Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pölinää matkasta minuuteen

Kirjoitettu 14.10.14
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Matkan Opas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Risto Kuulasmaa
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pohdintaa alkuun, yleisitä jutuista

Näin rästivikolla (toisin sanoen Syyslomalla) huomaa, miten aika kuluu ja oma hengähtäminen on unohtunut, ajattelu ja pohtiminen on jäänyt vähälle. Töitä on paiskittu ja on luovuttu omasta ajasta. Joistain asioita, joutuu luopumaan, jotta saan toteuttaa unelmiaan ja tehdä töitä. Keskustelut ja ajatusten vaihtamiset ovat unohtuneet. Viime viikolla Nordic Business Forumissa onneksi pääsin pitkästä aikaa pohtimaan asioita, ja keskustelemaan tuntemattomien kanssa heidän ajatuksistaan ja elämästä yleensä.

Keskustelut ja höpöttely on hienoa, jakaa omia ajatuksia ja kuulla muiden, ihmiset ovat niin erilaisia. Meillä kaikilla on omat näkemykset elämästä ja ne muuttuvat matkan varrella. Meillä on näkemykset ammatillisesta koulutuksesta, opetuksesta, kainsainvälisestä bisneksestä sekä omasta elämästä, visiosta. Voimme kertoa muille miten näemme elämän, mutta jokainen saa puheesta kuitmenkin jotain muuta, mitä on tarkoitettu. Voimme kertoa ohjeita neuvoja, mutta tuskin monetkaan niitä kuuntelevat. Teemme asioita erilailla, uskomme johonkin ja teemme asiat eritavalla. Toinen haluaa toteuttaa itseään töissä, olla unelma duunissa, edetä uralla ja nauttia siitä mitä tekee. Toinen, tavan tallaaja nauttii vapaa-ajastaan, tekee työtä rahan takia, jotta voi mahdollistaa harrastuksensa, josta nauttii. Voimme sanoa, että teet väärin, mutta itse uskomme, että teemme oikein. Teknologia ja me kehitymme, aika menee eteenpäin, ja me mukana. On näkökulmia.

Monet asiat selkenevät kun niistä puhuu ääneen erilaisten ihmisten kanssa, lukee kirjoja, kuuntelee seminaareja ja katsoo elokuvia. Kaikesta voi oppia, ja kaikesta löytää itselleen jotain. Esimerkiksi lasten elokuvissa monella on unelma, Rottatouillessa Rémy- rotta haluaa tehdä ruokaa, mikä rotille tässä maailmassa on hiukan hankalaa, mutta Rémy yhdistää taitonsa ihmisen kanssa. Hän ei näe esteitä, tai aluksi näkee, mutta sitten uskoo niin paljon itseensä, omiin taitoihinsa, että alkaa tehdä sitä mitä oikeasti rakastaa, ruoanlaittoa. Elokuva on kyllä yksi lemppareistani, siinä taito ja intohimo kohtaavat ihanalla tavalla. Pohtimalla näitä ja muita asioita, elämää näkee eri tavalla, näkee mahdollisuuksia ja kuulee mahdollisuuksista.

 

Unelma lainelautailusta

Joissain tilanteissa se oma ura ei kuitenkaan ole se kaikista tärkein, esimerkisi lasten elokuvassa  Surf´s up-Tyrkyn ratsastajat. Elokuvassa nuori pingviini Cody on aina halunnut olla kaikkein paras lainelautailija ja haluaa seurata idolinsa  Big Z:n jalanjälkiä huipulle. Kaikki ei mene kuitenkaan niin kuin Cody on haaveillut, hänellä on tavoitteet, Visio, ja halu ja tahto olla paras. Hän uskoo itseensä keinoja kaihtamatta, mutta kun tosi paikka tulee ja voiton välissä on ystävyys, vie ystävyys voiton. Kaikkein tärkeintä ei olekaan voittaminen, vaan se tekeminen. Tässä ystävyys voitti, mutta monessa huippu tarinassa on käynyt toisin päin. Ura huipulla on vienyt voiton.

