Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pim! Olet luova

Kirjoitettu 03.12.20
Esseen kirjoittaja: Jaakko Vanha-Viitakoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pim! Olet luova
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto, Paavo Järvilehto
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten voin lisätä luovuuttani? Miten voin parantaa luovuuttani? Miten voin hyödyntää sitä markkinoinnissa?

Näihin kysymyksiin lähdin hakemaan vastauksia. Lauri Järvilehdon kirjat ovat olleet aikaisemminkin hyviä ja Paavo Järvilehto, kirjan toinen kirjailija, on palkittu markkinoija. Päätin siis laittaa tämän kirjan kuunteluun.

 

Rajoitukset

Mahdollisuuksien rajaaminen perustuu vain siihen, mitä uskallamme kuvitella mahdolliseksi. Lähes kaikki, mitä voimme kuvitella, on mahdollista. Yleinen harhaluulo on, että luovia ovat vain jotkut meistä. Luovuus on meissä kaikissa, toiset vain käyttävät sitä enemmän ja siten kehittyvät siinä. Tehtaat tappoivat luovuuden ja sen jälkeen koulujärjestelmä, jossa opetetaan ”ainoat oikeat vastaukset”. Koulu opetti ettei saa olla väärässä, mutta juuri väärässä oleminen on yksi luovuuden tärkeimmistä voimavaroista. Uskaltamalla olla väärässä, voi vasta kokeilla asioita. Kirjassa annettiin tehtävä piirtää kuva jostain tutusta ja lähettää se hänelle. Pointtina oli tuoda esiin suhtautuminen aikuisiällä ja lapsena. Monesti aikuiset häpeilevät piirrostaan, kun taas lapset esittelevät sen ylpeinä. Tämä johtuu siitä, ettei lapset ole altistuneet tarpeeksi väärille vastauksille, eivätkä he näe virheitä piirroksessaan.

 

Monimuotoisuus lisää luovuutta

Monimuotoisuus on yksi luovuuden lähde. Erilaiset ihmiset ovat ärsyttäviä, koska he eivät naura minun vitseille. Yhteinen missio kuitenkin yhdistää ja erilaisten ajatusmaailmojen yhdistyessä voidaan saavuttaa uusia luovia ratkaisuja. Monialaiset tiimit ovat keino lisätä luovaa ajattelua ja niitä hyödynnetäänkin monissa yrityksissä. Paras tapa olisi lisätä luovuutta monialaisesti, mutta prosessia tulisi silti johtaa sellaisen tyypin, joka hallitsee kokonaisuuden.

 

Luova prosessi

Luovuus alkaa sanomalla useammin kyllä kuin ei. Mahdollisuuksista valitaan parhaat ja karsitaan pois huonot ja epäsopivat. Jos koko ajan sanoo kaikelle kyllä, saa vain kasan rönsyileviä hyviä yksityiskohtia. Kokonaisuuden vuoksi on opittava sanomaan ei niille, jotka sotkevat yhtenäisyyttä. Hyvät ideat voi ottaa talteen myöhempää käyttöä varten. Alkuvaiheessa on kuitenkin pidettävä mieli avoimena, jotta ylipäätään on mahdollista luoda jotain uutta ja hienoa. On typerää ampua alas ideoita, ennen kuin ymmärtää ne täysin.

 

Rutiinit ja intuitio

Luovuus on toimintaa, joka tapahtuu tietoisen ja tiedostamattoman mielen välillä. Opettelemalla luovan alan ”säännöt” ja rutiinit voit valjastaa intuition käyttöösi. Rutiinit voivat auttaa tekemään asioita tehokkaammin, jos oikeasti haluat tehdä niitä asioita. Jos rutinoidut johonkin, mistä et pidä, tapat oman luovuutesi ja tylsistyt. Intuition avulla voit luoda jo oppimastasi uutta tiedostamatta, miten itseasiassa pääsit tulokseen. Esimerkiksi katsomalla TikTok-videoita yhdistelen mielessäni mahdollisuuksista ja musiikeista aihioita omiin luoviin sisältöihini eli lyhytvideoihin. Kun tunnet luovan alasi, opit tunnistamaan, milloin havaintosi tai luova yhdistelmäsi on riittävän uusi ja kiinnostava.

