Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Porukka, jengi, tiimi – ryhmädynamiikka ja siihen vaikuttaminen

Kirjoitettu 05.11.14
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Porukka, jengi, tiimi - ryhmädynamiikka ja siihen vaikuttaminen
Kirjan kirjoittaja: Aku Kopakkala
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

Porukka, jengi, tiimi - ryhmädynamiikka ja siihen vaikuttaminen, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Aku Kopakkalan Porukka, jengi, tiimi -kirja kertoo simppelisti ryhmädynamiikasta ja tiimitoiminnasta. Olen itse toiminut pari kuukautta VTL:nä ja lähtenyt mukaan Tiimimestareihin, joten kirja sopii hyvin tällä hetkellä käynnissä oleviin aiheisiini. Reflektoin tässä esseessä kirjaa myös oman tiimini tilanteeseen, sillä erot pinkkuihin ovat huomattavia ja mielenkiintoisia. Käyn läpi ryhmän muodostumisen vaiheita, rooleja ja sitä kautta tämänhetkisiä vaiheita kahdessa tiimissä. Molemmissa tiimeissä alkaa olemaan ajankohtaista myös se minkälaisia johtamisjärjestelmiä luodaan seuraavalle vuodelle.

Vaiheita

On mielenkiintoista seurata pinkkujen ensimmäisen syksyn taistelua itsensä, tiiminsä ja yrityksensä kanssa. Vastaan tulee ihan samoja haasteita kuin mitä meillä itsellämme pinkkusyksynä oli. Ihmiset eivät luota toisiinsa, paikkoja haetaan, tulokset ovat vähäisiä, vastuuta ei haluta ottaa, mutta silti on halu mennä eteenpäin, tehdä asioita ryhmänä ja kehittää itseään. Ehkä vaikeimpia asioita tuona aikana olivat se, että ei yksinkertaisesti tiedä mitä haluaa ja sitä kautta ei pääse tekemiseen kiinni. Tässä asiassa ryhmän tulee astua apuun ja ensimmäinen ryhmänmuodostamisen vaihe onkin:

1. FORMING

Tyypillistä on se, että ollaan riippuvaisia ohjaajasta sekä käytös muita kohtaan ja työskentelyä kohtaan on varovaista. Pelisääntöjä ei ole vielä luotu, joten niitä muokataan ja etsitään kokoajan. On hyvin vähän suorapuheisuutta, ja puheet ovat suuremmat kuin teot. Tämä toteutuu varmasti akatemialla jokaisessa pinkkutiimissä.

Tällä hetkellä melonitiimissä riippuvaisuus ohjaajasta (valmentaja, vtl) on huomattavasti vähentynyt, porukka on tajunnut että valmiita työtarjouksia tai suoria ohjeita heruu loppujenlopuksi aika vähän. Tulokset eivät vielä näytä kuitenkaan siltä että 19 henkilöä työskentelee joka päivä yhteisten asioiden eteen. Suorapuheisuutta alkaa näkymään hetkittäin, ja siitä on ehkä kiittäminen pienempiä osuuskuntia. On aika siistiä huomata silloin tällöin, että vaikka olen ollut päivän pois pinkkujen luota, niin asioita on tapahtunut ja he ovat osanneet organisoitua aivan itse. Heidän porukkansa on kuitenkin ihan mahtava, erilaisia vahvuuksia löytyy ja niitä on alettu tiedostamaan. Meloneilla selkeästi ollaan siirtymässä kakkosvaiheeseen pikkuhiljaa.

2. STORMING

Storming -vaiheessa tulee paljon konfikteja, työ on edelleen toissijaista (keskitytään henkilökohtaisiin suhteisiin ja epäolennaisiin asioihin), muodostuu alaryhmiä ja ilmapiirissä vaikuttaa tyytymättömyys ja pettymys. Tätä voisi kutsua toisella nimellä toisen vuoden aavikoksi. Ja voi että kun se vaihe vaan kestää ja kestää. Itse muistan tämän vaiheen oikein hyvin, mikään ei silloin toiminut meidän tiimissämme. Tänään juuri mietiskelin sitä kuinka arvokasta aikaa tuokin kuitenkin on. Se, että olemme nyt tässä tilanteessa, on vaatinut juuri tuon päättymättömältä tuntuvan autiomaan.

