Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pieni suuri päätösten kirja

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pieni suuri päätösten kirja
Kirjan kirjoittaja: Mikael Krogerus
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Pieni suuri päätösten kirja on pieni kirjanen, jossa löytyy ratkaisun kaavoja jos jonkinmoiseen ongelmaan. Lukiessani kirjaa törmäsin erääseen riidanratkaisumalliin, johon en vielä silloin kiinnittänyt erityistä huomiota. Olen itse melko rauhallinen ja vältän usein riitatilanteet, joten asia ei sinänsä koskettanut vielä minua. Kuluvalla viikolla löysin kuitenkin itseni yllättävästä riitatilanteesta ja asioiden selvittyä kaivoin riidanratkaisumallin esiin pohtiakseni omaa, sekä koko Ideaosuuskunta Aiton käyttäytymistä riitatilanteissa.

Riitojen ratkaisumallin mukaan eri vaihtoehtoja on kuusi: pako, taistelu, luovuttaminen, vastuusta vetäytyminen, kompromissi ja sovitteluvaihtoehto. Näitä kaikkia edellä mainittuja ratkaisukeinoja on huomattavissa toiminnassamme. Meitä on edelleen kahdeksan yksilöä jäljellä, ja jokainen meistä käyttäytyy omalla tavallaan, enemmän ja vähemmän erilailla kuin muut. Meillä on ollut paljon puhetta negatiivisuudesta ja asiaan on yritetty kiinnittää huomiota, jotta sitä saataisiin kitkettyä pois. Erimielisyyksiä on ollut ja niitä täytyy ollakkin, mutta nykyään ne eskaloituvat helposti pieniksi riidanpoikasiksi tai riidoiksi.

Voisin lokeroida jokaisen Aitolaisen johonkin riidanratkaisulaatikkoon, mutta sen sijaan jäin pohtimaan enemmän tätä yhtä tiettyä, nopeasti eskaloitunutta riitatilannetta johon päädyin. Itse riitatilanne eteni yllättäen ja nopeasti, päättyen yhtäkkiä toisen osapuolen paikalta pakenemiseen ja jättäen minut melko ymmälleen. Tässä vaiheessa olimme lose-lose tilanteessa, riita jäi auki molempien meidän puolelta. Tilanne ei toki jäänyt tähän sillä hetken päästä jatkoimme aiheesta, ah niin ihanan ja kätevän mobiilisovelluksen, whatsapin kautta. Selvästi olimme molemmat hiukan tuohtuneita toistemme toimintaan ja käyttäytymiseen, sillä tilanne jatkui hieman rauhallisemmin, mutta taistelun merkeissä. Olimme molemmat mielestämme oikeassa joten taistelimme oman mielipiteemme puolesta. Jossain vaiheessa huomasin haluni luovuttaa, ja rupesinkin hieman vetäytymään riidasta. Tämäkään ei ollut oikea ratkaisu, sillä vetäytyessäni riita ei koskaan selviäisi. Rupesimme siis keskustelemaan asiaa halki. Pikkuhiljaa siirryimme kompromissiratkaisuun joka toimi molempien puolesta. Sen jälkeen kumpikin meistä perusteli syyn käytökselleen, ja loppupeleissä nauroimme asiamme ja sovittelimme riidan siten, että päädyimme win-win tilanteeseen.

Kävimme jokaikisen riidanratkaisutavan lävitse yhden pienen riidan aikana. Riidan, joka koski aihetta millä ei ollut suoranaisesti mitään tekemistä meidän, riitelevien osapuolien välillä. Tämän koko asian selvittämiseen meni noin puolitoista tuntia. Olisimme toki voineet hypätä suoraan kompromissi, tai sovitteluratkaisuun, mutta tämä olisi vaatinut molemmilta oikeanlaista asennetta. Rupesin pohtimaan omaa asennoitumistani ja pohdin, miksi toimin kuten toimin? Syy on helppo, puolustusmekanismi ja minä-asenne. Tämä oli minulle pienimuotoinen wake up call. Olen kokenut olevani rauhallinen ja enemmän me-asenteinen tyyppi, mutta selvästi minustakin löytyy paljon minä minä minää. Konflikteissa ja ristiriidoissa sekä ongelmatilanteissa on kuitenkin se hyvä puoli, että ne ovat opettavaisia. Tästä lähtien osaan varmasti käyttäytyä paremmin riitatilanteessa, sekä ymmärtää myös vastapuolen tuntemuksia.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!