Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

PARAS

Kirjoitettu 13.12.15
Esseen kirjoittaja: Sonja Hyökyvaara
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kenestä tahansa voi tulla voittaja.

Kenestä tahansa voi tulla paras.

 

Oli helpottavaa kuulla taas, että erot voittajissa ja keskiverto ihmisissä ovat yllättävän pieniä. Voittajat ovat taitavampia tekemään pieniä, oikeita valintoja arkielämässään. Lahjakkuus ei ratkaise. Valinnat ratkaisevat. Näiden valintojen summa ei välttämättä ole kerralla suuri, mutta vuosien mittaan erosta tulee valtava. Kyse ei ole synnynnäisistä kyvyistä, kaikilla on sama mahdollisuus. Sinullakin.

Me ihmiset tuppaamme olemaan luonnostaan mukavuudenhaluisia. Niinkuin minäkin. Ongelma piilee juuri siinä, että tiedämme kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta valitsemme kuitekin helpomman ja mukavamman ratkaisun. Miten pystyn voittamaan tämän mukavuudenhalun? Voittaminen lähtee pienistä päivittäisistä asioita. Kun korjaat niitä tapoja hiukan, suoritukset paranevat vähitellen huomattavasti ja kun vaativiin tilanteisiin valmistaudutaan huolellisesti, niissä onnistutaan.

Mukavuudenhalu on luontaista, mutta meidän pitää mennä välillä epämukavuusalueelle kehittyäksemme. Tätähän me Tiimiakatemialla nimenomaan harjoittelemme, ja ai että se tuntuu hirveältä. Tosi asia kuitenkin on, että se kasvattaa kaikista eniten. Jotta pystyisit yrittämään täysillä ja tekemään asioita järjellä, etkä pelkällä tunteella, sinun tulisi esittää kysymyksiä päässäsi eri tavalla. Ei niin, että ”Jaksaisinko lähteä salille rankan työpäivän jälkeen?” vaan ”Miltä hyvä ruoka ja rentouttava sauna tuntuisi rankan treenin jälkeen?”

 

  1. Ole tietoinen itsestäsi
  2. Muuta niita ajattelutapojasi, jotka rajoittavat suorituskykyäsi
  3. Koe mielihyvän tunnetta useammin

 

Mentaalivalmentaja Larssen tarkoittaa mielihyvän tunteella onnistumisen tunnetta, jota kokee omien ponnistelujensa ansiosta. Se on aina lähtöisin sisäisistä tekijöistä. Se on tahdonvoiman ja määrätietoisen toiminnan tulosta.

Monet tavoittelevat tätä mielihyvän eli onnistumisen tunnetta, mutta eivät tiedä mistä sitä saa. Mielihyvän tavoittelu lähtee siitä, että mietit kuka todella olet. Millaisia tarpeita sinulla on? Minkälaiset arvot omaat? Mikä sinulle on loppujen lopuksi tärkeintä?

Itsensä tunnistaminen ja omien arvojen löytäminen on tärkeää. Tarpeet ja arvot ovat niitä perustekijöitä, joiden pitää olla kohdallaan, jotta elämäsi tuntuu ehjältä. Kun olet määritellyt arvosi ja kirjottanut ne muistiin, ne antavat vankat kehykset ja selkeät suuntaviivat siitä, miten haluat elää.

 

Rakkaus.

Terveys.

Kehittyminen.

Vaihtelu.

Onnistumisen tunne.

 

Kirjassa on kaksi osaa. Ensimmäinen osa käsittelee arkipäivää, tietoisuuden herättämistä, päätöksentekoa, tavoitteen asettamista ja oikeiden tapojen omaksumista. Ensimmäisessä vaiheessa seuraavat ominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä: kärsivällisyys, päättäväisyys ja tahdoinvoima. Toinen osa keskittyy itse suoritustilanteeseen ja henkisiin työkaluihin, jota suoritustilanteessa voidaan käyttää apuna.

First step. Jolla jokainen voi aloittaa.

Katso elämääsi uudesta näkökulmasta. Astu ulos pikku kuplastasi ja katso itseäsi ja elämääsi ulkoapäin. Saamme olla maanpäällä vain tietyn ajan. Käytä hyvin ne mahdollisuudet, jotka sinulla on. Kuolinvuoteella kadutaan yleensä enemmän sitä mitä ei ole tehnyt kuin sitä mitä teki. On tärkeää miettiä elämää joskus vähän laajemmin. Kysy itseltäsi: Olenko ylpeä elämästäni? Käytänkö sitä niin hyvin kuin pystyin?

Jos ajatukset, asenteet, toiveet ja rutiinit pysyvät samanlaisina kuin nyt – missä olen kymmenen vuoden kuluttua? Luultavasti samalla tasoilla kuin nyt.

Oikea hetki on tässä ja nyt. Ei huomenna.

Mikä sinua tsemppaa yrittämään? Tsemppaako elämän lyhyyden ajattelu vai se, että toisetkin ovat onnistuneet?

Edesmennyt Steve Jobs antaa meille viisaan neuvon: ”Huomaat muutoksen tarpeellisuuden kun katsot monta päivää peräkkäin peiliin ja kysyt itseltäsi: Jos tämä olisi elämäni viimeinen päivä, tuntuisiko oikealta tehdä se, mitä olen aikonut tehdä tänään? Älä anna muiden ihmisten vaientaa omaa sisäistä ääntäsi.”

Myös yrityksen kannattaa kysyä itseltään samankaltaisia kysymyksiä kun tekemiselle haetaan merkitystä:

  • Miksi me olemme?
  • Mikä haluamme olla?
  • Mitkä ovat arvomme?
  • Millainen on identiteettimme?
  • Mikä on visiomme?

 

Huikea opus. Kannattaa ehdottomasti lukea.

 

Seuraa sydämmesi ääntä ja vaistojasi äläkä pelkää epäonnistumista. <3

 

Pystyt parempaan kuin luuletkaan!

Osaat jos haluat.

Kun vain ensin päätät, mitä haluat.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!