Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras neuvoni johtamiseen ikinä

Kirjoitettu 21.01.16
Esseen kirjoittaja: Janita Mikkola
Kirjapisteet: 1
Kirja: Paras neuvoni johtamiseen ikinä
Kirjan kirjoittaja: Tomi Hinkka, Reino Myllymäki, Petteri Haipus, Jarkko Hämäläinen
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.5. Projektien johtaminen, 4.8. Johtamisen käsikirjat, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen Tulevaisuuden johtaja –koulutusohjelman alkamista halusin lukea edes jonkin lyhyen johtamiseen liittyvän kirjan. Löysin sattumalta kirjastossa hyllyjä selatessani tämän sentin paksuisen koosteen suomalaisten johtajien parhaista neuvoista.

Minulle tärkeää on, että johtaja käyttäytyy kuin liideri, eli inspiroi muita ja johtaa omalla esimerkillään, eikä kuten manageri, joka vain osoittaa muille tehtävät. Ensimmäinen teema kirjassa onkin Esimerkin voima. Kun menin ensimmäistä kertaa kunnolla työelämään päivittäistavarakaupan kassalle viisi vuotta sitten, tapasin tähän asti parhaan johtajani. Valitettavasti tämä myymäläpäällikkö siirtyi kahden kuukauden päästä isompiin tehtäviin toiseen kaupunkiin, joten se kokemus jäi lyhyeksi. Mutta hän oli joka tapauksessa todella mukava; hän kysyi aina meiltä työntekijöiltään, mitä meille kuului. Kun kassalla oli jonoa, hän tuli itse avaamaan toisen kassan helpottaakseen taakkaamme, vaikkei se ollut hänen varsinainen tehtävänsä. Kun kävin kerran tekemässä sijaiskeikan hänen uudella työpaikallaan, sen kaupan työntekijät olivat hämmästyneitä, sillä ei heidän vanha pomonsa ikinä olisi tehnyt samoin. Pieniä juttuja, mutta merkkaavat paljon. Hän toi itsensä lähelle työntekijöitään.

Kun tulin Tiimiakatemialle, minussa oli pieni näyttämisen halu. Halusin osoittaa, että osaan luoda kontakteja ja verkostoitua, osaan suorittaa projektin loppuun saakka, ja että haluan olla mukana tiimin tekemisissä. Vaikka projektien liika haaliminen olikin itselleni henkisesti vähän raskaampaa kuin oli tarkoitus, tunnen ylpeyttä siitä, että pystyin ensimmäisen syksyn tuomiin haasteisiin. Siltikin minusta tuntuu, ettei se riittänyt vielä. Haluan ajatella, että kun pidän kalenterini työtunnit täynnä, muutkin huomaavat sen ja tekevät samoin. Tai vaikka eivät tekisi samoin, mutta eivät ainakaan veltostuisi. Jos käyttäytyisin pintaliitäjän tavoin, ei se nyt ainakaan motivoisi muitakaan. Siksi minulla on nytkin ainainen draivi päällä, ja etenkin tämän Tulevaisuuden johtaja –koulutusohjelman innoittamana aion pitääkin sen päällä.

”Johtaja ilman intohimoa on vain pomo.” Tämä kuuluu kirjassa Itsensä johtamisen teemaan. Eikä sanaa ”pomo” tarvitse välttämättä käsittää negatiivisena. Johtamistyön voi hoitaa hyvin, olla läsnä työntekijöilleen ja hoitaa käytännön hommat asiallisesti, ja silti olla hyvä pomo. Johdettavatkin tällöin todennäköisesti hoitavat tehtävänsä huolellisesti. Mutta kuten kirjassakin todetaan, tällä ei vielä tehdä ihmeitä. Enkä myöskään kutsuisi tällaista johtajaa vielä liideriksi.

Varsinainen taikuus tapahtuu silloin, kun johtajalta löytyy intohimoa! Silloin, kun hän palaa halusta muuttaa asioita paremmaksi. Ja erityisesti, kun tällainen johtaja osaa toiminnallaan ja viestinnällään istuttaa intohimon myös johdettaviinsa, alkaa asioita tapahtua ja johtajankin paketti on jo pelkästään tällä ominaisuudella hyvin kasassa. Jos haluat sytyttää muut, sinun itsesi pitää palaa!

