Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pohdintaa unelmista

Kirjoitettu 15.12.14
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.09. Elokuvat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Autolla Nepaliin

 

Juho Leppäsellä on unelma oikeudenmukaisemmasta maailmasta. Tehdessään töitä Aasiassa erityisesti kastittomien huonot olot Nepalissa jäivät hänen mieleensä. Hän halusi löytää tavan auttaa heitä. Unelmasta kasvoi suurempi, kun Juhon ystävät liittyvät mukaan projektiin ja he lähtivät pakettiautolla matkalle Nepaliin tavoitteenaan saada huomiota kastittomien oloille ja erityisesti paikalliselle naisten turvakodille. Turvakodilla valmistetaan koruja, joita pojat tuovat kotisuomeen myyntiin ”möhköllä” eli vanhalla postipakulla jonka he olivat hankkineet matkaa varten. Korut myytiin store of hopen nettikaupassa. Matkan ansiosta Nepaliin kastittomien kylään on nyt rakennettu kaksi koulua ja kunnostettu kolme vanhaa koulurakennusta. Jälkeenpäin voi todeta, että pieni unelma kasvoi suureksi todellisuudeksi!

Elokuvan alussa pojat kertovat ja jakavat ajatuksia reissusta. Muutamat ajatuksista olivat mielenkiintoisia ja saivat minut pohtimaan omia unelmiani. Pojat sanoivat alussa, että mikäli he olisivat osanneet ottaa kaiken huomioon, eivät he todennäköisesti olisivat koskaan lähteneet ajamaan autolla Nepaliin. Madventuresin Riku Rantala komppaa kyseistä ajatusta sanomalla, että useimmat unelmat kuolevat tai hautautuvat siinä vaiheessa kun annetaan muiden ihmisten sanoa mielipiteensä asiaan tai mukaan kuvaan astuu ärsyttävä realismi. Elokuvassa pojat kertovat kuinka vanhemmat ihmiset olivat kauhuissaan matkasta ja varoittelivat matkan vaaroista. Jos he olisivat kuunnelleet vain tuota varoittavaa ääntä, eivät he koskaan olisivat lähteneet matkaan.

Unelmat on hienoja asioita, ne ajavat meitä elämässä eteenpäin ja saavat meidät toivomaan parempaa. Unelmat on kuitenkin hauraita ne menevät helposti rikki. Mieleeni muistuu eräs tositarina jonka olen kuullut pojasta joka halusi opetella suunnittelemaan kenkiä. Hänen isänsä oli kuitenkin melko konservatiivinen juntti, joka pilkkasi poikaa hänen unelmansa takia. Pieni naurahdus ja tokaisu ”naisten hommia” pojan isältä kun hän innoissaan esitteli ensimmäistä kenkäpiirustustaan sai pojan luopumaan unelmastansa. Myöhemmin poika on tutustunut miehiin jotka suunnittelevat kenkiä ja hän ihailee heitä suunnattomasti. Kuitenkaan tuo poika jonka unelma oli suunnitella kenkiä ei koskaan palannut kenkien pariin, vaikka hyvässä tarinassa niin olisikin käynyt. Hänestä tuli aivan tavallinen insinööri, jolla on aina viimeistä muotia olevat turvakengät. Jos unelmat on tehty toteutettaviksi miksi me niin helposti naurahdamme toisten isoille ideoille? Mikä minä olen nauramaan tai vähättelemään toisten unelmia.

Unelmien kanssa on eräs perustavaa laatua oleva ongelma, niiden toteuttaminen. Koen, että meillä kaikilla on unelmia kun vain alamme miettiä asioita joita oikeasti haluaisimme tehdä. Joskus on hyvä heittää vaihde vapaalle ja pohtia elämää ja sitä mitä haluaisi tehdä. Unelma syntyy silloin kun näemme jotain mikä tässä maailmassa pitää muuttaa. Jos unelma liittyy pelkästään siihen, että voi kunpa saisin rahaa, ei se minun mielestäni ole tarpeeksi kestävä motiivi, eikä silloin puhuta unelmasta. Nyt kun unelmien tavoittelusta on tullut muotia voikin varmaan kysyä, mitä unelma itseasiassa tarkoittaa?

Unelmalla täytyy olla jokin kantava ajatus, joku itseään suurempi todellisuus johon kiinnittyä. Poikien unelma oli auttaa Nepalissa asuvia turvakodin naisia ja lapsia ja samalla tukea kastittomia ja tuoda heidän arvojaan esille. Aivan loistava ajatus ja tarpeeksi iso päämäärä, ilman sitä ei mielestäni voitaisiin puhua unelmista. ”I have a dream” on Martin Luther Kingin kuuluisa puhe jonka voidaan sanoa olleen merkittävin yksittäinen teko rotuerottelun loppumisen taustalla. Suurilla unelmilla kautta historian on ollut aina kantava ja merkityksellinen tarkoitus. Omien unelmien toteuttaminen ja se, että näkee muiden unelmien toteutuvan on elämän hienoimpia asioita. Elokuvan myötä on avattu uusi nettisivu www.kansanliike.fi jonka kautta minä ja me muut voimme toteuttaa jonkun toisen unelman.

Elokuva herättää suuren määrän kysymyksiä johon jokaisen täytyy löytää itse vastaus. Mikä on minun unelmani, mihin unelmaan olen valmis panostamaan? Prosessi alkoi kun näin elokuvan, aika näyttää mihin se johtaa.

 

Pasi Suojala

Tiimiyrittäjä

Ideaosuuskunta INTO

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!