 

 

Luovuus osaksi elämää

Tekemällä kaikki asiat samalla tavalla luot itsellesi ihmisalgoritmin. Et ”ehdi” tehdä mitään eri tavalla tai mitään uusia asioita. Muuttamalla tätä kiertoa ja toimimalla vastoin ainaisia valintojasi tulet elämään enemmän hetkessä. Luovuutta ei kannata puristaa, vaan kannattaa rakentaa elämä joka tukee luovuutta.

Luovuus on myös opittu taito ja siinä voi kehittyä. Luovuus kehittyy, kun altistat itsesi uusiin tilanteisiin. Yrittäjänä altistaa itsensä jatkuvasti muutokseen, jolloin luovuuskin kehittyy. Tekemällä voi ainoastaan oppia ja sanomalla useammin kyllä kehittää luovuuttaan.

Pidä aina muistiinpanovälineet mukana, jotta sinulla on mahdollisuus kirjata ideat heti ylös. Muuten ne unohtuvat helposti. Sitten järjestele ideat, jotta niihin on mahdollisuus palata. Lue vain sinua kiinnostavia kirjoja. Selaile tai pikalue sitä, mikä kiinnostaa ja tee merkintöjä sekä ota muistiinpanoja. Matkusta ja tutki, sillä näin keräät kokemusta ja lisäät luovuuttasi.

 

Luonnostelu

Monet lähtevät tekemään luonnoksia liian aikaisin, eivätkä he kerää ollenkaan raakamateriaalia ja alkutietoja. Tyhjältä paperilta on vaikea lähteä liikkeelle. Kopioimisen ja jalostamisen taito tulisi ottaa aktiivisemmin käyttöön omassa toiminnassa. Muilta kannattaa kopioida ja hakea inspiraatiota. Työtä kannattaa kuitenkin jalostaa niin paljon, että se on oma teoksensa, eikä kopioituja osia enää tunnista. Kopioiminen ei ole luovuutta, mutta muiden töiden sekoittaminen ja niihin oman twistin lisääminen on.

Ennen luonnostelua siis valmistava asioihin perehtyminen ja raakamateriaalin keräys. Sen jälkeen vielä ennen luonnostelua voi tehdä mielikuvaharjoitusta, jossa miettii tekemistä rauhallisessa paikassa. Voit miettiä, miten koet flow tilan. Keskity tässä vaiheessa tekemiseen älä lopputulokseen.

Ota myös välillä etäisyyttä, jotta näet luonnoksesi objektiivisesti ja jotta voit saada siihen uuden innostuksen. Kun synnytät luonnosta, tee se yksin ja suojaa itsesi palautteelta. Kun jalostat työtäsi, tee se yhdessä kehittäen.

 

Loppuviilaus

Kun haluat luoda työlläsi vaikutuksen, pidä se yksinkertaisena. Monesti halutaan näyttää koko osaamisen kirjo kerralla ja se näyttää vain rönsyilyltä. Tähän olen itse langennut monesti. On vaikea valita, mitä jättää pois. Perinteinen nyrkkisääntö on, että jos jotain voi poistaa, se pitää poistaa. Mestariteokset ovat kuin jäävuoria; suurin osa tapahtuu pinnan alla. Jos työssä on jotain, mikä vie huomiota pois kokonaisuudesta, se kannattaa siirtää takaisin arkistoon ja käyttää toisessa työssä. Älä yritä miellyttää kaikkia. Jos kumarrat joka paikkaan, myös pyllistät joka paikkaan.

 

Miksi olla luova?

Luovuus on kivaa. On tärkeää päästä tekemään luovia juttuja, koska se tuo elämään kiehtovuutta. Itse koen luovuuden tapana ilmaista itseäni. Olen myös havainnut sen tärkeäksi itselleni. Olen löytänyt oman tavan ilmaista itseäni luovasti lyhyiden videoiden ja huumorin kautta. Se on hauskaa!

Tagit: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!