Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Propagandaa ja politiikkaa

Kirjoitettu 20.04.20
Esseen kirjoittaja: Hanna Lehtomaa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Loistava Toveri Kim Jong Un, Putinin Trollit
Kirjan kirjoittaja: Anna Fifield, Jessika Aro
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jessika Aron kirja Putinin trollit on aikamoinen tietomyllerrys aihepiiristä ennestään tietämättömille ja varmasti kyllä heillekin, joille aihe on jo jossain määrin tuttukin. Kirja kertoo Venäjän propagandatoiminnasta ja informaatiosodasta. Kirjan aihepiirit olivat itselleni uusia ja avasivat kyllä silmiä paljon lehtiartikkeleiden ja politiikan suhteen ja laittoi ajattelemaan omaa suhtautumista niihin. En ole koskaan ollut politiikasta pahemmin kiinnostunut, mutta kirjassa kerrotut poliittiset teot herättivät kyllä omaa ajattelua ja paljon. Putinin Trollit –kirjan innoittamana luin Pohjois-korean valtiaasta, Kim Jong Unista sekä perehdyin Trumpin historiaan ja Cambridge analyticiin ja kerron esseessä näistä teoksista koostuneista ajatuksista.

Propagandakoneiston voima on valtava – se voi alkaa levittämään oikeastaan minkälaista tarinaa mistä vain ilman minkäänlaisia todisteita. Se vetää lukijat mukaansa saaden heidät uskomaan tarinansa ja pahassa tapauksessa käännytettyä lukijat jotain/jotakuta vastaan väärin tai jopa valheellisin perustein. Propaganda luo epäluuloa ja hämmennystä. Jos yksi ihminen lukee vääristetyn artikkelin ei isoa vahinkoa vielä tapahdu, mutta kun 20 000 ihmistä lukee toistuvasti valheellisia tarinoita alkaa totuus vääristymään jo hieman enemmän. Epäluulolla on omanlainen massavoima ja se kasvaa lumipalloefektimäisesti. Aika kaukainen esimerkki, mutta esim. uskonnot – niitä noudattaa miljardit ihmiset jotka nojaavat jonkin ihmisen/hahmon perään, josta ei kuitenkaan ole vedenpitäviä todisteita vielä tänäkään päivänä.

Olemme omassa tiimissäni huomanneet, miten omia ajatuksia voi alkaa pitämään ikään kuin totena, ilman suoraa kysymistä ja selvää vastausta, ja näistä ajatuksista alkaa puhumaan vetäen muita mukaan ajatukseen. Saa heidät mukaan siihen omaan ajatukseen, joka ei perustu mihinkään faktaan omaan käsitykseen jostaina asiasta. Tämähän on ikään kuin tahatonta propandaa. Meidän tiimissä on viimeaikoina nostettu ylös ajatusta, että olemmeko omissa ajatuksissamme jakaneet tiimin jäseniä ikään kuin kahteen lokeroon ja alkaneet puhumaan näistä ”lokeroista” enemmän ja enemmän, olemme tehneet asiasta ikään kuin totta alitajunnoissamme ja kun jaottelu paistaa puheista läpi se alkaa hohkaamaan muidenkin ajatuksiin ja ajatus tällaisesta jaottelusta vahvistuu, vaikka siitä ei ole edes suoraan puhuttu mitään. Ajatus tiimimme sisällä olevista lokeroista on kerran heitetty ilmaan, se saa jostain lisää vauhtia ja alkaa kasvamaan lumipallon tavalla. Ikään kuin propagandakoneetkin toimii. Hoksattuamme tällaisen ajatusmallin syntyneen sen oikaiseminen koko tiimin ajatuksista ei enää olekaan niin helppoa.

