luomaan tunteita herättäviä tavoitteita, ja sen jälkeen päätöksiä saavuttaa ne. Niin kuin kaiun kanssa, minulla oli halu saada vaatteet tehtyä, se liittyi tunteisiin ja ylpeyteen. Siihen, kun tein siitä julkista, ja se oli intohimo. Täytyy oppia tekemään tylsistäkin tai ahdistavistakin asioista positiivisia tunteita luovia, jolloin ei malta olla tekemättä niitä.

Muutos lähtee siitä, että on tietoinen itsestään. Olen tietoinen siitä, että olen saanut työpäiväni kuriin, teen hyviä tunteja eikä mene yötöiksi. Mutta tämä on johtanut ajattelun laiskistumiseen, en enää vietä aikaa epämukavuusalueella, sillä suoritan vain töitä ja tehtäviä mitkä on annettu ylhäältä. Tietoisuuden jälkeen on aika muuttaa niitä ajattelutapoja, jotka rajoittavat suorituskykyä. Epämukavuuden ja erilaisuuden pelko, muiden ajattelu liioissa määrin, mitä näitä nyt on. Kun ottaa tietoisen päätöksen tehdä muutoksia, saa kokea mielihyvän tunnetta useammin onnistuessaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!