Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pieniä päätöksiä – Massiivisia tuloksia

Kirjoitettu 01.06.15
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pieni Suuri päätösten kirja
Kirjan kirjoittaja: Mikael Krogerus & Roman Tschäppeler
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pieni Suuri Päätöstenkirja oli sekä nippelitiedon niksien että myöskin hyvin käytännöllisten toimintamallien kätevä pikku kirjanen. Paljon jäi käteen, mutta näitä muutamia poimintoja ihan erityisesti jäin fiilistelemään.

 1. Kuinka toimia pulmatilanteessa

Yleensä tällaista kysymystä lähdetään ratkaisemaan mallilla plussat ja miinukset.

Tässä mallissa lähestymistapa oli kuitenkin positiivinen – positiivinen eli ”Mikä minua pidättelee” ja ”Mikä vetää minua” ?

Eli ei lähdetäkään arvioimaan yhden vaihtoehdon hyviä ja huono puolia, vaan 2 vaihtoehdon hyviä puolia. Minulle, joka olen ikuinen jahkailija erityisesti 2 asian välillä, tämä kolahti kuin tonnikongi.

Ehdottomasti käytäntöön.

 

 1. Näin ratkaiset riidan tyylikkäästi

Riidanratkaisumalleja on periaatteessa 6: Pako, taistelu, luovuttaminen, vastuusta vetäytyminen, kompromissi ja sovittelu.
Kun näitä nyt enemmän ja vähemmän tarkastelee, niin ei oikeastaan jäljelle jää kuin yksi ja ainoa järkevä vaihtoehto: Sovittelu.
”Sovittelu perustuu molempien osapuolten yhdessä kehittämään uuteen ratkaisuun. Toisin kuin kompromissi, sovitteluratkaisu on kummallekin osapuolelle win-win-tilanne, koska kummankaan ei tarvitse antaa periksi, vaan asianosaiset löytävät yhdessä kolmannen tien.” True dat.

 

 1. Millainen keskustelija olet ?

Virheiden löytäjä: ”Idea on hyvä, mutta…”

Diktaattori: ”Ei!”

Yliopettaja: ”Ei, idea ei ole hyvä, koska…”

A.I.-tyyppinen neuvottelija: ”Kyllä, ja mehän voisimme myös…”

On ilmiselvää kuka olen. Vanha kunnon Virheiden löytäjä. Analysoin hieman itseäni tässä asiassa ja totesin, että todellinen ongelma on jo sanan ”kyllä” kohdalla. Nimittäin aika harvoin olen todella sitä mieltä että ideassa on mitään kyllää, jos lähden heti sitä kritisoimaan. Sana ”kyllä” tuossa ensireaktiona ei siis ensinkään tarkoita kyllää, vaan se on ”ei” kauniimmin muotoiltuna. Ja tässähän ei ole taas mitään järkeä. Tämä on asia, joka tulisi kitkeä pois toimintatavoistani, sillä viestintänihän on hyvin ristiriitaista eikä todellinen mielipiteeni käy ilmi selkeästi vaan hukkuu muka-kohteliaaseen viestiin.

 

 1. Oman näkökulman muuttaminen

Ihan loistava työkalu – tämä 6 ajatteluhattua nimittäin ! Toimii näin:
Tiimissä keskustellaan ideasta/strategiasta siten, että kaikki omaksuvat samanaikaisesti yhden 6:sta eri näkökulmasta, joita kunkin hatun väri ilmentää.
ks. Edward de Bono – the six thinking hats.

 

 1. Mikä tekee sinut onnelliseksi ?
  Eli kuinka saavuttaa FLOW-tila.
  a) Keskitymme täydellisesti tehtävään jonka
  b) olemme itse valinneet ja joka
  c) ei vaadi meiltä liian vähän (boreout) eikä liian paljon (burnout), jossa on
  d) selkeä päämäärä ja josta saamme
  e) välitöntä palautetta

Mielestäni Flow’n tunnistaa siitä, että ajantaju katoaa ja ihminen ikään kuin unohtaa itsensä.

Itsellenihän kävi näin, niin huvittavaa kuin se onkin, Saksan kurssilla. Se oli työtä, mutta koska olin niin inspiroitunut ja minulla oli henkilökohtainen motivaatio niin korkea, koin sen nautintona.
Tällaista työtä meidän tulisi tehdä aina. Työn ei tulisi olla rasittava pakkopulla vaan asia, jonka takia haluaa herätä aamulla.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!