Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 02.02.15
Esseen kirjoittaja: Eetu Lindfors
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kenestä tahansa voi tulla voittaja.

 

Kenestä tahansa voi tulla paras.

 

Paras on mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssenin kirjoittama kirja siitä, kuinka omasta tekemisestä ja suorittamisesta saadaan kaikki mahdollinen irti, mitä siitä otettavissa suinkin vain on mahdollista saada. Erik auttaa työkseen huippu-urheilijoita, liike-elämän johtoa ja tavallisia ihmisiä tavoitteidensa saavuttamisessa niin arjessa kuin huippusuorituksissakin. Kirja on täynnä mahtavia esimerkkejä oikeista urheilijoista, yritysmaailman johtajista ja niistä tilanteista, joissa Erik on ollut mukana auttamassa ihmisiä kohti parempaa tekemistä ja suorittamista.

Erik on tutkinut kirjassaan paljon voittajia ja menestyviä ihmisiä. Mikä erottaa voittajan toisesta, tai neljännestä sijasta. Erik uskoo, että jokaisesta ihmisestä voi tulla voittaja ja jokainen voi tehdä elämästä parempaa kuin osaamme kuvitellakaan. Suurin ero menestyvien ja voittajien ihmisten välisestä erosta tavallisiin taaplaajiin, johtuu pienistä ja varsin yksinkertaisista asioista. Erot löytyvät siitä, että menestyvät ihmiset osaavat kiinnittää huomiota pieniin yksityiskohtiin. He ovat omaksuneet hyviä ja oikeita tapoja siinä missä useimmilla tavat ovat huonoja ja vääriä, ja he ovat taitavampia tekemään pieniä oikeita valintoja arkielämässään.

 

Kirjan luettuani olen alkanut myös itse kiinnittämään todella paljon huomiota niihin pieniin arkipäivän asioihin, joita tekee jatkuvasti sillä itselleen totutulla tavalla. Kaikki tekeminen on saanut aivan uuden tarkastelukulman tämän jälkeen. Käytänkö aamun siihen, että nukun viisi tai kymmenen minuuttia pidempään? Haluanko nyt varmasti syödä ja juoda tätä tällä hetkellä? Teenkö hommia ja luenko, vai haluanko katsoa leffaa ja telkkaria. Olen kohtalaisen menestynyt omassa urheilulajissani ja kirjan luettuani olen myös alkanut huomaamaan, että en ole todellakaan tehnyt kaikkia asioita siten, miten ne olisi tehtävä. Olen kyllä tiedostanut tämän asian, mutta suurin ongelma on aina ollut omassa asenteessa ja siinä ajattelussa, että ei yksi päivä nyt mitään kaada. Juuri sillä yhdellä päivällä on suuri merkitys ja niiden yksien huonompien päivien myötä merkitys kasvaa lopulta todella suureksi. Samaa voi myös käyttää Tiimiakatemian arkeen. Pelaanko nyt vielä yhden pelin bilistä, vai teenkö jotain oikeasti fiksua. Luenko tätä kirjaa, vai katsonko Netflixistä kahdeksan jaksoa putkeen  jotain uutta sarjaa?

 

“Mielihyvä on aina oman ponnistelun ja suorituksen seurausta ja se liittyy aina onnistumisen tunteeseen.”

 

Olemme tottuneet olemaan jatkuvasti sillä omalla tutulla mukavuusalueellamme. Siinä tilassa, jossa meillä on mukava ja turvallinen olla. Tunteet vetävät jatkuvasti mukavuusaluetta kohti, mutta jos haluaa menestyä, täytyy ehdottomasti välillä poistua siltä. Jotta pystyisit poistumaan tältä alueelta tarpeeksi usein, on opeteltava esittämään itselleen oikeita kysymyksiä.

Haluanko oikeasti nukkua rankan päivän jälkeen, vai käydä lenkillä? Tietenkin haluan nukkua. Mutta jos kysymyksen esittää, että haluanko tunnin kuluttua maata sohvalla nuutuneena ja selkä jäykkänä vai haluanko mieluummin seistä lämpimän suihkun alla lenkin jälkeen? Niin alkaa asenne ja oma motivaatio lenkkeilyä ja liikkumista kohtaan kasvaa huomattavasti paremmin.

“ Tavoite ei koskaan tehoa, ellei se vaikuta tunteisiin.”

