Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 03.12.15
Esseen kirjoittaja: Henri Tokee
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin kuullut muutaman henkilön kehuneen Erik Bertrand Larsenin Paras kirjaa ja päätin ottaa sen lukuun. Mielestäni kirja oli älyttömän hyvä ja suosittelisin jokaista lukemaan kyseisen kirjan. Bertrand on norjalainen henkinen valmentaja, joka on valmentanut lukuisia olympiamitalisteja sekä menestyneitä yritysjohtajia.

 

Akatemia aikana on tullut paljon mietittyä omaa kehitystään ja sitä mihin suuntaan on menossa ja mitä sitä mahdollisesti tulevaisuudessa tekisi. On myös oppinut tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan ja tapoja jolla asioita tekee. Kirja antoi paljon uusia näkökulmia ja toimintatapoja omaan tekemiseen ja sen miettimiseen. Ennen kaikkea se laittoi vielä syvällisemmin pohtimaan itseään ja sitä millainen oikeasti olen ja mitä haluan.

 

Harvemmin tulee pysähdyttyä ja mietittyä syvällisemmin mitä oikeasti haluaa tehdä. Varsinkin tämä syksy on mennyt melkoisessa putkessa eikä ole tullut uhrattua ajatuksia siihen mitä tulevaisuus oikeasti toisi tullessaan. Olen aina ollut vähän sitä mieltä, että elämää on turhaa miettiä liian tarkasti kovinkaan pitkälle, koska asiat tuppaavat muuttua melko nopeassakin tahdissa. Silti on alkanut ymmärtää, että tietynlainen haaveilu ja tavoitteiden asettaminen antavat edes jonkinlaista suuntaa. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa paljon omaan tulevaisuuteen. Itse olen aina henkilökohtaisesti parhaimmillani silloin kun saan olla isossa roolissa ja tehdä päätöksiä. Muistan tämän myös jääkiekon puolelta. Ilveksen aikoina, kun sain isoa roolia ja pääsin pelaamaan paljon, sain itsestäni hirveästi irti ja olin ihan johtavia pelaajia. Silloin taas kun roolini oli vähän pienempi, suoritukset menivät jostain syystä alaspäin enkä saanut itsestäni läheskään kaikkea potentiaalia irti. Olen huomannut samaa myös pikku hiljaa muussa tekemisessäni. Olen parempi silloin kun saan ottaa isompaa roolia ja tekemistä on hyvin. Se näkyi myös esimerkiksi 24h aikaan kun olin keskipisteessä ja vedin projektia eteenpäin sain myös itsestäni paljon irti. Kirjassa mainittiin se, että moni ei uskalla heittäytyä tilanteisiin, jossa täytyy antaa kaikkensa. Itselläni on ollut jonkin verran tätä, mutta siinä vaiheessa voitin yhden pelon kun lupauduin aikoinaan 24h johtoon. Mielestäni täytyy kuitenkin aina tiedostaa, onko asia johon heittäydyt oikeasti sellainen joka sinua kiinnostaa ja jonka eteen olet valmis uhraamaan tunteja aidosti. Ei kannata suinpäin rynnätä vain kaikkeen, jos tiedostaa että vitutus ja stressi tulee olemaan suurempi kuin nautinto.

 

 

Itselläni on koko ajan tavoitteena se, että haluan menestyä. Menestys voi koostua monista eri asioista. Ainakaan itselläni sitä ei mitata pelkästään pankkitilin saldon mukaan vaan itselleni menestys on jokapäiväisiä onnistumisia. Toivottavasti jonain päivänä nämä kaikki pienet onnistumiset tuovat tullessaan jotain isompaa.

 

 

Ero siinä miksi toiset ihmiset menestyvät ja toiset eivät on usein se, että menestyvät ihmiset asettavat ennen kaikkea kunnianhimoisia tavoitteita ja pyrkivät selkeästi niitä kohti. Tavoitteet pitää olla oikeasti motivoivia, jotta jaksaa joka aamu herätä sen takia, että tänään on taas mahdollisuus päästä lähemmäksi niitä. Itselleni ei ole muodostunut vielä selkeää tiettyä asiaa, jota kohti haluaisin mennä aivan täysillä. Ehkä sen takia en ole saanut itsestäni vielä kaikkea irti. On vaikea tehdä matkaa täydellä teholla, jos ei tiedä minne on menossa. Itselläni on tunne, että saan itsestäni kyllä paljon irti siinä vaiheessa, kun on joku asia mitä kohti haluan tehdä täysillä töitä. Kirjassa tuli kuitenkin hyvä pointti siitä, että omien tavoitteiden pitäisi olla myös samassa linjassa omien arvojen kanssa. Tämä herätti itselleni pienen kolauksen ja laittoi miettimään, mitkä ylipäätään ovat omia arvoja ja mitä niiden kanssa linjassa olevia tavoitteita voisi asettaa.

 

Hetken mietittyä kokosin tämän hetkisiä arvoja ja tavoitteita.

