Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pelon hinta

Kirjoitettu 09.12.19
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pelon hinta
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin tämän kirjan lukuun, koska koen, että kärsin esiintymispelosta varsinkin suurelle yleisölle. Myöskin minun tiimiläiseni suositteli tätä, kun kärsii itsekin esiintymispelosta ja on kokenut saavansa tästä apua.

Ennen minä nautin pitää esitelmiä. Oli mukavaa olla huomion keskipisteenä. Tajusin sitä pohdiskellessani, että sain silloin ammattikoulussa turvaa siitä, kun esitelmät pidettiin yhdessä ryhmän kanssa ja silloin sai vain piiloitua sinne luokassa olevan opettajanpöydän taakse eikä tarvinnut kummoisemmin liikkua ja kaikki pystyi lukemaan suoraan dioilta. Lappeenrannassa oli kurssi Työelämän puhetilanteet, missä huomasin kärsiväni esiintymiskammosta. Siellä panostettiin esiintymistyyliin. Piti seisoa ja vaikka jopa liikkua esityksen aikana. Täytyi myös tehdä esityksen dioista lyhyet ja kirjoittaa itselleen muistilappuset, mistä luki esityksen asiat. Se oli vaikeaa.

Koen myös pelkoa epäonnistumisesta. Se rajoittaa minun elämääni jonkin määrin. En uskalla välttämättä kokeilla uusia asioita, kun pelkään epäonnistuvani ja myös nolaavani itseni. Koin saavani apua ja vinkkejä tämän kirjan luettuani.

 

Kirjassa oli kysymys: Miten käyttäytyisimme, jos emme pelkäisi? No siis itse ajattelen sen myös niin, että pelko on myös hyvästä. Ihmisen on hyvä ennakoida tietyissä tilanteissa. Muuten saattaisimme esimerkiksi sännätä päätä pahkaa suojatielle, vaikka auto tulee ja ei pelon häiventäkään siitä, että jääkö alle. Jos emme pelkäisi niin se ei rajoittaisi meidän elämäämme niin kuin minun elämääni tällä hetkellä. Uskaltaisimme tehdä ja kokea vaikka mitä. Silti koen, että pieni pelko on hyvästä, se tavallaan on pieni paine elämässä pyrkiä parhaaseen.

 

Hyvä tapa pelon taltuttamiseen on hyvä siedättää sitä. Pitää vain kokea ja tehdä pelottavia asioita. Tämä tapa ei ole mikään nopea, mutta varmasti toimiva. Itse olen tammikuussa menossa pitämään 2 kouluun esityksiä Tiimiakatemiasta ja yksi niistä on ainakin suuressa auditoriossa yli 100 ihmiselle. Tämä pelottaa minua paljon, mutta jos en tekisi tätä niin jäisin vain pelkäämään lisää enkä koittaisi tehdä sille mitään. Haluan parantaa esiintymistaitojani, koska siitä on minulle hyötyä tulevaisuudessa ja ilman, että taltutan pelkoni siitä niin en tule onnistumaan siinä. Pidän itseäni nyt rohkeana, kun ylitän itseni vapaaehtoisesti. Saan myös varmasti apua siitä, kun suunnittelen esityksen huolella ja harjoittelen sitä yksin tai jonkun kanssa eli valmistaudun siihen ja pyrin ennakoimaan virheet.

Noin vuosi sitten jouduin pitämään esityksen näin suurelle yleisölle, missä oli todella tarkat kriteerit esitykseen, mutta sen kova harjoittelu lievensi pelkoa ja se meni hyvin.

 

Minun pelkoni ja jännityksen lisäoireet ovat liian nopeasti puhuminen ja pieni änkyttäminen, punastuminen ja tuskahiki. Nämä oireet ovat ahdistavia, koska siitä yleisö näkee, jos pelottaa. Kirjassa neuvottiin kääntämään nämä pelon negatiiviset oireet toisinpäin. Huijaa kehoa ja pyrkii kääntämään pelon oireet innostuneeksi. Tämä on uusi asia minkä olen kuullut. Se voi huijata myös yleisöä juuri niin, että he ajattelevat, että olen oikeasti vain todella innostunut. Tämän vinkin aidon ottaa todellakin käyttöön, koska olen varma, kun menen tammikuussa pitämään esityksiä niin minua alkaa ainakin vähän pelottamaan hyvästä valmistautumisesta huolimatta. Henkka Hyppönen mainitsi myös vähän kieron tavan selvitä pelosta esiintyessä. Ajatella tilanne niin, että hallitsee sitä ja tilanne on omassa hallinnassa. Tämä on myös mielenkiintoinen näkökulma pelon poistamiseen. Itse ajattelen tuota tilannetta niin, että silloin paistaa itsestä se itsevarmuus ja se myös välittyy yleisölle positiivisella tavalla. Esityksestä voi myös tulla mielenkiintoisempikin.

 

Kirjassa oli puhe siitä, kuinka ihmisten pelko yrityksen perustamiseen on suuri ongelma. Miettiä sitä, kuinka paljon se avaisi ihmisille uusia työpaikkoja. Ihmiset pelkäävät liian paljon esimerkiksi yrityksen menemistä konkurssiin ja kyllä itselläni on tämä sama pelko. Meidän pelokkaiden käsityksemme täytyisi muuttaa niin, että jos yrityksemme menee konkurssiin niin miksi emme ota siitä opiksemme ja hyödynnä niitä tehtyjä virheitä ja tulevaisuudessa välttämään niitä. Mikä parhain keino oppia. Tietenkään en suosittele ketään tekemään konkurssia, mutta miksi pelätä tämmöistä niin kauheasti, koska yritys voi myös menestyä. Minulla on omassa yritysideassa pelkoni tulla tyrmätyksi ja tämä konkurssi. Olen ottanut elämässä sen asenteen, että kaikkea pitää kokeilla, mitä haluaa, ettei tarvitse myöhemmin katua. Pelko ei saa määrittää meitä.

Minulla on pienestä tytöstä asti ollut haave tulla malliksi. Mietin aina, että pakko yrittää sitä joku päivä, koska vanhempana, kun se ei ole enää mahdollista niin se kaduttaa. Nyt tiimiakatemialla otin asian puheeksi treeneissä niin sain asiaan tosi paljon tukea ja neuvoja niin tein sen ja ylitin pelkoni. En silti kiellä, että asioiden sulattelu ei olisi auttanut mallitoimistoon mennessä. Oli hyvä varautua negatiiviseen vastaanottoon. Nyt olen edennyt tässä projektissa parin stepin verran ja olo on huikea, että kohtasin pelkoni ja tein sen! Ja jatkan vielä eteenpäin. Sain toimistosta paljon palautetta eikä minusta vielä malli tullut, mutta se ei kasvattanut pelkoani vain päinvastoin, olen nyt entistä pelottomampi.

 

Edelleen pyrin siihen, että pelottavia asioita täytyy vain yrittää! Voin melkein vannoa, että monikin niistä on ollut vain turhaa pelkoa ja itselleen voi naureskella jälkeenpäin. Ei siis anneta pelon määrittää elämäämme ja estä meitä loistamasta! Eikä heijasteta pelkoa ympärillä oleviin ihmisiin. Voin myös itsekin myöntää pelkojeni kasvavan, jos muutkin pelkäävät ja lietsovat sitä. Kannattaa miettiä onko pelottava asia oikeasti niin pelottava vai onko se vain toisen ihmisen pelko.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!