 

Vision metsästys

Onko Visio niin tärkeä? Monet puhujat Nordic Business Forumissa 2014 painottivat Visiota, että täytyy olla suunta minne on menossa. Monet myös sanoivat, että tavoitteet täytyy asettaa korkealle. Jos tiedät mitä haluat ja miksi haluat tulla, niin mikset niin tekisi. Jos kuitenkaan, et tiedä minne olet menossa ja mitä haluat olla, niin onko minun pakko uhrata aikani miettien sitä. Entä jos palloilen, teen työni ja asiani kunnolla, kokeilen eri asioita ja sitten löydän sen minne olen menossa. Toteutan unelmaani tekemällä asioita, enkä kohdistamalla ajatustani yhteen visioon. Kuinka sitten ehtisin nähdä kaiken?

Kirjassa Matkan Opas kerrotaan kotimaisista yrityksistä, joista on tullut kansainvälisesti vaikuttavia. Osa on tähdännyt korkealle, toiset eivät tarpeeksi, matka on kuitenkin ollut pitkä. Suomessa tavoitteet ovat liian matalia, ei osata ottaa rohkeita askeleita rajojen ulkopuolelle. Ajatellaan, että markkinat ovat täällä. Vai onko vika rohkeudessa vai myynnissä? NBFssä huomasi, kuinka suomalainen esiintyminen oli heikkoa verrattuna suuriin ulkomaalaisiin puhujiin. Esiintyminen ja itsensä myyminen ovat aivan eri tasoa. Puhujat ovat brändänneet itsensä, he ovat tehneet työtä sen eteen, he eivät pysähdy vaan kokeilevat uutta ja ovat rohkeita. Kuinka bisneksessä? Pysähdytään ja tuuletetaan, ollaan tässä hyviä, eikä kukaan muu ole meitä parempi, voi olla suunnanäyttäjä, yhtä aikaa kiinnostava ja hyvä, mutta se riittää hetkeksi. Huipulla on kaikista haastavinta, sieltä putoaa nopeimmin. Pienin askelin kohti jotain suurta, peli kehittyy koko ajan. Mikä on seuraava askel kohti huippu, ja mikä on seuraava huippu?

Minulla on aina ollut halu olla paras, olen harrastanut joukkuelajeja hampaat irvessä, mutta kuitenkin nauttinut siitä. Olen tehnyt töitä, jotta menestyisin. Kuitenkin asiat muuttuvat, elämä muuttuu, tulee uusia asioita, ihmisiä, eikä se vanha unelma olekaan enää niin suuri. Tilalle on tullut, jotain erilaista. On hienoa seurata välillä sivusta samanhenkisten ihmisten elämää, kuinka erilaista oikeasti voi olla. Uskon, että kymmenen vuoden aikana se muuttuu vielä paljon. Ystävyydet muuttuvat, elämä muuttuu. Ei voi tyytyä siihen mitä jo tiedät ja osaat, vaan on kehitettävä itseä ja otettava tieto käytäntöön. Ei riitä, että lukee, vaan tietoa on pohdittava ja sovellettava. Hienoa on maksaa miljoonia koulutuksista, jos et sieltä mitään halua oppia, vika ei ole ostajassa vaan sinussa.

Käytäntö

Kuinka asioita sitten viedään käytäntöön? On paljon puhetta ja pohdintaa siitä mitä on, mutta mitä sitten oikeasti on. Jossittelu on aina hauskaa, sekä passiivinen odottaminen, että kyllä sieltä kohta jotain tulee. Minä haluan olla suunnannäyttäjä ja erilainen. Aion tehdä sen tekemällä, tapaamalla uusia ihmisiä, keskustelemalla ja osallistumalla tapahtumiin. Kuvittelen, että olen jotain, mutta kun katson suuremmalla kaavalla, rajojen ulkopuolelle, olen vain pieni kikkare isossa joukossa ihmisiä. Siksi täytyy tehdä ja olla ja nauttia!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!