Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pieni Nimiopas Pinkeroiselle

Kirjoitettu 01.06.15
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nimiopas
Kirjan kirjoittaja: Jari Parantainen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian alussa jokainen tiimi painii saman kysymyksen äärellä: mikä tiimille nimeksi ? Millaisen kuvan haluamme antaa tiimistämme, sillä nimihän on ensimmäinen asia, mihin asiakas kiinnittää huomiota ensikohtaamisessa. Mitä arvoja haluamme edustaa ? Miten se näkyy nimessämme ?

Näistä lähtökohdista kokosin Jari Parantaisen nimioppaaseen perustuvan  listan asioista, joita tulisi ottaa huomioon nimeä valittaessa.

Hyviä nimiehdokkaita ovat:

 1. Lyhyet nimet

Lyhyt nimi on helppo muistaa jää helposti mieleen (esim. Audi) Nimen ollessa liian pitkä siitä keksitään helposti lyhenteitä, kuten Mercedes Benz. Myös internetiä selatessa lyhyt nimi on huomattavasti miellyttävämpi kirjoittaa kuin pitkä nimi.

 

 1. Nimi on aakkosten alkupäässä
  Tämä siksi, että erilaisia nimilistoja aletaan aina selata alkupäästä lähtien. Näin ollen, jos nimesi sijoittuu aakkosten alkupuolelle, on erittäin paljon todennäköisempää että se tulee selailijaa vastaan, kuin taasen loppupäähän sijoittuva nimi.

 

 1. Nimen on toimittava sekä suomeksi että englanniksi
  Hyvän nimen tulee olla kansainvälinen. Näin ollen nimeksi ei kannata valita mitään suomenkielistä sanaa, joka sisältää esimerkiksi ä tai ö kirjaimen. Tämä ensinnäkin siksi, että nimi on hankala ääntää ulkomaalaisen näkökulmasta, ja toisekseen siksi, että ä ja ö-näppäimiä ei löydy ulkomaalaisesta näppäimistöstä. Myös sähköpostiosoitteiden kanssa nimi täytyisi muuttaa a ja o-kirjaimiksi. Varmista myös, että nimellä ei ole kaksoismerkitystä ja että se ei tarkoita mitään jollakin muulla kielellä josta voi olla myynnillistä haittaa. (Esim. Ford Pinto ei saanut kovin lämmintä vastaanottoa Brasiliassa, sillä nimi tarkoittaa portugaliksi miehen pienikokoista sukupuolielintä).
 2. Nimi tulee olla taivutettavissa
  Esimerkiksi tiimini oma nimi, Aito, on hyvä esimerkki haastavasta nimestä taivuttaa. Jos sanan taivuttaa esimerkiksi muotoon ”Aidosta”, voi kuulijalle syntyä mielikuva, että tiimini nimi on Aido, eikä Aito. Katso siis, että nimi taipuu mukavasti ja selkeästi jokaisessa sijamuodossa.
 3. Nimi ei saa hapantua tai lukita
  Erityisesti Tiimiakatemian tiimin nimeä valittaessa tämä seikka on tärkeä, sillä Tiimiakatemiassa toimialana on ”kaikki laillinen liiketoiminta” sen tarkemmin spesifioimatta. Näin ollen nimen tulee toimia yhteyksistä riippumatta. Liiaksi jotain tarkoittava nimi voi koitua haitaksi, parasta onkin, jos nimi ei itsessään tarkoita mitään vaan on täysin keksitty. Myös paikkakuntaan sidonnaiset nimet ovat huono idea esimerkiksi yrityksen muuttaessa toiselle paikkakunnalle.
 4. Nimen on toimittava puhuttuna

On tärkeää, että nimessä on käytetty sellaisia kirjaimia, ettei voi olla epäselvää, onko kysymyksessä esimerkiksi pehmeä b vai kova p. Kuultuna juurikin muutoin hyvät keksityt nimet, jotka eivät tarkoita itsessään mitään jättää helposti arvailujen varaan kuinka nimi oikeasti kirjoitetaan.  ”Jos annat tuotteellesi nimeksi Zibuli, suurin osa kotimaisista asiakkaistasi kirjoittaa sen ihan varmasti muotoon Sipuli. Tai sitten Zipuli. Tai Sibuli.” Myös monet kirjainyhdistelmät kuten b-d, w-v, c-s, c-k ja x-ks aiheuttavat varmaa hämmennystä erityisesti suomalaisille.

 1. Numeroiden käyttäminen nimessä tulee unohtaa

Ensimmäinen syy: suurin osa ihmisistä muistaa nimet numeroita paremmin. Toinen syy: Käytettäessä numeroita nimessä ei voi koskaan tietää tuleeko nimi kirjoittaa kirjaimin vain pelkällä numerolla, vaiko ehkä kenties vain samalta kuulostavalla sanalla. (Esim. Trainer4U, TrainerfourU, TrainerforU vai Trainerforyou ?)

 

Tässä koottuna aivan perus vinkit nimen valintaa varten. Varmaa on, että valinta tulee olemaan kaikesta huolimatta haastavaa, harvoin yksimielistä, tai edes jokaista osapuolta tyydyttävää. Näillä vihjeillä pääsee kuitenkin jo alkuun ja saa karsittua selkeästi huonot vaihtoehdot pois jo heti kättelyssä.

 

Onnea matkaan !

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!