Nyt kun miettii että mistä tuo autiomaavaihe johtui, niin eihän meillä ollut ihan hirveästi tekemistä. Jos ei ole tekemistä, on aikaa jauhaa kaikkea turhanpäiväistä. Kun itse aloin siirtymään näennäisistä hommista oikeisiin hommiin (2. vuoden talvella), niin turhautuminen ja ärsytys huomattavasti väheni. Tilalle tuli työnteko ja ajatukset siihen liittyen! Jos siis joku pinkku lukee tätä, ja miettii että kuinka turhautumista ja paskanjauhantaa voi vähentää, niin vastaus on: Hommaa itsesi kunnon liriin, eli kalenteri täynnä OIKEITA asioita ja ihan pirusti tekemistä. Ja vastaus siihen miten sitä tekemistä saa: Ole avoin, melkeinpä kaikesta voi oppia jotain, ja käy asiakaskäynneillä. Nirsoilua kerkeää harrastamaan myöhemminkin. Jopa inventaariosta voi löytyä jotain positiivista (on ihmeellisen tiimiyttävää aloittaa porukalla klo 05:00 täysin aivoja vaatimattoman homman). Mikään ei ole siistimpää kuin tunne kauppojen onnistumisesta tai ihan mahtiprojektin löytymisestä, aika moni voi varmaan samaistua tähän!

3. NORMING

Luulen että Idealeka on tällä hetkellä tässä vaiheessa. Meillä on omat haasteemme edelleen, mutta perusasiat ovat nyt hallussa ja oikeastaan jokaisella on tekemistä. Rakettipäivät osoittivat että pystymme tiiminä ihan huikeisiin juttuihin, sillä emme ole aiemmin tehneet kovinkaan paljon tiimin yhteisiä projekteja. Norming -vaiheessa ryhmähenki muotoutuu, erilaisuus hyväksytään ja yhteiset toimintatavat kehittyvät. Olemme edelleen hieman jakautunut tiimi, sillä meillä on selkeitä projekteja joista on todennäköisesti tulossa työpaikkoja tiimiläisillemme ja he haluavat panostaa niihin satasella.

Haasteena onkin ehkä se, että kuinka tiimioppiminen saadaan ylläpidettyä loppuun asti. Kuinka pystymme oppimaan toistemme asiakkaista ja projekteista omiin hommiimme? Rakettipäivät olivat hyvä esimerkki myös siitä että siinä päästiin hyödyntämään opittuja taitoja ja eri ihmisten vahvuuksia, joten ehkä yksi tapa onkin se, että meillä on säännöllisin väliajoin (mielellään kokoajan) meneillään jokin yhteinen projekti. Meillä toteutuu jo jossain määrin myös neloskohdan asiat, joten sujuvasti aasinsillalla seuraavaan:

4. PERFORMING

Meillä on edessä joryn valinta jälleen kerran, ja veikkaanpa että tällä kerralla siitä tulee hieman erilaista kuin viimeksi. Vastuunotto on huomattavasti parantunut tiimissämme, mutta uskon että ns. ”joryttomuus” toisi sitä lisää. Talouspäällikön tarvitsemme varmasti ja olenkin sovitellut itseäni niihin saappaisiin. Olen kiinnostunut talouden hoitamisesta, sillä uskon että talousymmärryksestä on minulle hyötyä tulevaisuudessa. Haluaisin myös jollakin tavalla saada sitä ymmärrystä jaettua tiimissämme niille jotka sitä tarvitsevat. Uskon että henkilökohtaiset ominaisuuteni ovat aika passelit tuohon hommaan.

Voi olla, että päätämme valita myös mym-päällikön. Itse miellän asian niin, että näiden tyyppien tehtävänä ei ole johtaa tiimin kaikkia asioita vaan nimenomaan omia osa-alueitaan. Tiimin johtaminen tapahtuisi sitten tiimissä itsessään, vastuuta olisi jokaisen pakko ottaa ja yhteisvastuu kehittyisi. Uskon että olemme valmiita tällaiseen malliin. Performing-vaiheen ominaispiirteitä ovatkin tuottavuus, tehokkuus ja luovuus. Energia suunnataan työskentelyyn ja vastuu on kaikilla yhteisesti yhteisistä asioista.