Täytyy kyllä myöntää, että en ole montaa sellaista ihmistä tavannut henkilökohtaisesti, jotka suhtautuisivat töihinsä intohimoisesti. Olen kyllä lukenut ja kuullut heistä, varmaankin siksi että usein intohimoiset ihmiset saavuttavat jotakin suurta ja heistä yleensä kuullaan. Minua tässä Tulevaisuuden johtaja –koulutuksessa ajaa eteenpäin innostus johtamistyöhön itsessään. Hyvä johtajuus on minulle todella kiinnostava aihe, ja haluan sen avulla tehdä hyvää ihmisille. Sekä tekojen ja työntekijöiden hyvinvoinnin kautta.

Kirjassa yksi teema on Toteuttaminen; käsitellään asioita kuten aloittamisen vaikeus, ”mukatekeminen”, priorisoiminen ja palkitseminen. Monen asian tekemisen vaikein kohta tuntuu ajoittuvan juurikin aloittamiseen, enkä ole tässä poikkeus. Minulle aloittamisen vaikeus on välillä oikea taakka, vaikka kyse olisi yksinkertaisesta kirjan avaamisesta. Saman olen havainnut monissa muissakin akatemialaisissa ja omassa tiimissäni, myös projektien kohdalla. Paljon on miettimistä ja ideointia, mutta aloittaminen tökkii. Miksi se on niin vaikeaa aloittaa? Monille varmasti oman aikataulun luominen ja siinä pysyminen tuottaa hankaluuksia, sillä ”omia juttuja voi aina siirtää.” Voi olla, että jotkut kokevat, ettei tehdystä työstä palkita tarpeeksi. Siksi palkitsemiseenkin kannattaa tiimin tai projektiryhmän sisällä luoda omat kriteerit.

Selailin Riikka-valmentajan kanssa heidän uunituoretta Ideapakkaansa tiimioppimisesta, ja hän näytti minulle Askelmittarin, jonka avulla on helpompi suunnitella mm. viikoittaisia tehtäviä. Käytännössä samat ohjeet oli tässä kirjassa toteuttamisen helpottamiseksi:

Priorisointi – Mitkä tehtävät ovat tärkeimpiä? Mitkä ovat lyhyen ja mitkä pitkän aikavälin tehtäviä?

Paloittele – Jäsentele tehtävät pieniin osiin, ja vedä niitä listalta yksi kerrallaan sitä mukaan kun ne on tehty.

Tiimi – Valitse ympärillesi oikeat ihmiset tekemään tehtäviä kanssasi. Tekevät, sitoutuneet ja me-henkiset ihmiset pitävät tekemisen meiningin yllä.

Palkitse – Hyvin tehdystä työstä ansaitsee palkinnon. Oli se sitten kehu tai fyysinen palkinto, se motivoi jokaista jatkamaan. Muista myös itsesi palkitseminen.

Sitten se vaikein aihe: ihmisten johtaminen. Kuinka yksinkertaisia ohjeita! Ja silti käytännössä ne unohtuvat niin helposti. Olen aina ollut enemmän kuuntelija- kuin puhujatyyppiä, minkä pitäisi luontaisesti auttaa ihmisten johtamisessa, sillä tärkeintä on tutustua johdettaviinsa. Kysyä ”mitä kuuluu?” Ole helposti lähestyttävä ja ole läsnä, kun olet vuorovaikutuksessa johdettaviesi kanssa. Ole kiinnostunut muista ihmisistä, ole halukas kuuntelemaan heitä ja oppimaan heistä lisää. Olen laiminlyönyt tutustumista omiin tiimiläisiini, erityisesti poikiin. Luulen, että se johtui alkusyksyn hieman pelottavasta ja arvaamattomasta ilmapiiristä treeneissä (tiimien yhdistymisen takia), minkä vuoksi olin hieman arka tutustumaan varsinkin vahvoihin ja ulospäin suuntautuviin persooniin. Toivon, etteivät he ajattele, etten haluaisi tutustua heihin. Olen vain ollut vähän huono siinä. Aion kuitenkin muuttaa asiaa omalta osaltani.

Kirjan nimihän on ”Paras neuvoni johtamiseen ikinä”, eli mikä siis on se ultimaattinen johtajien neuvo? Se oli piilotettu ripotellen kirjan eri kohtiin, ja ohjeet sen löytämiseen löytyi kirjan takaa. Kaikista neuvoista huolellisen tiimin karsimana ja äänestyksen tuloksen seurauksena yksi neuvo nousi ylitse muiden. Se kattaa kaikki kirjan pienemmät ja yksityiskohtaisemmat neuvot alleen, ja tämä Olli Lipsasen antama kuuluu näin:

”Johtajan ainoa tehtävä on saada muut loistamaan.”

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!