Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Projektikirja – Onnistuneen projektin toteuttaminen

Kirjoitettu 17.03.13
Esseen kirjoittaja: Eetu Lindfors
Kirjapisteet: 2
Kirja: Projektikirja - Onnistuneen projektin toteuttaminen
Kirjan kirjoittaja: Åke Karlsson, Anders Marttala
Kategoriat: 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Projektikirja onnistuneen projektin toetuttamiseen aloittaa minun kirjapisteiden kasaamisen tältä keväältä. Luin kirjan silmällä pitäen tällä hetkellä pyörivää projektia, jossa itse toimin projektipäällikön roolissa. Kirja oli mielestäni ihan luettava kokonaisuus, tosin hieman kuivahko ja oppikirjamainen teos. Kirjasta löytyi kuitenkin hyviä faktoja ja oppeja sekä niiden käytäntöön vieminen onnistuu varsin helposti.

 

Kirjassa esitellään viisivaihteinen projektihallintamenetelmä, joka auttaa projektin viemisessä eteenpäin sen alkuvaiheesta aina viimeisiin hetkiin saakka.

 

Selvittäminen (ongelma-analyysi)

Suunan valinta (vaihtoehtojen tuottaminen, arvioiminen ja valitseminen)

Toteutuksen suunnittelu (rajapinnat, toteutussuunnitelma, aloittaminen)

Toteutus (aloitus, projektiorganisaatio, ohjaus, seuranta, lopetus)

Tuloksen luovuttaminen (projektin arviointi, loppuraportti, purkaminen)

 

 

 

Projekti syntyy kun tämän hetkinen tilanne ei vastaa toivottua tilannetta, tilanteiden välillä on kuilu, aika yllättävää. Myös tästä syystä osk Millio sai Tammikuussa haasteen Jyväskyläläisen yrityksen tunnettavuuden lisäämisessä. Projekti toteuteaan Tiimiakatemialla paremmin tunnetulla synnytys menetelmällä.

 

Usein aloituksen syinä on jokin seuraavista:

-markkinoiden vaatimus

-liike-elämän sanelema tarve

-asiakkaan toivomus

-tegnologian edistys askel

-uusi lainsäädäntö

 

Jos ainoa työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.”

 

Taustalla olevan ongelman kuvaus on täysin ymmärrettävä, mitä halutaan ja miksi halutaan? Usein tässä osiossa hutiloidaan kaikista eniten. On tiedettävä ongelma, jotta tavoite voitaisiin saavuttaa. Haluaisin lisätä tähän neuvoon myös kohdan kenelle halutaan. Projektin tulokset ovat olemassa vain projektin ulkopuolella. Ongelman kuvaus oli varsin selkeä ja yksinkertainen, mutta monelle ei tuntunut selvinneen se, että kuka on se varsinainen loppukäyttäjä, se lopullinen asiakas. Huomasimme projektia tehdessä että tämä seikka olisi pitänyt selvittää kaikille huomattavasti tarkemmin. On varsin vaikea työskennellä minkään asian parissa ennenkuin tiedetään tarkalleen mitä kyseinen yritys tekee ja kenelle se sitä tekee. Kuulostaa varsin loogiselta ja selvältä asialta, mutta jos yrityksen toiminta on todella laajaa ja asiakkaita on todella laidasta laitaan ja heitä tulee monen eri järjestelmän parista, niin kaikille ei välttämättä ole selvää miten yritys oikein toimii ja keitä loppukäyttäjät lopulta oikein ovat.

 

Ongelman kuvauksen tulee sisältää seuraavat kysymykset.

Mikä on ongelma?

Mitkä asiat ovat ongelmia?

Mikä ongelman aiheuttaa?

Liittyykö muita ongelmia?

Onko se seurausta jostakin?

Onko se ollut tiedossa pitkään?

 

Jos kokonaisuus pilkotaan osiin ja pomitaan siitä viisi projektin kannalta erityisen tärkeää osaa, päästään hiukan pidemmälle kokonaisuuden ymmärtämisessä.”

 

 

 

Päämääriä on aina enemmän kuin yksi. Päämäärät muodostavat aina tasoja ja yhdestä tavoitteesta tulee seuraavan tavoitteen päämäärän perusta. Tämä tuli myös huomattua projektin edetessä. Olemme esitelleet projektin tuotoksia säännöllisesti treeneissä ja tiimi sekä ennenkaikkea valmentajamme ovat aina potkineet meitä eteenpäin, seuraavalta tasolta seuraavalle. Tämä on toiminut ja vienyt projektia eteenpäin ja olemme saaneet uusia näkökulmia ja hyviä neuvoja jatkuvasti perseelle potkivilta valmentajilta, suosittelen tätä myös muille tiimeille ja meidän tiimimme on ottanut ilmeisesti tavan esitellä alkaneet projektit entistä huolellisemin treeneissä.

 

 

Lopussa kiitos seisoo ja hyvin toteutettu projekti täytyy vielä viimeistellä luovutuskuntoon ja loppuraportin teko, sekä sen esityksen suunnittelu tehdään huolella ja ajatuksella.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!