Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Piippukatumme sulaa!

Kirjoitettu 12.01.13
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter, Holger Rathgeber
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Akatemiamme muutosta oli ollut puhetta jo aiemmin syksyllä mutta sen varmistuminen oli shokki monille. Vielä suurempi shokki luultavasti oli, että tuo muutto ei olekaan Kolmikulmaan, keskustamme ytimeen vaan Savelaan, kaupungin toiselle laidalle. Itse olin aluksi vakuuttunut, että Kolmikulmaan mennään. Keskustelimme monien tiimiyrittäjien kanssa ja jokainen tuntui pitävän sitä itsestäänselvyytenä. Loppujen lopuksi päätös kuitenkin tuli ja Savela it is!

John Kotterin ja Holger Rathgeberin kirja Jäävuoremme sulaa toi mieleeni tämän meitä hyvin ajankohtaisesti käsittelevän muutoksen. Kirja kertoo laumasta pingviinejä, jotka ovat eläneet omalla turvallisella jäävuorellaan vailla huolen häivää. Eräänä päivänä kuitenkin nuori pingviini toi esille todisteita siitä ettei jäävuori ehkä olekaan paras asuinpaikka. Taistellen hän todisti tämän vanhemmille pingviineille ja näin lähti ajatus kiirimään: ”Se, mikä meitä elättää, ei välttämättä elätä ikuisuuksin.” Sama ajatus kuulostaa pelottavan osuvalta meidänkin kohdallamme, sillä rakas Piippukatumme ei olekaan kotimme ikuisesti!

Akatemian muutto on jakanut mielipiteitä paljon. Toiset tuntuvat olevan innoissaan, toiset puolestaan eivät vieläkään ole halunneet sisäistää tätä faktaa. Itse kuuluin aluksi jälkimmäiseen ryhmään; en halunnut myöntää, että lähtö oikeasti tulee ja työmatka pitenee yli kymmenkertaiseksi.. Onnekseni keskustelin jo syksyllä ihanan päävalmentajamme kanssa aiheesta, jolloin hän auttoi minua ajattelemaan asiaa suuremmalla mittakaavalla: ei se paikka, vaan ne ihmiset. Muutin ajattelutapaani ja ymmärsin, ettei loppujen lopuksi ole väliä missä asumme. Syksyn mittaa ajatus kuitenkin hiipui mielestäni ja aloin taas alitajunnassani vastustaa muuttoa.

Koko akatemian ajan on painotettu kuinka tärkeää on lukea oikea kirja oikeaan aikaan; tälle kirjalle ei olisi parempaa aikaa löytynyt, sillä se muistutti minua jälleen ajattelutavasta jonka tällä kertaa juurrutan päähäni pysyvästi: ”Tämä jäävuori ei edusta sitä, mitä me olemme. Se on vain paikka, jossa asumme juuri nyt.” Eli toisin sanoen akatemiaan viitaten:

Piippukatu ei edusta sitä, mitä me olemme. Se on vain paikka, jossa asumme juuri nyt.

Kaikkien, jotka epäilevät muuttoa, pitäisi sisäistää tämä lause. Ei ole väliä missä asumme, vain sillä on merkitystä mitä teemme. On totta, että Piippukatu tuntuu kodilta ja sinne on helppo mennä, se ei kuitenkaan tarkoita etteikö näin voisi olla jossain muuallakin.

Muuttoon liittyen kirjasta löytyi hyvä koppi kuinka luoda jotain uutta. Kun toteutamme listan vaihe vaiheelta saamma Savelasta paikan, jossa jokainen akatemialainen tulee viihtymään:

Valmistele lähtökohdat

1)     Saa aikaan kiireen tuntu

2)     Kokoa ryhmä muutosta vetämään

Päätä mitä tehdään

3)     Kehitä muutokselle visio ja strategia

Toteuta

4)     Selvitä visio ja kauppaa se muille

5)     Valtuuta toiset toimimaan

6)     Kehitä lyhyen aikavälin voittoja

7)     Älä luovuta

Juurruta se

8)     Luo uusi kulttuuri

Olemme luoneet uuden kulttuurin, kun Tiimiakatemian arki rullaa Savelassa ongelmitta. Siihen on vielä paljon matkaa, mutta siihen pyritään – ja päästään, kunhan pidämme tavoitteen kirkkaana mielissämme!

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!