Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Projektikirja – Onnistuneen projektin toteuttaminen

Kirjoitettu 27.01.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Projektikirja - Onnistuneen projektin toteuttaminen
Kirjan kirjoittaja: Åke Karlsson, Anders Marttala
Kategoriat: 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin heti kevään alkajaisiksi aloittaa kirjojen lukemisen, jotta välttäisin tiimiyrittäjän klassisen viime hetken rutistuksen. Nyt onnistuin mielestäni löytämään jopa omaan tilanteeseeni sopivan kirjankin! Karlssonin ja Marttalan kirjoittama Projektikirja on lyhyehkö ja helppolukuinen kirja projektien teoriasta. Lisäksi kirja antaa laajan käytännön sovellutuksen lukujen loppupuolela. Teorian soveltaminen käytäntöön ei silti ole aivan yksiselitteistä, sillä Tiimiakatemian projektit ovat hyvin erilaisia, joten eri projektit tarttuvat eri osiin kirjaa. Ahmaisin kirjan yhdellä istumalla ja sain monta koppia omiin projekteihini, joissa osassa olen projektipäällikkönä.

Karlssonin ja Marttalan mukaan projekti voidaan jakaa viiteen vaiheeseen.

  1. Selvittäminen (ongelma-analyysi)
  2. Suunan valinta (vaihtoehtojen tuottaminen, arvioiminen ja valitseminen)
  3. Toteutuksen suunnittelu (rajapinnat, toteutussuunnitelma, aloittaminen)
  4. Toteutus (aloitus, projektiorganisaatio, ohjaus, seuranta, lopetus)
  5. Tuloksen luovuttaminen (projektin arviointi, loppuraportti, purkaminen)

Ensimmäisessä tartutaan asiakkaan antamaan ongelmaan ja analysoidaan sen eri tasot. Toisessa kohdassa mietitään lukuisia ratkaisuvaihtoehtoja, niiden toimivuutta ja vastaavuutta ja valitaan niistä toimivin ratkaisu. Kolmannessa siirrytään käytännön suunnitteluun ja neljännessä sitten varsinaiseen käytäntöön. Neljäs vaihe saattaa kestää usein kauankin. Viidennessä projekti klousataan ja tuote (=ongelmanratkaisu) annetaan asiakkaalle. Kirjassa annetaan ymmärtää että nykyään projektista on tullut muotisana, jonka myötä käytetään aikaa liian vähän kolmeen ensimmäiseen vaiheeseen.

Kirjoittajien mukaan nämä kuuluvat olennaisesti jokaiseen projektiin, mutta olen tästä jokseenkin eri mieltä. Tiimiakatemian oppimisympäristössä moni projekti kyllä löytää kaikki vaiheet, mutta osa niin kutsutuista ”projekteista” omistaa vain osan näistä. Esimerkiksi meidän tapauksessamme suunnittelemamme Bar Launchin ostaminen kulkee projektin nimellä, vaikka todellisuudessa se on lähempänä prosessia. Jos tätä laajennettaisiin käsittämään myös tulevaa Launchin pyörittämistä, oltaisiin ehkä lähempänä liiketoimintaa kuin projektia. Meidän tapauksessamme siis ensimmäiset kaksi kohtaa ovat mitättömiä, kun taas kohdat 3 ja 4 täyttyvät liiketoimintasuunnitelman tekemisen yhteydessä.

Toisena esimerkkinä voidaan pitää toista ”projektia” tai prosessia, Tiimiakatemian mallien mukaista synnytystä. Siinä ollaan erityisest kolmen ensimmäisen kohdan äärellä, mutta neljännen yli hypätään suoraan vitoseen eli synnytyksen tuloksen luovuttamiseen asiakkaalle. Synnytystä on tietysti hankalampi ajatella projektina, mutta se vastaa muilta kuin neljännen kohdan osalta tätä määritelmää.

Erityisesti minua lämmitti kirjan loppusanat, jossa alleviivataan henkilökohtaisesti minulle tärkeintä arvoa; ihmistä. Läpi kirjan alleviivataan yksilön merkitystä projektissa ja allekirjoitan tämän näkemyksen omalta osaltani täysin. Mikään ei voi nousta ihmisen ohitse projektissa. Projektissa on aina kyse ihmisten yhteisestä ponnistelusta johonkin tavoitteeseen, joka usein on ratkaisu jonkin toisen ihmisen ongelmaan.

Käytännön koppeina tästä kirjasta vien ylle tiivistetyn viisiosaisen luettelon eli esimotorolat, jälkimotorolat, huolellisen suunnittelemisen ja huolellisen seurannan.

 

 

Henry Vesin
Osuuskunta Mittava Innovations
p.040 734 8559
henry@mittava.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!