Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pölli tästä 2

Kirjoitettu 25.11.19
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Pölli tästä 2, minkä nuorena varastat, sen vanhana omistat
Kirjan kirjoittaja: Jari Parantainen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vihdoin löysin sen. Kirjan, jota voin lukea pätkittäin ja jota on helppo jatkaa vaikka edellisellä kerrasta olisikin vierähtänyt aikaa. Parantaisen opuksesta löytyy 80 erilaista tarinaa koskien erilaisia liikeideoita, palvelukonsepteja ja näkökulmia. Valitsen tälle hetkellä vielä tuntemattoman määrän lukuja ja pohdin niiden näkökulmia.

13. Tunnista Janten laki

Aina toisinaan törmäät asiakkaaseen, joka on avun ulottumattomissa. Hän noudattaa Janten lakia. Jos myyt palvelua, etsi välittömästä helpompi kohde. Janten laissa kenenkään ei pitäisi kuvitella olevansa parempi, kuin muut. Jantelaisen tunnistat seuraavista käskyistä:

  1. Älä luule, että olet jotain.
  2. Älä luule, että olet yhtä paljon kuin me.
  3. Älä luule, että olet viisaampi kuin me.
  4. Älä kuvittele, että olet parempi kuin me.
  5. Älä luule, että tiedät enemmän kuin me.
  6. Älä luule, että sinä kelpaat johonkin.
  7. Älä luule, että kukaan välittää sinusta.
  8. Älä naura meille.
  9. Älä luule, että kukaan välittää sinusta
  10. Älä luule, että voit opettaa meille jotakin.

 

Huomasin että tämänlainen ajattelumalli on yleisempi vanhempien ihmisten keskuudessa. Esimerkiksi jos olen tarjonnut yritykselle x digimarkkinointia, on vastaus ollut useasti, että ”ei me sellaista tarvita. Olemme aina ennenkin tehty tällä omalla tavallamme”. Vanhemmilla ihmisillä tuntuu monesti olevan todella korkea kynnys ottaa vastaan apua nuorilta, tuntuu että se että nuoret ovat nykyään joitakin asioita paljon paremmin ottaa välillä todella pahasti itsetunnon päälle.  Itsekin kyllä pakko tunnustaa, että olen edelleen huono ottamaan palautetta vastaan. Tahtomatta päälle meinaan puskea ajatus ”älä luule, että parempi kuin minä”. Onneksi joka syksy ja kevät pääsee treenaamaan tätä palautereenien muodossa.

Pitää myös myydessä pitää mielessä, että aloittaa myynnin sellaiselle asiakasryhmille, jotka saattavat ostaakkin.

 

17. Edisonin hiililapio

Maailmassa riittää (omasta mielestään) luovia neroja. Toteuttajia on huomattavasti vähemmän. Silti asiantuntia luulee olevansa jotain siksi, että hänellä on hieno tutkinto tai titteli.

Tämä simppeliä simppelimpi kaksi lausetta sai minut havahtumaan. Olen haaveilija ja monesti yllätän itseni haaveilemasta ja ajattelemasta isoja ja nerokkaita suunnitelmia. Todella harvoin kyllä mikään näistä ideoista tulee kenenkään muun korviin, puhumattakaan että lähtisin sitä työstämään. Tuntuu että varsinkin ensimmäisenä vuonna tuntui, että elin sokeasti uskoen, että oikeasti olisin tehnyt tai oppinut jotain. Todellisuudessa surffailin tehden ainoastaan hieman koiranhommia ja hoitaen ainoastaan pakolliset tehtävät. Tuntuu hieman turhauttavalta, että olen suorittanut opintoja ainoastaan suorittamisen, en oppimisen takia. Syksy on tähän mennessä ollut paras projektien lisäksi myös lukemisen kannalta. Vaikka olenkin kirjoissa jäljessä, on lukemiseen tullut loppusyksystä rytmiä ja jopa pienoinen flow. Tuntuu että pienelläkin asenteen muutoksella kirjoista saa selkeästi enemmän irti ja se tuntuu sen seurauksena heti merkityksellisemmältä.

Älä kuvittele, että tutkintosi olisi sinänsä minkään väärti. Se todistaa vain sen, että olet jaksanut pakertaa nenä kiinni kirjassa. Olet työnantajalle arvokas vasta, kun opit soveltamaan oppejasi käytäntöön. Tuntuu että liiketalouden alalla tämä vielä korostuu, silla valmistuvia on niin paljon verrattaessa muihin aloihin.

 

Ehkä en tällä kertaa tarinoi muista kappaleista. Mutta mitä käytäntöön? Ensi viikolle aion tehdä selkeän aikataulun, jotta saan nostettua akatemia projekteihin käyttämääni aikaa. Olisi ihan mukava osata tehdä jotain ja saada töitä, kun täältä lähtee. Aion tehdä ensi viikolla 40 tunnin työviikon ja katsoa sen jälkeen, mitä kaikkea olen saanut aikaa verrattuna edellisiin viikkoihin

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!