Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Parhaasta Pohjalle

Kirjoitettu 28.06.16
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Parhaasta pohjalle vai vahvana eteenpäin
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Useat parhaat yritykset ovat pikku hiljaa taantuneet taka-alalle. Rooman valtakunta, Britannian imperiumi, Bank of America, Nokia, Motorola jne.. Monet ”parhaat” ovat kaatuneet.

 

Kriisiytymisen viisi vaihetta:

 1. Menestyksen synnyttämä ylimielisyys
  • Menestys voi ajaa ylimielisyyteen, kun on onnistuttu omassa jutussa. Tämä johtaa omien taitojen yliarvioimiseen, vaikka lähes aina menestymiseen on tarvittu myös onnea ja sattumaa.
 2. Pidäkkeetön kasvun tavoittelu
  • Yritys lähtee hakemaan entistä suurempaa kasvua ilman, että nähdään oikeita syitä aikaisemmalle menestykselle
 3. Riskien ja vaarojen kieltäminen
  • Tulokset voivat vielä olla hyviä, mutta vaikeuksia vähätellään ja paisutellaan hyviä asioita
 4. Hätäisen pelastuksen etsiminen
  • Tulosten huonontuessa tulee yritykselle tarve uudistua ja haetaan radikaalia muutosta esimerkiksi johtoon tai tarjontaan, pohtimatta kunnolla yrityksen nykytilanteen syitä
 5. Tuholle tai pientoimijaksi antautuminen
  • Liian kauan jatkuneet IV-vaiheen sekavuudet ajavat yrityksen myyntiin tai jopa kuolemaan

 

Vaaran paikkoja on totta kai monia, mutta päällimmäisenä syynä voisi mainita yrityksen fokuksen katoaminen menestyksen syistä. Usein menestyksen syynä on ollut asiakkaan tarpeen tyydyttämisessä onnistuminen. Ajan kuluessa yleensä voitontavoittelu on mennyt ydinajatuksen edelle.

 

 1. vaiheen ylimielisyys
 2. vaiheen yliyrittäminen
 3. vaiheen riskien ja vaarojen kieltäminen

 

 

Uutta alaa tutkimaan omaan mittakaavaan sopivalla pienellä panostuksella, kun homma alkaa toimimaan voidaan pääpistettä alkaa muuttamaan.

 

 • Mikä on myönteiset seuraukset, jos asiat menevät hyvin?
 • Mikä on kääntöpuoli ja mitkä ovat pahimmat seuraukset, jos tilanne kääntyy oikein huonoksi?
 • Voidaanko pahimpien seurausten kanssa elää ja onko huonon vaihtoehdon toteutuessa tilanne kuitenkin hallittavissa?

 

Korostetaan myönteistä, väheksytään kielteistä

Tiimimme yksi suurimpia haasteita, kun ei puhuta suoraan asioista. Pöydän alla on turhan paljon käsittelemättömiä asioita. Mitä kukakin on tehnyt tai jättänyt tekemättä.  Nyt on pakko puhdistaa ilmapiiri, jos haluamme saada jotain positiivista energiaa tiimiltämme valmistumisen ja mymmin haasteissa. Opinnäytetyö, loput opintopisteet, lojuvat kirjapisteet, MYM-rahat ja 24h ovat viimeisen syksyn haasteita, mistä meidän jokaisen pitäisi selvitä.

 

 

Taisteluparit

 • Tsemppausta viimeiseen syksyyn
 • Toistensa opintojen jne. seuraamista

 

 

”TI:n johto ymmärsi, että johtavan aseman uudelleen saavuttaminen vaatii hyvin harkittujen ja toteutettujen toimien sarjaa, jossa aikaisemmat liikkeet luovat edellytyksiä seuraaville. Eri päätösten merkitys vaihtelee, mutta isoimpienkin paino on vain osa siitä kokonaisuudesta, josta huippuyritys rakentuu. Useimmat ”äkkimenestymiset” ovat tosiasiassa vaatineet noin 20 vuotta kypsymisaikaa.”

 

Harvoin menestyvää ja pitkäkestoista yrityskulttuuria luodaan silmänräpäytyksessä. Nykyään monia toimijoita nousee maailman tietoisuuteen todella nopeasti, mutta pitempään kestävä toiminta vaatii suunnitelmallisuutta. Suomalaisia nopeasti nousseita yrityksiä tai some-ilmiöitä ovat olleet esimerkiksi Rovio, Supercell, Steve’n’Seagulls, Robin, vainkuhajutut, ja Hydraulic Press Chanel.

 

Mobiilipelibuumiin osuneen Rovion Angry Birds – peli murskasi useita ennätyksiään ilmestyessään ja ilmiötä saatiin jatkettua eri peliversioiden sekä tuotteiden kautta aikansa, mutta nopea nousu ei jatkunut ikuisesti. Mm. työntekijöiden määrän kasvu laskivat tulevina vuosina tulosta, eikä uusia tuotteita saatu menestymään tarpeeksi. Disneytä suuremmaksi brändiksi haluava Rovio joutui miettimään strategiaansa uudestaan ja muita mahdollisia menestystuotteita. Suurimmaksi yksittäiseksi panostukseksi muodostui tänä keväänä julkaistu Angry Birds – elokuva. Kalleimman suomalaisen elokuvan budjetti oli noin 65 miljoonaa euroa, mutta ainakin rahallisesti elokuva menestyi mainiosti, kun lipputuloja on tullut noin 280 miljoonaa euroa. Toivottavasti Rovio on saanut muutettua suuntaansa ja onnistuu jatkossakin kasvattamaan sekä brändejänsä että tulostaan.

 

Supercell onnistui heti Clash of Clansin ilmestyessä olemaan mukana mobiilisovellusten muutoksessa: sovellusten tuli olla ilmaisia ja raha tienattiin sovellusten sisäisillä ostoksilla, missä Supercell on onnistunut todella hyvin. Lisäksi uusien pelien lanseeraaminen onnistuivat ja pelaajia ollaan saatua koukutettua peleihin alusta lähtien. He ovat onnistuneet reseptiään useaan kertaan, sillä he kehittävät useita tuotteita, joista vain parhaat julkaistaan. Mutta maailman muuttuessa, kun mobiilipelaaminen vähenee, onko Supercellillä silloin uusi suunta valmiina? Toivon ja uskon, että on.

 

Vaikeat ajat ovat yrityksille tärkeitä opin paikkoja, kun organisaatiota pitää uudelleen tarkastella ja miettiä mitkä ovat yrityksen tärkeimmät painopisteet. Vaikeita päätöksiä joudutaan tekemään, kun irtisanotaan työntekijöitä tai myydään osia yrityksestä pois. Tällöin tarvitaan johtajaa ja johtoryhmää, mikä pystyy toteuttamaan nämä uudistuset.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!