Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Psyykkinen vahvuus

Kirjoitettu 19.05.20
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Psyykkinen vahvuus
Kirjan kirjoittaja: Jarmo Liukkonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Psyykkinen vahvuus – Jarmo Liukkonen

Halojatahalloo ja esseiden pariin. Lainatessa kirjaa oli koronakriisi juuri iskenyt Suomeen, joka osallaan myös vaikutti valintaani. Lainaushetkellä pohdin, että karanteenissa ollessa ei omasta ajasta ole puutetta, joten siinä samalla olisi oiva hetki harjoittaa mielen taitoja! Niinkuin kirjan kannessa povataan.. Takakansi alkaa heti myötähäpeääkin nostattavalla lauseella: ”Kun edessäsi on vaativa tilanne, tunnetko itsesti vahvaksi leijonaksi vai heikoksi hiireksi?” Tämän luettuani olin myyty. Jos kirjasta ei jäisi mitään käteen voisin edes tirskahdella näille voimakkaille vastakkainasetteluille ja mielikuville. Ja piffin pariin →

Jorma täräyttää heti johdannossa tiskiin, että geeniperimämme on lottoarvonta, joka määrittää jokaisen yksilön syvärakenteiset piirreominaisuudet ja temperamentin. Näitä asioita voi harjoittelemalla muuttaa vain rajatusti. Jorma on kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen psykologisia taitoja ja ominaisuuksia pystyy kukin kehittämään tai muuttamaan täysin harjoittelemalla. Itse kiinnostuin kappaleesta, jonka aiheena oli motivaatio. Olen huomannut itsestäni, että monesti on vaikeaa löytää motivaatiota asian tai asioiden tekemiseen, jotka eivät palkitse heti. Pureudunkin kaikista kappaleista juuri tähän alempana.

Motivaatio
Motivaatio tuo psyykkinen voima joka saa meidät kiinnostumaan asioista ja tekemään duunia tavoitteiden vuoksi. Voisi sanoa, että ihmisellä joka on vahvasti motivoitunut, on muita enemmän yritystä ja hän on sitoutuneempi tavoitteisiinsa. Motivaatiosta puhuttaessa jaetaan se yleensä ulkoiseen ja sisäiseen motivaatioon. Nimensä mukaisesti ulkoinen motivaatio koostuu ulkoa tulevista motiiveista esim. rahapalkinto, rangaistus tms. Sisäisellä taas tarkoitetaan motivoitumista omista tavoitteista ja mielihyvästä.

Usein akatemialla tuntuu, että suurinosa tapahtuu ulkoisista motivaattoreista, kuten kirjapisteiden ja asiakaskäyntien kasaamisesta opintojenkirjausten toivossa. Omat projektit taas syntyvät sisäisestä motivaatiosta päästä kokeilemaan uutta ja oppia siitä. Nämä kaksi pitäisi saada omassa päässä punottua yhdeksi oppimisen alustaksi ja näin motivoitua mm. kirjoista projektien tukipilarina. Pakkaa tietenkin sekoittaa paine tehdä liiketaloudellisesti kannattavaa bisnestä omalle yritykselle, joka taas synnyttää ulkoisia motiiveja ja monesti pakottaa hanttihommiin. Itselle ehkäpä suurimman haasteen on luonut ”helppous” olla projekteissa vain mukana ja tehdä hommia ilman minkäänlaista painetta. Tämä on luonut mahdollisuuden kerätä opintoja laittamatta itseänsä kunnolla likoon ja olla motivoitumatta siitä saavutuksen tunteesta, kun on ylittänyt itsensä.

Kirjassa myös mainitaan, että suurinosa ihmisistä motivoituu ja määrittelee itsensä työn kautta. Moni siis opiskelee motivoituneena siihen, että valmistuttuaan voi esitellä itsensä tradenomina ja yrittäjänä. Itse en osaa tai halua määritellä itseäni tai muita ihmisiä ammattinsa perusteella. Oma motivaatio täytyy siis löytää matkasta, ei päämäärästä.

Tällä hetkellä koen haasteelliseksi kasviskaiffareiden laittamisen alulle. Tämä luo pienimuotoisia paineita, mutta motivoi myös, sillä koen projektiin suurta mielenkiintoa ja uskon, että siitä löytyy sopivasti haastetta koko projektiryhmälle. Suuri motivaattori on myös mahdollisuus tuotttaa liiketaloudellisesti kannattavaa projektia, jolloin ei aikaansa tarvitsisi enää hukata hanttihommiin varmojen eurojen vuoksi.

Kirja oli pullollaan erilaisia harjoitteita ja testejä, joilla pystyi esimerkiksi määrittämään oman itsearvostuksensa ja tulosten perusteella harjoitteita sen kehittämiselle. Muutaman testeistä kokeilin tehdä, mutta en juuri kokenut saavani arvoa niistä. Pohjimmiltaan tunnen itseni niin, etten testeistä lisäarvoa saanut. Summasummarum kirja oli ihan viihdyttävä paketti ja sisälsi muutamat hyvät vinkit mm. itsensä ylittämiseen ja stressaaviin tilanteisiin valmistautumiseen. Motivaatiokappale muistutti mieleen ja sai ajattelemaan motivoitumisen tärkeyttä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!