Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pikku Prinssi

Kirjoitettu 18.06.19
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pikku Prinssi
Kirjan kirjoittaja: Antoine de Saint-Exupéry
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pikku Prinssi – Le Petit Prince

 

Kirjailija Antoine de Saint-Exupéry syntyi 29.6.1900 ja katosi kesällä 1944 Välimerellä. Hän oli ranskalainen lentäjä ja kirjailija. Pikku Prinssi (1944) on hänen tunnetuin ja myydyin teoksensta. Suomennettuja teoksia ovat myös YölentoSiipien sankaritLento Arrasiin ja Postilento etelään.

Pikku Prinssi on kotoisin Asteroidi B 612:lta, jolla on kolme polvenkorkuista tulivuorta, valtavia baobabeja ja turhamainen kukka, jota on kovin vaikea miellyttää. Pikku Prinssi päättää tehdä matkan eri tähdille ja kohtaa erilaisia tilanteita, joista selviää kyselemällä ja olemalla utelias.

Pikku Prinssissä on syvällistä viisautta, joka irvailee aikuisten maailmalle. Kirja sopii kaiken ikäisille ja aina uuden lukukerran jälkeen siitä löytää uusia tasoja. Olen lukenut kirjan toistuvasti myös ranskaksi, taidanpa kesällä mökillä riippumatossa lukea sen jälleen. Olen pitänyt kirjahyllyssäni alkuperäistä ranskalaista ja suomalaista käännöstä, mutta vasta nyt tulin ajatelleeksi muita käännöksiä. Kirja on käännetty yli 250 kielelle ja siitä on myös murreversioita. Pitää tutustua.

Matkalla maapallolle Pikku Prinssi vieraili Asteroideilla 325, 326, 327, 328, 329 ja 330. Kohtaamiset Kuninkaan, Turhamaisen, Juopon, Liikemiehen, katulyhdyn sytyttäjän ja vanhan Herran, maantieteilijän, kanssa ovat aivan loistavia. Hyvä näpäytys myös nyky-yhteiskunnalle yli 70 vuoden takaa.

Kirjan kirjoittaja on kerännyt omia kokemuksiaan ja Saharaan tehdyn pakkolaskun jälkeisiä tunnelmia Pikku Prinssi -kirjaan, kertoja kohtaakin Pikku Prinssi aavikolla yrittäessään korjata lentokoneensa vaurioitunutta moottoria. Kirja jätti jälleen pohtimaan elämän tarkoitusta. Loppu on melankolinen, mutta jättää lukijaan toiveikkuutta. Eilen illalla katselin kuuta Lauttasaaresta käsin veneestämme, oli täysikuu. Päätin mennä 16.7.2019 jonnekin valosaasteettomaan paikkaan katsomaan täyden kuun ja sen pimennyksen. Samalla lähetän Pikku Prinssille terveisiä hänen omalle pienelle tähdelleen.

Kettu opettaa meille viisauden kesyttämisestä. Kiireettömästä tavasta tutustua ja solmia ystävyys. Samalla lukija pääsee jyvälle treffien ajankohdan tärkeydestä, ollako etuajassa vai myöhässä. Pitää vielä muistaa, että 1940-luvulla ei tarvinnut ilmoitella muuttuneita aikatauluja Whatsapilla etukäteen. Kyse on siitä, pitääkö toisen odottaa vai tuleeko ystävä etuajassa.

Katselkaa tarkkaavaisesti maisemaa ollaksenne varmat, että tunnette sen, jos jonain päivänä satutte matkustamaan Afrikkaan. Ja mikäli joudutte käymään tällä paikalla, niin pyydän teitä silloin hidastamaan kulkuanne ja pysähtymään hetkiseksi juuri tähden alle! Jos silloin muuan lapsi tulee luoksenne, jos hän nauraa, jos hänellä on kullankeltainen tukka eikä hän vastaa kysymyksiin, niin arvannette kuka hän on. Silloin rukoilen teitä: olkaa armeliaita! Älkää jättäkö minua niin surulliseksi: Kirjoittakaa minulle pian, että hän on tullut takaisin…

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!