Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Piin elämä

Kirjoitettu 30.01.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Piin elämä
Kirjan kirjoittaja: Yann Martel
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Piin elämä

Mullistava tarina pojasta joka selvisi haaksirikosta ajelehtien merellä 227 päivää seuranaan bengalintiikeri.

 

Pii on luonteeltaan hieman normaalista poikkeava poika. Hän rakastaa uskontoja ja kuuluu vanhempien vastaväitteistä huolimatta kolmeen eri uskontoon. Piin isä omistaa eläintarhan ja Pii oppii jo nuorena kunnioittamaan eläimiä ja tulkitsemaan niiden elehdintää ja käytöstä. Eläimet käyttäytyvät tietyssä tilanteessa tietyllä tavalla ja niiden kehonkieli ja käyttäytyminen paljastavat, jos jotain on vialla ja kertovat jos kaikki on niin kuin pitää.

Kehonkieli ja ympäristö ovat myös tärkeä osa ihmisten luonteenomaista käyttäytymistä. Tutussa ympäristössä ihminen käyttäytyy itsevarmemmin ja kenties ottaa tilan haltuun luontevammin. Täysin uudessa ja tuntemattomassa tilassa tuntemattomien joukossa ihminen tarrautuu helpoiten edes etäisesti tuttuun ihmiseen ennen kuin lähtee tutustumaan toisiin. Jos taas ihminen lähetettäisiin keskelle viidakkoa, hän varmasti hakeutuu ihan kenen tahansa toisen ihmisen seuraan ja jos toista ihmistä ei ole lähistöllä, voi esimerkiksi koirasta tulla ihmisen kaipaama tuki ja lauma.

Ihminen on perimmäisen luonteensa mukaan laumaeläin joka elää omalla reviirillä tiettyjen tapojen ja rutiinien ohjaamana ympärillään perhe ja ystävät sekä muu lähipiiri mistä muodostuu ihmisen lauma. Laumassa vallitsee myös tietynlainen arvojärjestys. Ainakin Suomessa pyritään jakamaan tasa-arvoisuuden käsitettä ja ryhmässäkin kaikkien tulisi olla saman arvoisia, mutta kuitenkin väkisin teot, ajatusmaailma, käyttäytyminen ja taidot määrittelevät ryhmän sisällä ihmisten arvostuksen ja suosion.

Ihmisissäkin on toki eroja. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa tottuakseen uuteen tilaan ja tutustuakseen uusiin ihmisiin ennen kuin he osaavat rentoutua ja tuntea olonsa kotoisaksi. Toiset ottavat minkä tahansa tilan haltuunsa olemuksellaan ja persoonallaan heti huoneeseen astuessaan, eikä heillä ole mitään vaikeuksia sopeutua uuteen ympäristöön ja uusiin ihmisiin.

Näille ihmistyyppien ääripäille on keksitty nimitykset introvertti ja extrovertti. Tästä aiheesta on ollut kiivaita keskusteluja tiimimme sisällä koskien ääripäiden eristämisen ja lokeroinnin vaikeuksista, sekä sitä, että suurin osa ihmisistä voivat olla täysin näiden kahden ihmistyypin sekoituksia. Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa tarkasteluun minut ja tiimimme Villen. Ville on ulospäinsuuntautunut räväkkä persoona, joka ei pelkää sosiaalisia tilanteita ja uskaltaa sanoa sanottavansa suoraan ja saman tien. Minä taas olen helposti hieman sivusta tarkkailija ja sosiaalisia tilanteita välttävä. Kuitenkin vapaa-aikana Ville tarvitsee rauhallista yksinoloa ja aikaa Toivakan hiljaisuudessa ladatakseen akkuja. Itse tunnen tulevani hulluksi, jos vietän päivää pidemmän ajan yksin kotona ilman ihmiskontaktia. Vaikka olen ryhmässä hiljainen ja täytän introvertin piirteet siinä tilanteessa, kokonaisuutena olen ehkä kuitenkin enemmän extrovertti kun huomioin tarpeeni olla ihmisten seurassa. Oli miten oli, pointtina haluan osoittaa, että ketään ei voi tarkalleen lokeroida tiettyyn muottiin vaan useimmat meistä toimivat eri tilanteissa eritavoin ja perusoletusten vastaisesti.

Haluan oppia lisää ymmärtämään ihmisten toimintaa ja pohtimalla asiaa näinkin erilaisella lähestymistavalla, kun laumaeläinten käyttäytymisen pohjalta, sain kirjasta paljon irti. Kirjan aihe ja tarina koskettivat pääasiassa sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä selviytyä, sekä periksiantamattomuutta, mutta päätin takertua kirjoitelmassani minua eniten koskettaneeseen kirjassa jokseenkin sivuseikkana (vaikkakin samalla erittäin tärkeään osaan tarinan kannalta) ilmenneeseen asiaan. Mutta mikä sen kiinnostavampaa kuin ihmiset, niiden toiminta ja syyt toiminnalle.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!