Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 12.05.20
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aloin kuuntelemaan Erik Larssenin Paras-nimistä teosta, vielä asuessani legendaarisessa KOAS:in Hospassa. Sen jälkeen on paljon vettä virrannut vantaan joessa, ja yli vuoden jälkeen olen löytänyt innon lukemiseen jälleen. Nyt onkin aika palata lukemisen lisäksi näppäimistön ääreen.

Kirjassa norjalainen Larssen kertoo muun muassa ajastaan laskuvarjojääkärinä ja henkisenä valmentaja monien norjalaisten huippu urheilijoiden tiimeissä. Kuitenkin oman tyylini mukaisesti en lähde lyhentämään kirjaa tähän esseeseen, vaan poimin itselleni ajatuksia herättäneitä kohtia ja pointteja kirjasta. Pidän kirjaa ja sen tarinoita todella mielenkiintoisina, mutta silti haluan keskittyä omiin ajatuksen virtoihini, kirjoitanhan näitä ensisijaisesti itseäni varten.

Ihmiset pystyvät parempaan, kuin itse uskovat

Laskuvarjojääkäri koulutuksessa Larssenille ja muille koulutuksessa olevilla sanottiin, että ”ihminen luulee kestävänsä tämän verran (4/10), äitinne luulee teidän kestävän tämän verran (2/10), me upseerit luulemme teidän kestävän tämän verran (7/10). Todellisuudessa kestätte vieläkin enemmän (10/10)”. Uskon tämän toimivan myös muihin elämän alueihin, kuin kipukynnykseen. Kuinka paljon parempaan oikeastaan pystymme? Pitäisikö meidän tuplata tavoitteemme? Uskon että sillä olisi iso positiivinen vaikutus oppimiseemme ja tekemiseemme, jos pystyisimme pitämään tämän aktiivisesti mielessämme. Larssen puhui myös pienten oikeiden tekojen merkityksestä. ”Monet tietävät mitä tulisi tehdä, mutta ainoastaan voittajat tekevät niin”. Vuosia kestävällä oikeiden ratkaisujen tekemisellä kasvattaa vuosien aikana valtavan eron muihin. Uskonkin monilla juuri se, että miten ylläpitää motivaatiota tehdä pieniä ratkaisuita osoittautuu ongelmaksi. Itse olen kokenut viimeisen vuoden aikana uupumusta ja tuntuu että motivaatio on ollut pääosin hetkellisiä pyrähdyksiä, jotka ovat yleensä viikon jälkeen hiipuneet.

Muutokseen tarvitsee tunteita

Jotta pystyy muuttamaan tapojaan, tulee herättää tunteita Larssen ohjeistaa. Itse pystyn täysin allekirjoittaa. Tuntuu että parhaiten saan itsestäni niskasta kiinni ja piiskaamaan itseäni eteenpäin, kun joku tarkoituksella tai tarkoituksetta lähtee provosoimaan minua. Heti itsessäni oleva kilpailuhenki nostaa päätään ja haluan alkaa osoittamaan väitettä vääräksi. Olen itsekin kokeillut saada muita tiimiläisiä hereille provosoinnin keinoin. Nämä eivät kuitenkaan osaa ottaa sitä kehittämisenä, jona sen tarkoitan, vaan ennemminkin jonain henkilökohtaisena hyökkäyksenä. Tuntuu että esimerkiksi haastamisen hyväksyminen loppuu kuin seinään, kun joutuu itse haastamisen kohteeksi. Toisaalta osasyy ongelmiin löytyy aivan 100% varmasti peiliin katsomalla ja ensinnäkin ulosanti on varmasti todella kankeaa ja toiseksi en ole varmasti kertonut tiimille, mitä ylipäätään haastamisella tavoittelen.

Do I think big enough?

Yksi historian parhaista nyrkkeilijöistä ollut Muhammed Ali kommentoi kerran ” Jos minusta ei olisi tullut maailman parasta nyrkkeilijää olisin ollut roskakuski. Silloin olisin kuitenkin ollut maailman paras roskakuski ja olisin kantanut neljä roskalaatikkoa kerralla”. On ihailtavaa, kun joltain löytyy paloa ajatella aina isosti, vaikkakin uskon edellisen sitaatin olleen todella paljon romantisoitu. Toisaalta liian isot tavoitteet voivat sisältää myös varjopuolia, kuten se että ei osaa olla itselleen armollinen, vaan jatkuvasti puskee itseään eteenpäin. Myös ylisuurten odotusten asettaminen itselleen, voi saada lamaantumis ja pettymys reaktion aikaa, mikäli jäädäänkin kauas niistä. Tässäkin aiheessa pitäisi löytää kultainen keskitie.

Miksi tavoitteiden saavuttaminen on ollut niin vaikeaa?

Yksi uusi pointti, joka nousi, oli kysymys, että ”onko tavoitteesi ja arvosi ristiriidassa keskenään?”. Larssen kertoi esimerkin, jossa yritysmaailman henkilö oli pitkää tavoitellut oman firman perustamista. Asia ei kuitenkaan tuntunut etenevän mihinkään ja mies päätyi Larssenin pakeille. Keskustelussa selvisi, että mies arvosti turvallisuutta todella korkealle, ja sen seurauksena ei ollut saanut aikaiseksi perustaa yritystä. Minun tulisi itsekin alkaa pohtimaan tätä asiaa osien tavoitteitteni kanssa, jotka tuntuvat ikuisuus projekteilta.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!