Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 10.12.20
Esseen kirjoittaja: Elias Litmanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 5. Valmentaminen, 5.1. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paras, Erik Bertrand Larssen

Tämä kirja on ollut lukulistallani jo ensimmäisestä vuodesta lähtien. Saimme johtamisen koulutusohjelmassa kirjalistan, josta sai valita muutaman kirjan, joita sitten yhdessä kävisimme läpi tuolla ohjelmassa. Valitettavasti silloin en syystä tai toisesta tätä kirjaa lukenut, mutta se on kumminkin aina ollut mielessä, että tuo kyllä pitäisi lukea ja nyt sitten vihdoin siihen tartuin. Kyllä sanoisin, että se on ihan lukemisen arvoinen. Tämä kyseinen kirjahan kertoo siis henkisestä valmennuksesta ja sen vaikutuksista ihmisiin. Sieltä nousi monia asioita, jotka pistivät minut miettimään, että miten voisin tehdä asiat paremmin. Näitä aion jakaa teidänkin kanssa, rakkaat lukijani.

Heti alkumetreillä Erik laittoi ajattelemaan. Meidän jokaisen elämä muodostuu valinnoista. Oli kyseessä iso valinta työpaikan vaihdokseta tai arkipäiväinen valinta, että torkutanko vielä 15 minuuttia lisää, vai aloitanko päiväni nyt. Pointti on siinä, että jokainen valinta vaikuttaa elämäsi kokonaisuuteen. Lähdetkö kaljalle vai lenkille? Suunnittelenko palaverin valmiiksi vai menenkö sinne takki auki? Syönkö terveellisesti vai epäterveellisesti? Jokainen päätös voi vaikuttaa elämääsi positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Enkä tarkoita, että näissäkään pitäisi pyrkiä täydellisyyteen. Välillä on täysin ok lähteä sinne bisselle kavereiden kanssa ja välillä on ok nukkua pidempään, mutta rajansa kaikella. Kokonaisuutena tärkeää on kuitenkin löytää balanssi elämääsi eli se kultainen keskitie mitä noudattaa. Voit rääkätä itseäsi vaikka kuinka paljon halutessasi, mutta tekeekö se onnelliseksi? Ei. Voit taas elellä elämääsi löysin rantein, mutta tekeekö sekään sinua onnelliseksi? Ei.

 

Tavoitteet! Niistä aina jankataan ja painotetaan niiden tärkeyttä. Olen ymmärtänyt niiden tärkeyden, mutta jotkin tavoitteet saattavat tuntua jopa musertavilta alkuunsa. Hetken aikaa niitä pyöriteltyä ne saattavat avautua hieman paremmin tai sitten ei. Kirjan luettuani vasta ymmärsin kuinka tavoitteita kannattaa käsitellä mahdollisimman tehokkaasti. Tavoitteet on pilkottava mahdollisimman konkreettisiksi, mutta samalla on myös tähdättävä korkealle. Otetaan hyvin kärjistetty esimerkki. Eikko-Iivari on rakennusalan yrittäjä ja hän on asettanut tavoitteekseen olla miljonääri . Siinä se. Tämä tässä ei anna mitään boostia tekemiseen, sillä tavoite on liian kaukainen siinä mielessä, että hän ei ole pureskellut sitä pienen pieniksi osasiksi. Jos Eikko-Iivari haluaa saada mahdollisimman paljon tavoitteestaan irti, hänen täytyy lähteä rakentamaan siitä itselleen saavutettava tekemällä itselle manuaalin ensimmäisistä askeleista viimeiseen. Jokainen varmasti ymmärtää mitä tarkoitan. Esimerkkeinä voisi olla; Liikevaihtoni kaksinkertaistuu ensi vuoteen mennessä tekemällä näin ja näin, Palkkaan uuden markkinointipäälikön, joka lisää myyntiäni näin ja näin paljon, lisääntynyt myynti pakottaa minut palkkaamaan uusia rakentajia, yms yms. LOPULTA viimeinen askelma on olla miljonääri. Eli, mitä pienemmäksi pureskelee omat tavoitteensa, sitä helpompi ne on saavuttaa. Ei kenestäkään tule miljonääriä vain päättämällä, että minusta tulee miljonääri. Ainoana poikkeuksena on lotto-voitto ja se onkin vielä hankalampi saavuttaa.

 

Muistakaa, selfhelp ja motivaatio kirjat tarjoavat sinulle ohjeita ja neuvoja, mutta se on jokaisesta itsestä kiinni, miten löydät itsellesi oikean kaavan. Näitä kirjoja ei kannata lukea sillä tavalla, että jokainen kirjoitettu sana on absoluuttinen fakta. Tällaisia kirjoja lukiessa onkin erittäin tärkeää pysähtyä reflektoimaan luettua, pureskella niitä sanoja ja yrittää sovittaa ne sinulle sopiviksi. Näin voit saada mahdollisimman paljon irti näistä henkisen kasvun kirjoista. Sen minä ymmärsin tätä kirjaa lukiessani. Itselle toinen suuri älynväläys oli tajuta, että elämää voi ajatella pieninä valintoina. Välillä valitset oikein, välillä väärin, mutta kun yritän pysyä kultaisella keskitiellä, pystyn olemaan onnellinen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!