Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pim! Olet luova

Kirjoitettu 06.12.20
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pim! Olet luova
Kirjan kirjoittaja: Paavo Järvilehto, Lauri Järvilehto
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.07. Innovointi, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kovin usein ajaudumme ihmisinä kategorisoimaan itsemme ja toisemme luoviksi ja ei luoviksi persooniksi. Luovuus on kuitenkin meissä kaikissa ja luovuus on niin paljon muutakin kuin hyviä kädentaitoja, visuaalista silmää tai kykyä muodostaa kauniita lausekokonaisuuksia. Kirjassa Pim! Olet luova, Paavo ja Lauri Järvilehto kertovat, kuinka voit löytää ja valjastaa sisäisen luovuutesi osaksi niin arkista, kuin ammatillista sinua. Luovuus on muun muassa lisäksi taitoa nähdä vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa rutiineita ja kykyä kysyä kysymyksiä, joita muut eivät hoksaa kysyä.

Joskus vuosi sitten kirjoitin jossakin esseessäni, kuinka olin löytänyt uuden keinon valjastaa itseni Flow-tilaan esimerkiksi esseitä kirjoittaessani, edelleen hyödynnän tapaa ja siitä on tullut olennainen osa luovuusprosessin mahdollistamista. Laitan siis aina luovaa tekstiä tuottaessani soimaan taustalle (nappikuulokkeistani) instrumentaalista musiikkia, yleensä suosin artistin Two Steps from Hell soittolistoja. Artistin musiikki on tyyliltään elokuva- ja pelimusiikkia, sen avulla saa ympäristön häiriö tekijät sulkeutuvat pois ja kirjoitushetkeen tulee tunnelma, joka edistää kirjoittamiseen vaadittavaa olotilaa ja luo yksinkertaiseen askareeseen eskapismia nykyhetkestä.

Nyt olen syksyllä ottanut suosimani musiikin rinnalle luovaa olotilaa lisäämään tunnelmavalaistusta, halutessani päästä luovaan mielentilaan sytytän huoneeseeni kynttilöitä ja laitan muun tunnelmavalaistuksen huoneeseen. Lisäksi olemme siirtäneet Valtterin kanssa mun työpisteen olkkariin, jotta työhuoneet ois meillä eri huoneessa, niin ei häiritä toisiamme, kun pitäis keskittyä.

Yksi asia minkä kanssa oman luovuuden suhteen olen usein kärvistellyt on ollut se, että pystyn mielessäni luomaan yksityiskohtaisiakin mielikuvia ja visuaalisia kuvioita esimerkiksi kuvitellessani jotain videota tai skenaariota ylipäätään. Aiemmin olen kokenut haastavaksi jakaa näitä mielikuvia muille, mutta nyt olen syksyn aikana esimerkiksi Hyvän mielen joulukampanjaan ja Kotakahvilan suunnitteluun liittyen päässyt jakamaan päässäni luomia mielikuviani kokonaisuuksista myös muille ja saanut sanoitettua/kirjoitettua näitä muillekin ymmärrettävään muotoon. On ollut huippua huomata, myös miten kollektiivinen luovuus toimii ryhmässä, että kun yksi jakaa oman vision jostakin jutusta, niin toiset nappaavat siitä kiinni ja jakavat omia näkemyksiään, että miten tähän lopputulokseen voitaisiin päästä tai vuorostaan vaihtoehtoisia näkemyksiä tilanteen kulusta. Lisäksi HMJK osalla harjoittelimme ekaa kertaa nyt syksyllä käsikirjoituksen avaamista piirrettyyn muotoon, jolloin tulevan videon kulku hahmottui vielä tarkemmin hahmotettavaksi kokonaisuudeksi. Toki nyt video jäi valitettavasti toteuttamatta, mutta olemme ainakin oppineet uusia vaihtoehtoisia tapoja jakaa ja toteuttaa luoviaprosesseja yhdessä.

Lisäksi olen kotona alkanut vapauttamaan omaa luovaa puoltani enemmän viime aikoina luomalla meikkien avulla erilaisia hahmoja, joita olen mielessäni muodostanut. Olen joitakin meikkailuhetkiäni julkaissut jo omalla Instagram-tililläni (@pienipapupata) ja vaikka tavoite ei ollut tehdä näitä hahmoja/luovia prosesseja mielyttääkseni muita, on ollut ilo saada positiivisia kommentteja näistä kokeiluistani. Yksi tutuistani, joka yrittäjänä tekee kuvauksia ja muita luovia asioita, laittoikin minulle yhden tälläisen meikkipostauksen myötä viestiä, että tykkää tyylistäni luoda kokonaisuuksia ja haluaisi joku kerta pitää kanssani kuvaushetken, jossa pääsisi kuvaamaan minua. Monet ovat myös laittaneet viestiä, että olen inspiroinut heitä kuvieni kautta. On rohkaisevaa kuulla, että jakamalla omia luovia prosessejani pystyn tuottamaan arvoa ja inspiraatiota myös muille verkostoni ihmisille. Haluan kyllä jatkossa ihan vain omaksi ilokseni jatkaa meikkailuita ja hahmojen luomisprosessejani, mutta iloitsen, että pystyn tuottamaan niillä myös luovuuteen kannustavia tunteita myös muissa. Kenties alan luomaan omaa somepersoonani enemmän tämän oman puoleni ympärille.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!