Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pikku Prinssi

Kirjoitettu 04.04.16
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pikku Prinssi
Kirjan kirjoittaja: Antoine De Saint-Exupery
Kategoriat: 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pikku Prinssi on Antoine De Saint-Exuperyn kirjoittama lastenkirja. Teos ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Täytyy kuitenkin sanoa, että se oli mukavaa vaihtelua lukemiseen. Kirjassa on monia pieniä oppeja, mitä etenkin jokainen aikuinen voi miettiä. Kirja kertoo pienestä prinssistä, joka asustaa yksin omalla pienellä planeetallaan. Prinssi lähtee kiertämään muita planeettoja ja lopulta hän löytää itsensä planeetasta Maa. Matkallaan hän tapaa kasveja eläimiä ja ihmisiä, nämä kanssakäymiset saavat pikku prinssin pohtimaan maailmaa paljon.

Kysymisen taito

Ensimmäinen konkreettinen oppi minkä itse sain Pikku Prinssiltä, oli ehdottomasti kysymisen taito. Jos prinssi ei jotain ymmärrä, hän kysyy ja keskustelee. On aidosti kiinnostunut. Monet aikuiset tekevät ihan liikaa olettamuksia elämässään. Esimerkiksi bisneksessä asioiden olettaminen on vaarallista peliä. Palvelulla tai tuotteella kuitenkin halutaan poistaa asiakkaan ongelma ja tämä onnistuu helpoiten kysymällä.

Erilaiset näkemykset

Sen mitä olen itsekkin osuuskuntatoiminnassa huomannut, että eri ihmisten näkemykset ovat hyvin erilaisia. Kirjassa pikku prinssi ei aina ymmärtänyt aikuisten ajatusmaailmaa. Itsellenikin tuli jopa yllätyksenä, kuinka vaikeaa toimivan viestinnän harjoittaminen osuuskunnassa on. Myös kirjan kertoja kertoi lapsuudenkokemuksestaan, missä hän oli piirtänyt käärmeen, minkä sisällä oli elefantti. Eikä hänen piirustustaan ymmärretty. Yritystoiminnassakin jokaisella on erilaisia näkemyksiä. Asiakkaan näkemys ei usein vastaa omaasi ja tämän takia viestinnällisen kuilun minimointi on erittäin tärkeää.

Innostuminen ja unelmat

Pikku prinssi innostuu kirjan aikana monesta asiasta. Se ilmenee jo sillä, että hän kyselee paljon. Kuitenkin hänestä paistaa lapsen into ja taito unelmoida. Tässä on taito, mitä monen aikuisen ja etenkin yrittäjän kannattaa myös harjoitella. Juuri innostuminen ja unelmat vievät eteenpäin ja niiden avulla pääsee vaikeuksien yli. Kirjan kertoja haaveili lapsena piirrellessään taitelijan urasta, mutta vanhemmat eivät ymmärtäneet hänen luomuksiaan. He sanoivat hänelle, että älä keskity tuollaisiin asioihin. Häneltä evättiin siis täysin lupa unelmoida. Tämä heijastui jopa miehen aikuisiälle, milloin hän ei osannut edelleenkään piirtää, koska häntä oli kehotettu luopumaan turhasta.

Merkityksen luominen

Kirjassa luotiin erinomaisesti yksinkertaisillekin asioille merkitys. Pikku Prinssin kesyttämä kettu kertoo, kuinka kullan värinen viljapelto ei merkitse hänelle mitään. Liian monet asiat ovat hänen maailmassaan ilman merkitystä. Kuitenkin kun Pikku Prinssi teki ketusta ystävänsä, antoi se viljapellolle merkityksen. Miksi? Koska kettu muistaa ikuisesti ystävänsä kullanväriset hiukset, nähdessään viljapellon. Myös oman elämän tai oman bisneksen merkitystä kannattaa miettiä, sillä se määrittää hyvin paljon elämäsi ja bisneksesi arvot, millä toimit.

Pikku Prinssin vinkit bisnesmaailmaan;

  1. Kysy, kysy, kysy
  2. Pyri ymmärtämään asioiden suuri kuva ja pyri ymmärtämään myös muita
  3. Uskalla innostua, uskalla unelmoida
  4. Luo toiminnallesi merkitys
Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!