Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
Paras tavoite, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Paras

Erik Bertrand Larssen

Larssen on henkinen valmentaja, hän valmentaa urheilijoita ja liikemiehiä asettamaan tavoitteen ja pääsemään siihen. Hän on valmentanut myös urheilujoukkueita ja Norjan hiihtomaajoukkuetta, jos hiihtoa seuraa tietää norjalaisten olevan yksinkertaisesti parhaita ja henkisesti vahvoja. Tämä kirja menee ehdottomasti top 5 lukemistani kirjoista, niin hyvä ja inspiroiva se oli. Suosittelen kirjaa kaikille, se on helppo lukuinen ja antaa täysin uusia näkökulmia omaan tekemiseen ja tekemättä jättämiseen.

Kirjasta minuun kolahti monikin asia, niiden prosessointi vie oman aikansa ja vaatii paljon pohtimista. Tässä kirjoituksessa aion kirjoittaa niistä kolahduksista jotka eniten vaikuttivat minuun.

Uusi näkökulma

Tunne itsesi – Sokrateen tunnuslause

Tavoitteet, unelmat ja haaveet jäävät yleensä saavuttamatta. Olen itsekin asettanut useita tavoitteita joihin en ole päässyt, syy siihen on aina moninainen. Larssen aloittaa kirjansa teemalla; Tunne itsesi ja aseta arvoihisi sopivat tavoitteet.

Olen pitkään halunnut olla yrittäjä. Minusta siinä on jotain hienoa, kun saa johtaa omaa yritystä. Yritys jonka aloittaa omassa olohuoneessa kasvaa muutamassa vuodessa isoksi, useita työllistäväksi ja trendikkääksi yhtiöksi. Se olisi hienoa, se olisi unelman täyttymys. Kuitenkin yksi johtavista arvoista minulla ja perheelläni on turvallisuus, inhoan epävarmuutta ja sitä kun tiedän, että taloudellinen tilanteemme on heikoissa kantimissa. Jos perustan yrityksen tarkoittaa se väkisinkin sitä, että taloudellinen tilanne ei tule aina olemaan turvattu. Joskus yrityksellä rahat eivät riitä palkkaan ja näin ollen sen kuukauden tulo jää saamatta. Arvot voivat estää unelmien toteutumista. Aivan niin kuin minun kohdallani, yrittäjyys ja turvallisuus eivät sovi yhteen. Tämä on mustavalkoista ja toimii hyvänä esimerkkinä siitä kuinka on tärkeä tuntea itsensä ja arvonsa. Ratkaisuna tähän on sivutoiminen yrittäjyys, sillä jos yritys lähtee kasvamaan niin voin jäädä täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen ja lopettaa palkkatyöni. Jos en tiedosta arvojani ja menen suinpäin kohti unelmaani tulee sisäiseen maailmaan niin suuri ristiveto, että se alkaa aiheuttamaan ongelmia. Larssenin mukaan se on yksi suurimpia syitä miksi emme saavuta tavoitteitamme, sillä ne on asetettu ilman sitä, että tunnemme itsemme.

Se, että oppii tuntemaan itsensä vaatii paljon töitä ja vie useita päiviä mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Siihen on olemassa keinoja, mutta kirjan suositus oli, että älä oikaise ja tee testejä vaan pohdi itse ja löydä arvosi ja mieti mistä unelmasi ovat syntyneet. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota omiin arvoihin, sillä ne ovat todella syvällä meissä ja ohjaavat meidän käytöstämme ja päätöksiämme.

Tavoite ja toteutuminen

Kirjan punainen lanka oli seuraava; tunne itsesi syvällisesti, vertaa itseäsi vain itseesi, aseta tavoitteet joihin oikeasti haluat sitoutua ja tunteilla on valtava merkitys tavoitteen saavuttamisessa. Aluksi kirjoitin jo itsensä tuntemisesta ja arvoista, nyt aion kirjoittaa siitä kuinka itse aion pyrkiä saavuttamaan asettamani tavoitteet.

Jos ehdoin tahdoin tyydyt olemaan vähemmän kuin mihin kykenet, tulet olemaan syvästi onneton koko loppuelämäsi. – Abraham Maslow

