Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 28.02.16
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paras

Erik Bertrand Larssen

Jos haluaa aloittaa itsensä johtamisen selkeällä ja yksinkertaisella kirjalla, voin suositella tätä kirjaa lämmöllä. Itselläni tämä kirja ei tuonut mitään uutta, mutta sai kyllä ajattelemaan. Se, mitä näissä kirjoissa monesti unohdetaan ja mitä itse myös olen tähän asti unohtanut, on joukkueen merkitys. Tottahan se on, että kaikki on itsestä kiinni, mutta kuten olympiavoittajan takana on kymmeniä henkilöitä, myöskään itsensä voittaminen ei onnistu yksin. Sain Essiltä ja vaimoltani vinkkiä, että hanki itsellesi mentori, jonka kanssa voit käydä ajatuksia läpi. Itsensä voittaminen ei ole yksilölaji vaan tiimityötä.

Toinen oppi on se, että mukavuusalueella on mukava olla, mutta vasta kun menet epämukavuusalueelle, menet ihmisenä eteenpäin. Mukava olisi itsekseen yrittää voittaa itsensä, mentorin hankkiminen ei ole mukavaa, mutta välttämätöntä. Toinen asia jossa olen mennyt epämukavuusalueelle viime aikoina on valmentaminen. Haluaisin siis valmentaa, mutta en vielä tiedä ketä ja miten haluan valmentaa. Olisi huomattavasti mukavampaa istua lämpimässä toimistossa ja miettiä, mitä haluan valmentaa. Eihän se mukavaa ole heittäytyä ja lähteä selvittämään sitä, mutta niin tein. Lähdin Kurikan ammattioppilaitokseen vetämään tiimi- ja osuuskuntavalmennuksen oppilaille ja opettajille. Oli ihan voittajaolo, kun ajelin sieltä takaisin Jyväskylään. Haluan edelleen valmentaa ja nyt tiedän, että tiimi- ja osuuskuntavalmennus on minulle luontaista. Seuraavaksi pitää lähteä testaamaan valmennusta johonkin yritykseen. Tässä vielä Kurikan ohjelmarunko:

”8.00 – 8.45 Check-in/Tarina siitä miten Mööpeli Outlet syntyi koulun osuuskunnan avulla

8.45 – 9.00 Tauko

9.00 – 11.00 Tietoa miten osuuskunta toimii sekä mitä halutaan saavuttaa osuuskunnan avulla?

11.00 – 11.45 Lounas

11.45 – 13.15 Miten markkinoida ja saada asiakkaita osuuskunnalle?

13.15 – 13.45 Check-out

14.00 – 16.00 Tarina siitä miten Mööpeli Outlet syntyi koulun osuuskunnan avulla sekä mitä saatiin aikaiseksi oppilaiden kanssa päivän aikana. (Opettajille)

Check-in: tarkoitus on, että jokainen saa suunsa auki. Tarinan avulla yritän rohkaista siihen, miten erittäin hyviä tuloksia voi saavuttaa osuuskunnan avulla. Tieto-osiossa käydään läpi osuuskunnan perusasioita. Mitä oppilaat tietävät jo osuuskuntatoiminnasta ja mitä he haluaisivat tietää. ”Mitä halutaan saavuttaa osuuskunnan avulla” -osiossa luodaan osuuskunnan päämäärä, suuntia, visioita ja unelmia. Markkinointiosuudessa yritetään miettiä millä välineillä saataisiin asiakkaita osuuskunnalle ja luodaan pientä markkinointisuunnitelmaa. Check-outissa niputetaan mitä ollaan opittu päivän aikana.”

Myös opinnäytetyö on ollut paljon ajatuksissa viime aikoina. Haluaisin tehdä jotain konkreettista. Ensin mietin, että olisin tehnyt opinnäytetyön Mööpelistä, mutta nyt olenkin kääntynyt vähän sen puoleen, että tekisin opinnäytetyön itsensä johtamisesta. Haluaisin tehdä esimerkiksi ideapakan itsensä johtamisesta tai sitten jonkun pienen opuksen aiheesta. Kuitenkin jotain, mitä voi pitää kädessään ja minkä voin lyödä tarvittaessa pöytään.

