Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras mahdollinen joukkuepelaaja

Kirjoitettu 05.12.18
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras mahdollinen joukkuepelaaja
Kirjan kirjoittaja: Patrick Lencioni
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nykyaikana tiimitaidot ovat korostuneet kaikissa tilanteissa joissa toimitaan ihmisten kanssa. Ihmisten kanssa työskentely ja tiimitaidot ovat erittäin tärkeitä ja mielestäni se auttoi minua avaamaan ajatukseni kohti matkaani parhaaksi mahdolliseksi tiimipelaajaksi.

 

Nöyryys

Kirjan mukaan tiimiläisen tärkein ja hienoin ominaisuus on nöyryys. Nöyrät tiimipelaajat parantavat tiimihenkeä sillä he työskentelevät pyyteettömästi tiimin hyväksi. He kehuvat muita ja eivätkä janoa huomiota itseensä. Olenko minä nöyrä?

Kehunko muita tiimiläisiä aidosti?

Olenko valmis antamaan vastuutehtävät muille tiimiläisille? 

Tunnustanko ja tunnistanko omat heikkouteni?

Myöntääkö hän helposti virheensä? 

Työntekijöitä, joilta puuttuu nöyryys on kahta tyyppiä. Ilmeisempi on ylimielinen henkilö, joka vaatii suhteettomasti huomiota itselleen. Heidät on yleensä helppo tunnistaa, koska heillä on taipumus kehuskella ja hakeutua huomion keskipisteeksi. Toinen tyyppi, joskin toiminnaltaan lähes aiemman vastakohta, on henkilö jolta puuttuu itseluottamus. Tällainen tiimiläinen ei anna riittävästi arvoa itselleen ja ideoilleen eikä siten pysty antamaan täyttä panostaan tiimin hyväksi.

 

Nälkä

Nälkäisellä tiimipelaajalla on terve kunnianhimoa omaa tekemistään ja tiimiä kohtaa. Nälkä on hyvän tiimiläiseen toiseksi hienoin ominaisuus. Nälkäiset ihmiset tekevät enemmän kun heiltä vaaditaan ja he tavoittelevat kokoajan lisää. He ovat erittäin motivoituneita ja ahkeria, mikä luonnollisesti auttaa koko tiimiä suoriutumaan tavoitteista tehokkaammin. He inhoavat ajatusta, että heidät havaittaisiin laiskureiksi.

Koenko olevani henkilökohtaisesti vastuussa tiimin menestyksestä?

Suostunko tekemään myös tylsiä ja ongelmallisia tehtäviä?

Suostunko harkitsemaan työtä myös varsinaisen työajan ulkopuolella?

Tiimiläiset, joilta puuttuu nälkä, vaativat kosolti motivointia ja kannustusta, mikä vie aikaa ja energiaa itse tekemiseltä.

 

Älykkyys

Älykkyys ei liity henkilön älylliseen kapasiteettiin. Se tarkoittaa älyä sosiaalisissa tilanteissa ja ihmisten suhteen. Empatia on tärkein älykkään tiimiläisen ominaisuus. Jos epatiaa löytyy, tiimipelaajalla on taito asettua toisen asemaan. Ihmiset, joilta puuttuu älykkyys aiheuttavat tahtomattaan konflikteja tiimissä, koska he evät ymmärrä miten heidän toimintansa vaikuttaa muihin.

Tunnenko mitä toiset tuntevat esimerkiksi palaverien aikana? 

Osoitanko empatiaa muita kohtaan? 

Olenko kiinnostunut muiden tiimiläisten elämästä?

Olenko hyvä ja tarkkaavainen kuuntelija? 

Osaanko käyttäytyä erilaisten vuorovaikutustilanteiden mukaan?

 

Jos henkilöt ovat merkittävästi puutteellisia vähintään yhdeltä ominaisuudeltaan niin tällainen puute vaikuttaa myös tiimin toimintaan. On myös tärkeä tiedostaa, että kukaan ei ole täydellinen ja näitä ominaisuuksia on myös mahdollista kehittää.

 

Kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta ja oli mielenkiintoista miettiä ominaisuuksiani tiimipelaajana. Koen, että minulla on kaikki kolme ominaisuutta. Toiset ovat vahvempia ja toiset heikompia ominaisuuksia. Lähdin avaamaan kolmea ominaisuutta itsessäni kysymyksien avulla.

 

Olen aina ollut kiltti ja halunnut kaikille hyvää. Se on vahvuuteni sillä välitän ihmisistä. Kehun heitä aidosti. Olen kilpailuhenkinen ja vastuutehtävien antaminen muille tiimiläisille on vaikeaa kun haluaisin hoitaa paljon asioita itse. Sehän ei ole kovin hyvä juttu tiimipelaajalle. Onneksi tämä syksy on opettanut minulle, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja nykyään olen valmis antamaan vastuutehtäviä muille tiimiläisille. Vastaus olisi varmasti ollut eri jos olisin miettinyt näitä asioita syksyn alussa. Tunnistan omat heikkouteni mutta niiden tunnustaminen on minulle se haastavampi juttu. Siinäkin olen kyllä kehittynyt hurjasti, osaan tunnustaa heikkoudet muille mutta itselleen se on vaikeampaa. Virheiden myöntäminen on vaikeaa mutta onnistuu. Koskaan se ei tietenään hyvältä tunnu.

 

Nälkäinen olen ollut ihan pienestä pitäen asioihin, joissa haluan olla hyvä tai jotka kiinnostavat. Tiimissä tuntui joskus, että olen henkilökohtaisesti vastuussa tiimin menestyksestä. Sehän ei tietenkään ole totta. Olen nälkäinen tekemään asioita ja tuntuu että tekee mieli tehdä kokoajan jotain ja kehittää itseäni. Tylsiä ja ongelmallisiä tehtäviä olen tehnyt aina, joten se ei tuota ongelmia. Vapaa-ajalla tulee tehtyä paljonkin työasioita sillä sellaista yrittäjänä toimiminen on.

 

Koen, että vahvin ominaisuuteni on älykkyys. Olen luonteeltani todella herkkä, jopa erityisherkkä. Se on vahvuus ja heikkous samaan aikaan. Vahvuus siksi, että osaan asettua toisten asemaan ja olen empaattinen. Pidän itseäni siksi hyvänä kuuntelijana ja minua aidosti kiinnostaa mitä muille kuuluu. Olen kiinnostunut tiimiläisten elämästä sillä kannalla, että jos jokin on hyvin tai huonosti haluan olla siinä tukena. Erilaisessa vuorovaikutustilanteissa monesti sisäinen ujouteni ja herkkyyteni tulee esiin siinä, että mietin hirveän pitkään ennen kun sanon ääneen jotain ja siksi moni asia saattaa jäädä sanomatta. Sitä pyrin kehittämään koko ajan. Mielestäni tämä on jännittävä piirre itsessäni sillä muuten olen sosiaalinen ja paljon äänessä. Monesti minua puheliaammat tai jotka omaavat auktoriteettia saavat minut hiljaiseksi ja epävarmaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!