Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pölli tästä

Kirjoitettu 28.01.20
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Pölli tästä
Kirjan kirjoittaja: Jari Parantainen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin vuoden ensimmäiseksi kirjaksi lemppari kirjailija Parantaista taas kerran, syystä että saisin hyvän startin lukemiseen kirjailijalla, jonka tekstissä pysyy mielenkiinto. Moni tiimiläinen on kirjoittanut tästä teoksesta ja kehunut paljon. Pölli tästä sisältää 101 lyhyttä tarinaa erilaisista bisneksistä ja tarjoaa ideaa ”pöllittäväksi” sehän on paras keino. Suomessa on insinöörikansan perisyntinä, että bisnes pitäisi aloittaa jollain kokonaan uuden uutukaisella jutulla, jota kukaan muu ei ole ennen tehnyt. Se voi olla nopein reitti menestykseen, mutta voi olla myös konkurssiin. Isompi, samalla ala suunnalla oleva yritys vie pienen idean nopeasti isommilla resursseillaan ja jos niin ei heti käy, tulee uuden markkinointi ja muu tietoisuuteen saattaminen haasteeksi. Joku opettaja joskus kertoi esimerkin pioneeri Coca-Colan jalanjäljissä lähes yhtä menestyväksi kasvaneesta Pepsistä. Coca-Colan ensimmäiset 10 vuotta olivat vaikeita, kun kukaan ei mistään kola juomista vielä tiennyt, mutta Pepsi kun tuli mukaan menekki oli jo olemassa ja he pääsivät suoraan vauhtiin vastaavan alkuperäisen tuotteen imussa. Tuttu pitkänlinjan yrittäjäkin sanoi kerran parhaaksi vinkiksi, että pidä silmällä miten asioita tehdään työpaikoissa ja mieti sitten mitä voisit tehdä paremmin, siinä on jo yritys puoliksi perustettuna.

 

Poimin tai pöllin miten nyt sitten haluaa asian tulkita, tästä kirjasta muutaman kohdan, jotka sytyttivät tai herättivät enemmän ajatuksia. Jos joku tätä lukee niin ideoita ei sitten saa pölliä.

Pikalääkäri apteekin nurkassa. Jenkkiläinen MinuteClinicin bisnesidea on loistava ja sille olisi varmasti käyttöä Suomessakin. Ideana on, että pääset pikkuvaivojen kanssa ammattilaisen tutkittavaksi ilman odotteluja. ”Klinikka” voi sijaita minkä tahansa ostarin nurkassa ja siellä tehdään perustavanlaatuisia terveydenhoito toimenpiteitä halvoilla ja selkeillä hinnoilla. Reseptien uusinta, flunssan toteaminen ja oikeiden lääkkeiden suosittelu tai reseptin määrääminen kävisi ilman mitään ylimääräistä häslinkiä, tai terveyskeskuksessa poikkeamista. Suomalaiset vielä ei varmasti mene lääkäriin, ennen kuin pään joutuu kantamaan sinne kaulan jatkeen sijaan käsissä. Tuo voisi nostaa kansanterveyttäkin kerran terveyden tilan pääsisi tutkituttamaan samalla kun käy hakemassa taas kokoa isommat housut vierestä liikkeestä, voisi käydä tsekkaamassa miksi ne piti käydä ostamassa.

Neljän tunnintyöviikko. Tästä oli kiva vetää omia ajatuksia. Pätkässä kerrotaan kirjasta The four hour workweek, sen on kirjoittanu Timothty Ferris. Kirjassa Ferris kertoo, että oli itse yrityksensä suurin pullonkaula, pyrkimällä tekemään kaiken tai vähintään kaiken mahdollisen itse. Sillä tavalla kalenteri täyttyi sietämättömäksi ja asiat eivät edistyneet kunnolla. Ferris päätti jakaa ja ulkoistaa mahdollisimman paljon tehtäviä, näin hänelle jäi itselleen vain muutama tunti työntekoa viikkoon ja aikaa jäi elellä kapitalistina. Kuulostaa aikamoiselta unelmalta! Itse saan jatkuvasti palautetta yksinään tekemisestä melkein kaikissa projekteissa, elämä olisi helpompi, jos antaisi muiden hoitaa hommat. Tähän pitää pyrkiä, jahka saa startattua jotakin mikä sen mahdollistaa. Tuo mainittu kirja täytyykin seuraavaksi lukea.

Pöllikää siis tästä, oikein hyvä vinkkivihko. Tekisi mieli kirjoittaa joka toisesta kirjan pätkästä, mutta esseen idea taitaa hieman hävitä, jos niin tekisi. Opus on kuitenkin täynnä herkullisia ideoita ja toiminta vinkkejä, joita hyödyntää tulevissa projekteissa ja elämässä ylipäätään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!