Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Parhaasta pohjalle vai vahvana eteenpäin

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Juho Koistinen
Kirjapisteet: 2
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Voitatko vai häviät, säilytkö hengissä vai kuolet, riippuu ennemmin siitä, mitä itse teet kuin siitä, mitä maailma tekee sinulle.”

Kirja siis perustuu kertomaan talouden taantumisesta ja yritysten kriiseistä ja minkälaisilla toimenpiteillä tämä on selätettävissä. Halusin itse tästä näkemyksiä, koska uskon, että osittain samat asiat pätevät myöskin pienyrittäjiin. Kirja käsittelee oikeastaan pelkästään noita viittä alla mainitsemaani aihealuetta:
Kriisiytymisen viisi vaihetta

1. Menestyksen synnyttämä ylimielisyys:
Tämä ei ole mielestäni kovinkaan suomalainen ajattelutapa ja en usko suomalaisten tähän hirveästi sortuvan, mutta lähinnä mihin olen itsekin tuolla asiakkaissa ollessani törmännyt on tyytyväisyys. Ollaan aivan liian tyytyväisiä nykytilanteeseen: minulla menee nyt hyvin en tarvitse lisämyyntiä, palataan asiaan sitten kun ei mene niin hyvin. Eikö silloin juuri pitäisi takoa, kun rauta on kuumaa, ihan älytöntä? Ja myös monesti luullaan et kerran hyvä on aina hyvä, mutta markkinoille tulee nykyään aika tavalla kilpailua mikä huomattiin Buukkaajassa, jossa meillä oli muutamia sellaisia juttuja mitä muilla nettiajanvaraus firmoilla ei ollut. Ei mennyt kuitenkaan aikaakaan, kun muut olivatkin tehneet samat asiat hieman paremmin ja kilpailuetumme oli kadonnut.
2. Pidäkkeetön kasvun tavoittelu:
Tämä tarkoittaa siis, että yritetään olla liian hyviä kaikessa ja kuvitellaan itsestämme liikoja. Pitää ymmärtää myöskin pysyä omilla vahvuusalueilla, jos vaikka yrityksesi on hyvä myynnissä niin ei kannata ns. ylikasvaa, jonka jälkeen sinulla ei ole olekaan yrityksesi avainpaikoilla niin hyviä osaajia. Jos yritykselläsi ei ole riittävästi työvoimaa haluttuun kasvuun niin monesti sen lisääminen ulkopuolisilla laskee yrityksen tasoa ainakin hetkellisesti.
3. Riskien ja vaarojen kieltäminen
Tämän takia on hyvä, että tiimissäsi tai yrityksessäsi on hiekottajia, jotka aina pelkäävät pahinta. Emme voi ummistaa silmiämme riskeille ja vaaroille vaan meillä pitäisi olla, jokin suunnitelma mitä tehdä jos kaikki meneekin mönkään. Tällaiset tilanteet ovat erittäin kiusallisia ja hankalia, jos et pysty toimittamaan esimerkiksi asiakkaallesi hänen tilaamaan tuotetta, niin miten hyvität siitä aiheutuneen mielipahan hänelle.
4. Hätäinen pelastuksen etsiminen
Jos käy lopulta niin, että asiat ovat menneet mönkään miten niihin pitäisi reagoida? Paniikki on luonnollinen reaktio mikä ihmisillä tulee, mutta tämän olen itsekin huomannut missä tahansa projektissa silloin asiat menevät vain enemmän pieleen. Tällöin on kirjan mukaan siis syytä tukeutua taas sinun yrityksesi osaamisalueeseen missä olet hyvä.
5. Antautuminen tuholle tai pienyrittäjyyteen
Ikinä ei saa luovuttaa ja tyytyä kohtaloonsa, mutta toki kannattamatonta liiketoimintaakin on turha jatkaa. Ja jos olet pienyrittäjä jo valmiiksi niin tässä tulee esiin juuri ensimmäisessä kohdassani mainitsema liika tyytyväisyys, yrityksesi on syytä yrittää aina kasvaa oli se pieni tai suuri.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!