Puretaanpa sitten vähän kirjaa auki. Yksi lause joka kirjassa toistuu todella usein on: ”päätä tänään, että otat pienen askeleen kohti tavoitettasi.” Seuraava lause kirjasta voisi kuitenkin olla minun mottoni:

”Kovuus on rohkeutta elää niin kuin haluaa elää. Rohkeutta nimittäin tarvitaan, jotta pystyy elämään niin kuin itsestä tuntuu parhaalta. Meillä on taipumus mukautua ympäristön odotuksiin. Elää niin kuin ystävien, vanhempien tai työtovereiden mielestä kuuluu elää. Jos haluat elää muiden mielipiteistä poikkeavasti, jäät ehkä silloin tällöin yksin ja joudut jopa kestämään arvostelua. Pidä sitä hyvänä merkkinä. Jos toisilla on sinusta sanomista, olet uskaltanut jotain mitä muut eivät.”

Olen viime aikoina tehnyt kyllä vähän liian paljon töitä. Pyrin tästä eteenpäin siihen, että minulla olisi viikossa päivä, jonka pyhitän lukemiseen, kirjoittamiseen, liikkumiseen sekä asioiden hoitamiseen. Tavoite olisi myös, että työpäivät eivät venyisi yli kaksitoista tuntia pitkiksi, koska sen jälkeen jaksaminen vähän kärsii. Voi vaatia rohkeutta sanoa välillä ei mutta kyllä se palkitsee lopussa.

Minun visioni tulee tässä, tämä on myös suora lainaus kirjasta:

”Haaveilen, että minulla olisi hyvä olla. Että tulisin toimeen itseni kanssa. Silloin olisin parempi aviomies ja isä, eläisin arvojeni mukaisesti.”

Tuohon tilanteeseen aion päästä. Pystyn selkä suorana sanomaan, että olen hyvä aviomies ja minulla on hyvä olla. Silloin olen saavuttanut jotain paljon suurempaa kuin esimerkiksi hyvät arvosanat Tiimiakatemialta.

Vielä yksi konkreettinen lainaus kirjasta, koska aihe on erittäin ajankohtainen:

”Monet johtajat ovat täysin samaa mieltä kanssani siitä, että he käyttävät liian vähän aikaa johtamiseen. He vetoavat hallinnollisten töiden määrään, mutta käsittävät itsekin sen vain tekosyyksi välttää epämiellyttäviä ja vaikeita tilanteita. Moni johtaja suorastaan unohtaa ihmisten johtamisen ja käyttää valtaosan ajastaan teknisiin asioihin.”

Meillä on tällä hetkellä paljon johdettavaa, kun Tampereen MP:n lisäksi saatiin myös Espoon toimipiste auki. Tekisin tällä hetkellä mitä vaan, jottei tarvitsi johtaa. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa mitä kirjoitin esseen alussa. Jos joku asia on epämiellyttävä, siitä oppii kaikista eniten. Mielestäni johtaminen on kuitenkin mennyt eteenpäin Tampereen alkuajoista. Tamperetta johdetaan Messengerillä kun taas Espoo johdetaan puhelimella ja sähköpostilla. Puhelin ja sähköposti ovat tuhat kertaa parempi kuin Messenger. Tärkeät viestit tuntuvat turhilta ja hukkuvat helposti kaikkien roskien sekaan Messengerissa. Sähköpostilla ja puhelimella taas keskitytään oikeisiin asioihin. Messengerilla yksi huono asia on se, että et saa sekuntiakaan rauhaa, koska et ikinä voi tietää, onko viesti tärkeä vai ei. Tavoitteiden asettamisessa ja niiden seurannassa on meillä kuitenkin iso työmaa vielä.

Oli taas mukava kirjoittaa essee. Kyllä esseistä on tullut enemmän työkalu kuin vain pakollinen juttu. Tärkein asia tässä kohtaa on kuitenkin se, että johda itsesi mutta kerää myös ympärillesi hyvä tukijoukko ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua silloin, kun omat voimat eivät riitä. Luulin, että pystyn itse mihin vaan, mutta niin se ei mene. Olisihan minun se pitänyt jo tietää, koska eihän MP:tä olisi koskaan rakennettu, jos se olisi ollut vain minusta kiinni.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!