Roolituksia

Tiimin toimivuuteen vaikuttaa oleellisesti roolit. Innostuin aiheesta jopa niin, että tein uudelleen Belbinin tiimiroolitestin. En muista ollenkaan millaiset tulokset sain pinkkusyksynä, ehkä näistä keskustellaan vielä tiimissämme. Lueskelin tuossa tästä kirjasta tehtyjä esseitä ja yksi mielenkiintoinen ajatus nousi sattumoisin ensimmäisen vuoden tiimiliiderimme Tomin esseestä:

”Ihminen on vuorovaikutuksessa ympäröiviin ihmisiin ja muodostaa yleensä kuvan omasta roolistaan eri yhteisöissä juuri vuorovaikutuksen kautta. Mutta kuitenkin omat toiveet, halut ja tavoitteet värittävät jokaisen kuvaa siitä, millainen toimija on missäkin ryhmässä. Haluamme antaa muille tietynlaisen kuvan itsestämme, joten saatamme ottaa jonkin sopivan roolin. Ihmiset tulkitsevat kuulemiaan asioita. Luulemme olevamme varmoja siitä millaisia olemme. Samalla tavalla ajattelen, että odotukset ja muut tekijät värittävät helposti myös käsitystämme muista ihmisistä. Kuinka objektiivisesti Tiimiakatemian opskelijat voivat tarkastella ja arvioida itseään, täyttäessään Belbinin testiä?”

–> Tomin esseeseen

Kuinka objektiivisesti tein Belbinin testin? Voisiko parempi keino ollakin tehdä niitä porukalla, jotta muutkin saavat sanoa sanottavansa? Uskon että samalla tavalla kuin taitoprofiilissa, myös tässä jonkinnäköinen 360° -arviointi olisi paikallaan. Jokatapauksessa tässä on testitulokseni:

 

Sain selvästi eniten pisteitä Complete Finisheriin, jonka ominaisuuksia ovat:

  • Huolehtii siitä, mikä voi mennä pieleen
  • Tarkistaa henkilökohtaisesti, että kaikki on kunnossa
  • Hyvä itsekontrolli
  • Pitää huolen siitä, että aikataulussa pysytään
  • Saattaa negatiivisuudellaan lannistaa muita
  • Tärkeä tiimin jäsen, sillä saattaa asiat loppuun

Belbinin mukaan jokainen toteuttaa yhtä tai kahta roolia. Minulla on selkeästi toimintaorientoitunut rooli ja allekirjoitan sen ihan täysin. Noissa muissa kohdissa (shaper, implementer ja coordinator) löydän myös paljon piirteitä jotka sopivat minuun. Muistan että minun oli hankala ymmärtää tiimitoimintamme alussa haaveilijoita, tarkkailijoita ja hyvän fiiliksen huudattajia, jotka keskittyivät muuhun kuin hommien tekemiseen (ei sillä että omat hommani olisivat olleet yhtään järkevämpiä), ja annoin sen myös näkyä. Nyt kun olen hieman kokeneempi, niin ymmärrän että kaikkia tarvitaan ja kaikilta voi oppia jotain. Olen itse oppinut tarkkailemaan, luomaan hyvää fiilistä nalkuttamisen sijaan ja ajattelemaan hieman pintaa syvemmältä. On tärkeää hyödyntää tiimissä eri vahvuuksia, ja niiden selkiyttämiseksi haluan että belbinit käydään meillä uudelleen läpi.

”Jotta ryhmä toimisi mahdollisimman hyvin, sen jäsenten tulisi olla erilaisia ja osata erilaisia asioita.”

Pinkuilla asia on ihan yhtälailla tärkeä, sillä alkuvaiheessa varsinkin tulee yrittää tunnistaa vahvuuksia ja hyödyntää niitä jotta haasteista päästään eteenpäin. Rooleja on yritettävä tunnistaa myös johtoryhmää valitessa. Kenellä on sopivat ominaisuudet tiimiroolin puolesta? Yhtä tärkeää on myös se, että minkälaiset näytöt tyypeillä on tekojen puolesta. Jos ei pysty näyttämään esimerkkiä, on vaikea johtaa.

Tämä essee oli pohdiskeleva, mutta käytäntöön vietävää löytyi:

TOP3 käytäntöön:

  1. Belbinin testi Idealekalle uudelleen (koko porukalla?)
  2. Yhteisiä projekteja tiimioppimisen varmistamiseksi myös viimeisenä vuonna
  3. Pinkuille johtoryhmän mietintä alkuun, ja vinkkejä valitsemiseen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!