 

Arvot:

  1. Urheilu ja terveys
  2. Rehellisyys
  3. Välittäminen
  4. Perhe

Tavoitteet:

1. Halu menestyä
2. Halu toimia yrittäjänä
3. Olla lähellä urheilua
4. Kehittää itseään
5. Aloittaa asuntosijoittaminen

 

 

Kokemuksen kautta on tullut huomattua, että niissä asioissa missä on asettanut selkeitä tavoitteita on myös ollut helpompi päästä onnistuneeseen suoritukseen. Yleensä olen myös niin tunnollinen, että kun asetan itselleni jonkun tavoitteen haluan saavuttaa sen. Tavoitteet pitäisi pureksia ehkä pienemmiksi aina projektien ja oman tekemisen sisällä. Yllä linjasin kuitenkin hieman isompia tavoitteita, jotka ohjaisivat tekemistäni paremmin kohti kokonaisuuksia. Kuten kaikesta minun kohdalla aina näkee urheilu on tärkeä asia minulle. Alkuun itselläni oli sellainen fiilis, että ainoa bisnes mitä voin tehdä on urheilubisnestä. Pikku hiljaa se on kuitenkin muuttunut kun on ymmärtänyt, että samat lainalaisuudet pätevät melkein missä tahansa bisneksessä. Totta kai olisi hienoa, jos löytäisi jonkun urheiluun liittyvän jutun, mutta yhtä hyvin se voi olla jotain muuta, kunhan urheilun pitää siinä rinnalla mukana. Yrittäjyys kuitenkin kiehtoo sen takia, koska siinä yhdessä asiassa käytännössä täyttyisi kaikki muutkin tavoitteet. Yrittäjänä kehittää itseään jatkuvasti ja yrittää toimia mahdollisimman tuloksellisesti. Siinä saa myös vaikuttaa omaan tekemiseen ja näkee selkeästi oman työnsä tuloksia. Itselläni isompien tavoitteiden oheen pitäisi kuitenkin miettiä pienempiä tavoitteita. Ne ovat kuitenkin niitä tekemisiä, jotka vievät kohti isompia tavoitteita.

 

 

Miten saada itsestä enemmän irti?

 

Kirjassa tuli esille se, kuinka jossain vaiheessa kolahtaa ja tajuaa ajan rajallisuuden. Itselleni tuli tämän tapainen kolahdus 24h aikana, kun mietti, että meillä on tosiaan vuosi jäljellä akatemia aikaa. Sen sijaan että miettisi, miten ensimmäiset 2,5 vuotta olisi voinut käyttää toisin kannattaa mieluummin keskittyä siihen, mitä on vielä mahdollista tehdä. Asenteella ja ajattelumalleilla on yllättävä vaikutus tekemiseen. Itselläni on tapana ajatella jonkun pienen vastoinkäymisen sattuessa seuraavasti:

 

” On kaksi vaihtoehtoa, joko jäädä miettimään ja valittamaan mennyttä tai kerätä itsensä ja mennä eteenpäin.”

 

Mietin tuota itse asiassa aika usein silloin, kun oikeasti meinaa jäädä johonkin esteeseen kiinni. Kirjassakin tuotiin hyvin esille sitä, että ne jotka jaksavat vaikeinakin aikoina ovat lopussa voittajia. Tämä lause tuntui pätevän melko hyvin 24h johtamisenkin aikana.

 

Omalla kohdallani viimeinen vuosi tarjoaa mahdollisuuksia kokeilla vielä jotain omaa ja oppia taitoja, mitkä ovat tulevaisuutta varten tärkeitä. Asiaa voi miettiä silläkin ajatuksella, että mitä jos tämä olisi viimeinen vuosi, jolloin voin tehdä asioita omien tavoitteideni eteen. Uskon, että tulevaisuudessa kaduttaa enemmän ne asiat, jota on jättänyt tekemättä, kuin ne joita on tehnyt. Tämä ohje on hyvä muistaa kyllä tulevaisuudessakin.

 

Bertrand kehotti kirjassaan miettimään sitä kuinka päivittäinen tekeminen vie kohti omia tavoitteita. Päivittäinen tekeminen voi olla juuri näitä pienempiä tavoitteita. Aloin miettimään omaa tulevaisuuden tekemistäni ja vievätkö ne kohti isompia tavoitteita. Tulen jatkamaan ralli managerointi hommia, tavoitteena on lähteä myös suorittamaan koulutusohjelmaa. Koulutusohjelma tukisi itsensä kehittämistä ja ralli manageroinnissa saisin puolestaan työskennellä urheilun parissa, joten molemmat ovat asioita, jotka vievät kohti tavoitteita. Itselläni kävi jossain vaiheessa mielessä Sport Outlet pop up myymälän kokeileminen. Siinä yhdistyisi yrittäjyyteen liittyvät asiat sekä urheilu. Se tarjoaisi myös varmasti hyviä kontakteja tulevaisuutta varten. Siinä olisi iso asia, joka tukisi monilta osin omia tavoitteita. Keväälle voisi asettaa tästä pienempää tavoitetta ja lähteä selvittämään mahdollisuuksia sellaisen kokeilemiseen.

 

Pitäisi nähdä enemmän mahdollisuuksia epäonnistumisen pelkojen sijaan. Se on fakta, että menestyäkseen on otettava joskus pieniä riskejä ja niitä on osattava käsitellä. Ei saa liikaa pelätä epäonnistumisia, koska niitä tulee jossain kohti joka tapauksessa ja niistä usein myös oppii.

 

  • Uskalla kokeilla
  • Näe mahdollisuuksia
  • Mieti, viekö päivittäinen tekeminen kohti tavoitteita

 

Näiden kolmen asian muistaminen auttaa pääsemään pitkälle.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!