Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pelon hinta

Minkä arvoista pelko on? Kuinka paljon olemme valmiita maksamaan pelottomasta elämästä? Pelkoa on monenlaista. On pelkoa, joka estää meitä tekemästä ja kehittymästä. Sitten on pelkoa, joka pitää meidät varpaillaan, suojelee meitä vaaralta. Uskon, että tähän on jokaisella ihmisellä oma henkilökohtainen vastaus, eikä kenenkään asema takaa henkilön pelottomuutta.

 

Jokainen pelkää

Minä pelkään. Pelkään epäonnistumista. Pelkään sitä enemmän, kuin mitään konkreettista. Pelkään onnistumista ja sitä, että onnistumisen jälkeinen tunne ei olekaan sitä mitä odotin. Mitä onnistumisen jälkeen käy? Hetken hurmos ei kestä ikuisesti. Olenko sitten taas alkupisteessä? Eli mitä minä edes pelkään? Pelosta on välillä hyvin vaikea saada kiinni, se hiipii varjon lailla ja saattaa peittää kaiken valon. Pelkoni on sitä, että mitään ei tapahdu ja silloin se on pahimmillaan. Kun mitään ei tapahdu, annan pelolle tilaa.

 

Siedätys

Psykologisesti vaikein tapa päästä pelosta yli on sen siedättäminen. Se pakottaa meidät tilanteisiin, joita vähiten elämässä haluamme. Pelkoni ei näy varmasti, joka päiväisessä elämässäni, niinkuin ei varmasti monella muullakaan. Tämän vuoksi pelkoja on vaikea tunnistaa ja lähteä siedättämään. Siksi pelot juuri täytyy oppia tunnistamaan ja tulla niitä vastaan.

 

Luottamus

Koen, että akatemian tapaisessa yhteisössä tiimin luottamuksella on iso vaikutus siihen, kuinka paljon olemme valmiita antamaan itsestämme ja kertomaan peloistamme. Uskon tiimin siedättävän ja tukevan meitä meidän omissa haasteissa tai peloissa, kunhan uskallamme puhua niistä ääneen. On helppo ajatella, ettei asioita tai pelkoja ole olemassa jos niitä ei sano ääneen. Pelon järjettömyyden huomaa vasta, kun siitä on päässyt yli.

 

Pelko ei lopu, se muuttaa muotoaan

Pelkomme kasvavat ja muuttuvat meidän kehityksen mukana. Pienenä en antanut pelolle tilaa, mutta nyt koen sen jopa joskus lamauttavan minut. Pienet tavoitteet, joita on helppo seurata tuntuu realistiselta tavalta alkaa käsittelemään näitä pelkoja. Uskon, että jopa niiden ääneen sanominen vie minua eteenpäin. Mutta voiko kaikkia pelkoja oppia sietämään, vai oppiiko niiden kanssa vain elämään?

Ihminen ei ole koskaan valmis, vaan jatkaa kehittymistä, aina. Pelot mukaanlukien.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!