Erik kirjoittaa kirjassa paljon tavoitteista ja niihin liittyvistä tunteista. Jotta voisit asettaa oikeat tavoitteet itsellesi, niin tulee sinun osata tarkastella tilannetta aivan uudesta näkökulmasta. Astua ulos siitä omasta pienestä kuplasta ja katsoa elämää ulkoapäin. Hän itse käyttää tässä ajatusta siitä, että hän tiedostaa sen, että jonain hän tulee kuolemaan. Elämä on lyhyt. Olenko ylpeä elämästäni? Käytinkö sen niin hyvin kuin pystyin? Aika dramaattista, mutta toimii varmasti.

Hieman lempeämpi lähtökohta on ajatella toisia ihmisiä, niitä jotka ovat jo jonkin asian jo tehneet ja siinä onnistuneet.  Jos hänkin on siinä onnistunut, niin miksen minäkin voisi siinä onnistua? Älykkyysosamäärä, koulutodistus tai vanhempien varakkuus ei ratkaise, onnistuuko vai ei. Asian ratkaisee se, miten hyvin hallitset omat ajatukset.

 

Omia tunteita voi myös herätellä omien arvojensa kautta. Tämä oli ainakin minulle jonkilainen ahaa-elämys ja oivalsin uuden tarkastelutavan herättää omia tavoitteita henkiin, tunteiden ja arvojen välityksellä. Kun ihminen on tiedostanut omat arvonsa antavat ne vankat kehykset ja ja selvät suuntaviivat siitä, miten hän haluaa elää. Arvot pitävät oikealla tiellä. Ne kertovat mitä pitäisi tehdä ja mitä ei. Kun ihminen on määritellyt omat arvonsa, voi hän esittää itselleen kysymyksen onko se, mitä aion nyt tehdä sopusoinnussa arvojeni kanssa? Jos vastaus on myöntävä teet sen. Jos vastaus on kieltävä, et tee. Todella yksinkertaista, mutta silti usein tämän seikan unohtaa jokapäiväisessä arjessa, ja samalla ihmettelee miksi ihmeessä tämäkin projekti tuntuu työläältä ja raskaalta suorittaa.

 

Mietimme omia henkilökohtaisia arvoja myöskin usein liian vähän ja harvoin. Tai ainakin itse omasta mielestäni en ajattele ja toimi lopulta niiden mukaan. Meillä ei ole aikaa pohtia omia arvojamme ja toiveitamme niin perinpohjaisesti, että alkaisimme elää lopulta niiden mukaisesti.

 

  • Elänkö niin kuin haluaisin elää?

  • Olenko oikealla tiellä, oikealla paikalla elämässä?

  • Miten elämäni voisi olla tasapainoisempaa?

  • Teenkö tosiaan parhaani töissä?

  • Teenkö tosiaan kaikkeni, jotta urheilu-urastani tulisi ihanteellinen?

  • Teenkö tosiaan kaiken voitavani, jotta pääsisin lähemmäksi tavoitteitani ja haaveeni toteutumista?

Näitä kysymyksiä pohtimalla ja pyörittelemällä ainakin itse tulin siihen tulokseen, että todella monessa asiassa vastaus on valitettavasti kielteinen. Kirjan myötä ainakin itse olen alkanut tarkastella elämääni näiden näkökulmien kautta. Kun elämää tarkastelee kriittisesti tarpeeksi usein, tästä ajattelusta kehittyy vähitellen tapa. Ajatuksen tulevat automaattisesti, niistä ei tarvitse muistuttaa itseään. Uusi näkökulma elämään auttaa pitkälti siksi, että se opastaa tekemään useammin pieniä, oikeita valintoja arkipäivässä.

Kaikki kirjan esimerkit ja asiat ovat lopulta todella yksinkertaisia ja moni ihminen ne kyllä tiedostaakin. Suurin ongelma on siinä, että lopulta kovinkaan moni ei jaksa elää niiden mukaan, tai tarkastella asioita tarpeeksi syvällisemmin, niiden omien tavoitteiden ja arvojensa pohjalta. Mikäli joskus jotakin saavuttaa haluaa on näin tehtävä. Haluatko olla niin kuin kaikki muutkin, teetkö asiat niin kuin muutkin vai haluatko ajatella ja toimia toisin, olla erilainen?

Kovuus on rohkeutta elää niin kuin haluaa elää. Kovuus on rohkeutta ajatella toisin. Olkaamme rohkeita, kovia ja toimikaamme omien tavoitteidemme ja arvojemme mukaan, eikä siten miten kaikki muut tekevät, niin teemme elämästämme parempaa ja onnellisempaa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!