Tärkeää minulle on verrata itseäni vain itseeni. Meillä on tapana verrata itseämme muihin ympärillämme oleviin, kuten tiimimme jäseniin. Kun vertailemme toisiimme, toiset kokevat olevansa todella hyviä ja toiset taas kokevat jatkuvasti alisuorittavansa. Kuukausi Check on rakennettu siten, että vertailemme tiimin jäseniä toisiinsa ja yleensä ne jotka suoriutuvat hyvin saavat mielihyvää. Olen itse suoriutunut hyvin ja näen itseni taulukon yläpäässä, usein olen päässyt tähän tulokseen vaikka en ole antanut kaikkeani. Olen kuitenkin antanut riittävästi ja mielikuva siitä, että teen paljon töitä on välitetty taas kerran onnistuneesti kaikille tiimiläisille. Pystyn paljon parempaan, se on yksinkertainen fakta. Tämän esimerkin avulla minä ymmärrän paremmin sen totuuden, että kun vertailen itseäni meidän tiimiläisiin pidän itseäni valheellisesti onnistujana. Sisälläni tiedän kuitenkin, että pystyn paljon kovempiin suorituksiin jos haluan. Vastaavasti se jolle asiakaskäynnit tuottavat ongelmia tulisi asettaa omat tavoitteensa ja pyrkiä niihin. Onnistuessaan hänen tulisi saada kokea onnistumista siitä mihin on päässyt, eikä vertailla itseään muihin jotka ovat tehneet viisi kertaa enemmän asiakaskäyntejä. Missä vaiheessa olemme päättäneet, että kaikki pelaavat samassa sarjassa ja lähtevät lähtökohtaisesti samalta viivalta? Emmehän me tule samanlaisista olosuhteista saatikka ole eläneet samanlaista elämää. Yksinkertaisesti ei ole mitään järkeä verrata itseämme toisiin. Jos joku muu pystyy tekemään 100 asiakaskäyntiä ja naulaamaan siihen päälle 50 kauppaa ja vastaavasti minä pystyn vain 50 merkitykselliseen käyntiin ja saan yhden kaupan. Silti tein parhaani ja sisälläni tiedän, että ylitin itseni, niin minun tulisi saada olla iloinen saavuttamastani kovasta tavoitteesta. Jokaisen tulee itse sisällään tietää mihin pystyy ja tekikö parhaansa, jokaisen tulisi verrata itseään omaan suorituskykyyn ja kehittää sitä asettamalla aina kovempia tavoitteita.

Toinen kirjasta noussut tärkeä aihe on tunteet. Tavoite tulee asettaa siten, että se saa sinun tunteesi heräämään. Tavoite ei koskaan tehoa tarpeeksi syvällisesti jos se ei vaikuta tunteisiin. Tunteet on vaikea aihe suomalaiselle miehelle, niitähän ei näytetä eikä niistä puhuta. Todennäköisesti tästä syystä tunteet nousivat merkitykselliseksi minulle tästä kirjasta. Larssen kirjoittaa kirjassaan, että tunteemme valitsevat miten toimimme. Vaikka olisimme omasta mielestämme rationaalisimpia ihmisiä maailmassa, silti tunteet ohjaavat käytöstämme. Kun joku asia tuntuu oikealta teemme sen ja vastaavasti kun tuntuu siltä, että tämä ei ole minun pala kakkua jätämme asian tekemättä. Valinnat perustuvat aina tunteisiin, keskustelut perustuvat siihen mitä tunnemme ja ajattelemme, tunteet ohjaavat ihmistä. Se miltä sinusta tuntuu kun heräät syksyisenä aamuna kello 7 päättää millä tavalla lähdet aamulla liikkeelle. Hienointa tässä asiassa on se, että tunteita voi ohjata. Tunteita ohjataan ajatuksilla, ihminen ajattelee koko ajan mikä on samalla siunaus, että kirous. Sillä ajatukset ohjaavat tunteita. Larssen kertoo kirjassa sisäisestä dialogista jota käymme itsemme kanssa, toiset puhuvat ääneen mutta suurin osa meistä tekee sen hiljaa mielessään, hyvä niin. Sisäinen dialogi tarkoittaa itsensä kanssa keskustelua, sen tulisi Larssenin mukaan jakautua kolmeen osaan sanat, kysymykset ja voimalauseet. Kun oivallamme, että tunteita ja käytöstämme ohjataan sisäisen dialogin kautta tulisi meidän käyttää oikeita sanoja kun puhumme itsellemme. Jos olemme tilanteessa josta on vaikea edetä, olisi hyvä kysyä oikeita kysymyksiä ja saada tunnetila kohoamaan. Voimalauseet ovat amerikkalaisten lempilauseita ”You can do it!” – tyylisiä lausahduksia itselleen. Niin hauskalta kuin se tuntuukin näillä asioilla on suuri merkitys. Jos tuntuu huuhaalta suosittelen kokeilemaan niin huomaat eron. Jos sisäisen dialogisi tulos on se, että haukut itseäsi et pysty parhaimpaasi.

Se miten tunteet liittyy tavoitteeseen on, että jos tavoite ei herätä sinussa tunteita niin se on huono tavoite. Tavoitteen tulisi aina merkitä sinulle jotain, sen tulisi saada jotain aikaan tunne maailmassa. Jos haluat laihtua se voi olla jopa negatiivinen tunne siitä, että maha on vähän liian iso. Jos haluat perustaa yrityksen tulisi sen saada sinut kihelmöimään ja näkemään visio tulevasta. Tavoite on tärkeä sillä jos en tiedä mihin menen todennäköisesti päädyn jonnekin muualle, jonnekkin johon en halua.

Yhteenveto

Tavoitteeseen pääsee silloin kun se on asetettu sinulle, tunnet itsesi ja osaat asettaa tavoitteen joka ei sodi sisäisessä maailmassasi. Asetat tavoitteen itsellesi, etkä mieti mitä muut siitä sanovat. Se on asetettu sinulle ja kun saavutat sen olet onnellinen. Et vertaa itseäsi siihen toiseen joka saavutti hieman enemmän, tiedät antaneesi kaiken ja voit siksi hymyillä. Tavoitteesi on konkreettinen. Esimerkiksi et sano, että haluan olla rikas vaan sanot, että haluan omistaa miljoonan euron omaisuuden. Parasta on jos asetat vielä takarajan tavoitteellesi. Ja viimeisenä ja tärkeimpänä asiana sidot sen tunteisiisi ja pyrit sisäisen dialogin avulla kannustamaan itseäsi saavuttamaan asettamasi tavoite.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!