Olemme myös huomaneet miten tärkeää on huomioida millä sanoilla asioista puhutaan on ja miten ne vaikuttaa yllättävän suorasti niin omaan kuin muidenkin ajatteluun sekä ilmapiiriin. Negatiiviseen sävyyn puhuminen ruokkii negatiivisia ajatuksia.  Omassa viestinnässäni on paljon kehitettävää, en aina huomaa miten puhun asioista ja siihen tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Viestinnässä haluaisin myös kehittyä asioiden tiivistämisessä ja kertomisessa. Siinä kehittyäkseen harjoittelun tulisi olla systemaattista, keinoina kehittymiseen pidän näitä esseitä ja ns. omia videoblogeja. Videoblogeissa näen itse miten puhun, mitä sanon ja näen elekieleäni, saan paremman kuvan mihin asioihin tulisi keskittyä ja harhaileeko ajatukseni vai pysynkö sittenkin hyvin asiassa.

Tiimissäni olemme joryn kanssa pohdiskelleet tätä negatiivisuutta ja olemme huomanneet, miten vähän nostamme positiivisia asoita ylös, yleensä niistä todetaan että hieno juttu, onnistumisesta nauttiminen voisi olla paljon suurempaa. Aloitimme firman viikkokirjeen tapaisen kirjelmän, jossa nostamme ylös firman asioita humoristisessa mielessä, tarkoituksena nostaa ylös myös niitä onnistumisia enemmän.

 

Toveri Kim Jong Un herätti samaan suuntaan mutta silti ihan erilaisia ajatuksia kuin Putinin Trollit kirja. Otetaan sellainen ajatusleikki avaamaan jokaisen kansalaisen oman äänen esiin tuomisen merkitystä politiikassa ja sitä kautta meidän osuukuntayrittäjienkin arjen asioissa.

Tiimiakatemian päävalmentaja, Letim valvoo tiimiyrittäjien toimia ja antaa käskyt, mitä kukin tiimi tekee. Nykyinen päävalmentaja Anuhan ei voi valmentaa yleensäkään, koska hän on nainen, ja tämän vuoksi Letim on johtoasemassa. Letim valvoo yrittäjien toimia Piippukadulta oman tiiminsä kanssa, tiimiyrittäjät työskentelevät muualla koska heillä ei ole oikeutta astua Piippukadulle sukunsa tason vuoksi. Letim antaa kullekin tiimille käskyt, mitä he tekevät ja miten se tehdään. Työstä seuranneet tulot ohjataan suoraa Letimin tilille. Yrittäjyys ei ole missään nimessä sallittua, kaikki raha tehdään ainoastaan Tiimiakatemian käyttöön eli loppujen lopuksi Letimin käyttöön. Tiimiakatemian tarkoitus on oikeastaan ainoastaan kerätä rahaa, jotta Letim voi ajella jeteillä ja moottoripyörillä. Tiimiyrittäjät ovat Tiimiakatemialla, koska ne on sinne määrätty että heistä olisi jotain rahallista hyötyä. Tiimiyrittäjät salakuljettavat rajakadulta oppimateriaalia ja vaihtelevät kirjoja keskenään, jotta elämään saataisiin pientä ilonpilkkua. Mikäli tiimiyrittäjä jäisi kiinni salakuljettamisesta vietäisiin hänet orjaleirille rakentamaan Letimin talvipalatsia.

Ajatus”leikki” voisi hyvin olla mahdollista mikäli Suomi ei olisi kehittynyt poliittisesti vaan olisi ajautunut jonnekin kommunismin ja diktatuurin suuntaan, kuten Pohjois-Korea on. Nyt Koronan aikana olen seurannut ja herännyt oikeuksiin ja puutteisiin, joita yrittäjä-asemassa työskentelevillä on ja tämän ajatusleikin ja Loistava Toveri Kim Jong Un –kirjan isoin koppi olikin, että pidetään kanssatoverit kiinni yrittäjien oikeuksista ja ollaan iloisia äänioikedestamme ja käytetään se hyväksi <3

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!